Pracovní návrh věcného záměru zákona o vysokých školách - informace o vývoji připravil P. Popela s M. Hodulíkem, V. Čechákem, P. Ripkou podle podkladů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora meziobecní spolupráce
Advertisements

Ekonomické informace Jakub Fischer, předseda Ekonomické komise 1 9. zasedání P RVŠ, Karolinum,
Hodnocení výsledků projektů FRVŠ řešených v roce 2013 Materiál pro 16. zasedání předsednictva Rady vysokých škol 20. března 2014 Doc. PhDr. Petr Zemánek,
Zpráva o činnosti SK RVŠ 7. Sněm RVŠ, 20. února 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Miroslav Jašurek.
Zpráva o činnosti SK RVŠ Prezentace pro 4. schůzi P RVŠ Ján Říha.
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Sněm RVŠ JUDr. Lenka Valová. I. Počty studentů II. Příprava rozpočtu 2014 III. Návrh Zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti IV. Návrh.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Dlouhodobé záměry, výroční zprávy a hodnocení činnosti F. Ježek Komise pro strategie a rozvoj 15. června 2006.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období listopad 2007 – únor mimořádné a 2 řádná zasedání ( a a )
Zpráva o činnosti SK RVŠ 19. zasedání předsednictva RVŠ, 18. září 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Sněm RVŠ, květen 05Projekt "Hodnocení kvality vysokých škol" 1 Projekt „Hodnocení kvality vysokých škol“ Sněm RVŠ Praha, květen 2005.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 20. zasedání předsednictva RVŠ, 30. října 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 16. Předsednictvo RVŠ, 20. března 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Jan Kozubík, Martin Petrus.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 17. zasedání předsednictva RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Činnost SK RVŠ za období červen – listopad Sněm RVŠ, Praha Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 18. zasedání předsednictva RVŠ, 19. června 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 8. sněm RVŠ, 22. května 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období listopad 2009 – únor 2010 (2 řádná zasedání: a )
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Věcné záměry zákonů o vysokých školách a finanční pomoci - rekapitulace jednání 3-4/2012 připravil P. Popela podle podkladů členů pracovní skupiny pro.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Novela VŠ zákona - jednání komisí RVŠ a MŠMT Pavel Popela, Marek Hodulík KpSaR a LK RVŠ 8. zasedání P RVŠ, 20. prosince 2012.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období listopad 2010 – únor 2011 (2 řádná zasedání: a )
Činnost SK RVŠ za období prosinec 2010 – únor Sněm RVŠ, Praha Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Návrh věcného záměru zákona o vysokých školách připravil P. Popela s M. Hodulíkem, V. Čechákem, P. Ripkou podle podkladů členů a náhradníků RVŠ v pracovní.
Věcné záměry zákonů o vysokých školách a finanční pomoci studentům - rekapitulace od 1. sněmu RVŠ připravili P. Popela a M. Hodulík pro sněm RVŠ
Předsednictvo RVŠ 17. ledna 2013 JUDr. Lenka Valová.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. sněm RVŠ, 20. června 2013 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání
Ekonomické informace 8. zasedání Sněmu RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
Věcné záměry zákonů o vysokých školách a finanční pomoci - úvodní rekapitulace připravili P. Popela a M. Hodulík pro sněm RVŠ
Zpráva o činnosti SK RVŠ 21. zasedání P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 18. schůze PRVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Informace o stavu Reformy výzkumu, vývoje a inovací v ČR František Ježek, Vladimír Haasz Rada vysokých škol Duben 2008.
ZASEDÁNÍ PŘEDSEDNICTVA RVŠ ( ) STRUČNÁ INFORMACE MŠMT 1. ZÁKON O VYSOKÝCH ŠKOLÁCH 2. ZÁKON O FINANČNÍ PODPOŘE STUDENTŮ 3. PŘÍPRAVA ROZPOČTU 2012.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
Ekonomické informace (zprávy z podzimních jednání P RVŠ) 6. zasedání S RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
Novela VŠ zákona - jednání komisí RVŠ a MŠMT Pavel Popela, Marek Hodulík 10. Předsednictvo Rady VŠ, 21. března 2013.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období únor - květen 2008 (2 řádná zasedání: a )
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Rady vysokých škol v r
Ekonomické informace Jakub Fischer, předseda Ekonomické komise 18. zasedání P RVŠ, Karolinum,
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen – listopad 2010 (3 řádná zasedání: 17.6., a )
Jakub Fischer.  Stručný souhrn připomínek k 1. verzi „Zásad“ a plná verze materiálů od jednotlivých členů zaslána na MŠMT Viz materiál na lednové P RVŠ.
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl, Martin Vrubel.
Novela VŠ zákona - jednání komisí RVŠ a MŠMT Pavel Popela, Marek Hodulík 11. Předsednictvo Rady VŠ, 18.dubna 2013.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 13. zasedání předsednictva RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Ekonomické informace 7. zasedání S RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen 2011 – listopad 2011 (3 řádná zasedání: , a )
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Zpráva o činnosti SK RVŠ 12. zasedání předsednictva RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Novela VŠ zákona - jednání komisí RVŠ a MŠMT Pavel Popela, Marek Hodulík KpSaR a LK RVŠ 9. zasedání P RVŠ, 17. ledna 2013.
Novela VŠ zákona - shrnutí Marek Hodulík, Jakub Fischer, Pavel Popela P RVŠ, 16. dubna 2015.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období únor 2011 – květen 2011 (2 řádná zasedání: a )
Sněm RVŠ1 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. května 2006.
Zpráva o výběrovém řízení na Rozvojové projekty VVŠ pro rok 2009 Pro 9. zasedání sněmu Rady vysokých škol 20. listopadu 2008 Zpracoval: František Koliba.
Novela VŠ zákona - jednání komisí RVŠ a MŠMT Jakub Fischer, Pavel Popela, Marek Hodulík 4. sněm Rady VŠ, 21. února 2013.
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Zákon o ochraně veřejného zdraví před hlukem a řízení hluku v komunálním prostředí (Zákon o hluku) věcný záměr.
Transkript prezentace:

Pracovní návrh věcného záměru zákona o vysokých školách - informace o vývoji připravil P. Popela s M. Hodulíkem, V. Čechákem, P. Ripkou podle podkladů členů a náhradníků RVŠ v pracovní skupině pro jednání o zákonu o vysokých školách pro 8. sněm RVŠ – bod 6

7. Sněm RVŠ – Bod 3: ministr Dobeš představil tým pro reformu VŠ a zdůvodnil nutnost reformy z pohledu MŠMT. Usnesení RVŠ: Rada vysokých škol vítá příslib ministra školství, mládeže a tělovýchovy projednávat přípravu nového zákona o VŠ a dalších zákonů týkajících se VŠ otevřeným způsobem a pověřuje předsednictvo, aby důsledně sledovalo dodržování tohoto příslibu, zejména termíny harmonogramu projednávání. V případě vážných nedostatků ukládá předsednictvu, aby na tuto skutečnost důrazně upozornilo MŠMT a trvalo na nápravě. Dále ukládá předsednictvu, aby podrobně informovalo členy RVŠ i akademickou veřejnost o vývoji v přípravě zmíněných zákonů a zajistilo aktivní a kvalifikovanou oponenturu všech s tím spojených materiálů. Rada vysokých škol vyzývá akademickou veřejnost, aby této problematice věnovala aktivní pozornost. Viz Rada VS a zpráva MŠMT

Pracovní návrh VZ zákona Na www stránkách MŠMT zveřejněn pracovní návrh věcného záměru zákona o vysokých školách, viz ahttp:// Rozeslán RVŠ, zahájen proces shromažďování připomínek. Na 17. zasedání P RVŠ první koncepční připomínky shrnul prof. Ripka. V bodě 8. prof. Haasz dále informoval o 1. schůzce reprezentací VŠ s náměstkem ministra. Dohodl se další postup projednávání. Z usnesení: P RVŠ bere na vědomí prezentovaný pracovní materiál KpSR k VZZ o VŠ jako východisko pro další jednání. Ukládá KpSR a LK RVŠ, aby společně zpracovaly na základě diskuse zásadní koncepční připomínky k 1. pracovní verzi VZ a zaslaly je ARVŠ do Předsedovi RVŠ ukládá zaslat tyto připomínky MŠMT. Z takto zaslaných připomínek bude při dalších jednáních vycházet užší předsednictvo a pracovní skupina určená pro jednání s MŠMT a ČKR. P RVŠ schvaluje pracovní skupinu ve složení: prof. V. Čechák (náhr. prof. V. Haasz, prof. J. Bednář), RNDr. P. Popela (náhr. prof. P. Ripka), JUDr. M. Hodulík (náhr. doc. J. Staněk). Viz Byl zveřejněn první harmonogram

Původní harmonogram PN VZ – A.Projednání koncepce a principů návrhu věcného záměru Termín pro zaslání připomínek ke koncepci Projednání koncepce VZ, návrh detailního harmonogramu Termín pro zaslání zásadních připomínek Projednání zásadních připomínek Další verze PN po projednání zásadních připomínek (verze 2) B. Projednání podrobností návrhu věcného záměru Termín pro zaslání podrobných přip. (část 1. a 2. dle věcného řešení) Základní ustanovení a úpravy vysokých škol (části první a druhá) Zaslání podrobných připomínek k VŠ a zajišťování kvality Projednání úpravy vysokoškolského vzdělávání a zajišťování kvality Rozeslání další verze návrhu VZ podle výsledků projednání (verze 3) Souhrnné projednání včetně implementace (přechod. ustanovení) červenec 2011 Pokračující jednání k podrobnostem, zahájení RIA srpen 2011 Uzavření zpracování VZ, doplnění RIA, rozeslání repr. VŠ (verze 4) září 2011 Závěrečná stanoviska reprezentace vysokých škol (verze 5?) C. Projednání zákona na úrovni vlády říjen 2011 meziresortní připomínkové řízení listopad 2011 předložení věcného záměru vládě

Shromažďování připomínek – A.Připomínky z RVŠ zatím cca 100 str. ve více než 20 souborech B. Sumarizace KpSaR (Ripka) 16 bodů, pak C. Další sumarizace KpSaR (Popela) + 5 bodů, 6 str. D. Jednání LK a sumarizace LK (Hodulík) 8 str. E. Sumarizace KpSaR+LK (Popela) a diskuse 5 str. F.Finalizace RVŠ (Haasz) 2 str. a odeslání Do POUZE koncepční připomínky, VŠE K DALŠÍMU UPLATNĚNÍ Viz G.Reakci MŠMT na připomínky RVŠ, SK RVŠ a ČKR (nikoliv vypořádání) obdržela prac. skupina , pro P RVŠ a dále z usnesení : Předsednictvo Rady VŠ se seznámilo s dokumentem, který zaslalo MŠMT dne pracovní skupině k přípravě VZ zákona o VŠ, a ukládá zástupcům Rady VŠ v pracovní skupině hájit zájmy AO VŠ a důsledně uplatňovat všechny zaslané připomínky ve všech zásadních oblastech v zájmu celého spektra VŠ. Dále P RVŠ žádá zástupce v pracovní skupině, aby kladli důraz na profesionalitu přípravy a realizace včetně potřebných analýz a posouzení rizik a na soulad s dalšími strategickými dokumenty. Dále: P RVŠ, podle usnesení ČKR ze k rozšíření počtu zástupců ČKR v prac. skup. k přípravě VZZ o VŠ a akceptaci této žádosti MŠMT, žádá MŠMT o reciproční zastoupení RVŠ, (nominace potvrzena a rozšířena o prof. Zlatušku),viz:

Pracovní skupina: Křtiny Časový program jednání ve Křtinách k VZ zákona o vysokých školách byl na místě upraven podle obtížnosti témat, náročný plán obsahu jednání nikoliv. Proběhly následující diskuse: Východiska a struktura VZ, diskuze na téma diverzifikace, členění typů VŠ, základní pojmy úpravy, rozsah akademické samosprávy a vnitřní záležitosti, diskuze na téma struktura studijních programů, diskuze na téma zajištění kvality, mediálních výstupů. Jednání se za RVŠ zúčastnili Čechák, Zlatuška, Staněk a Popela, dále nominovaní 3 zástupci SK RVŠ a ČKR a tým MŠMT, přizván zástupce AV. Zástupci P RVŠ se striktně drželi rámce pověření P RVŠ, uplatňovali jak koncepční, tak detailní připomínky, v potřebných momentech vzájemně konzultovali, zda jejich stanoviska k diskutovaným bodům odpovídají pověření P RVŠ. Byl komentován materiál MŠMT z Z jednání nebyl pořízen oficiální, vzájemně odsouhlasený zápis, MŠMT rozeslalo pracovní skupině materiál nazvaný „Závěry z jednání ve Křtinách“, který členové pracovní skupiny následně připomínkovali a považují jej za závěry ze strany MŠMT. Konkrétní informace jednotlivých členů pracovní skupiny mohou být k jednání doplněny v případné diskusi na Sněmu a v odpovědích na dotazy z pléna.

Jednání MŠMT – Dne MŠMT zaslalo pracovní skupině pro jednání materiál označený jako verze 2 PN VZZ o VŠ. Jednání na MŠMT se zúčastnili zástupci RVŠ (Čechák, Ripka, Hodulík, Bednář). Byly diskutovány připomínky k postupu MŠMT a obsahu zaslané verze. Dne obdržela pracovní skupina aktuální verzi 2 PN VZZ o VŠ, do které podle MŠMT byly zapracovány připomínky poradců ministra a která byla zveřejněna na stránkách MŠMT. Viz zameru-zakona-o?lang=1&ref=m&source= MŠMT shrnulo stav příprav: „Pracovní skupina složená ze zástupců ČKR, RVŠ, SK RVŠ a ministerstva diskutovala o jednotlivých bodech pracovního návrhu věcného záměru a obhajovala svoje stanoviska. Jednání v pracovní skupině probíhá velmi věcně a otevřeně a odkrývá některé rozdílné pohledy na dílčí body reformních návrhů. Cílem probíhající diskuse je dospět ke shodě v dosud sporných bodech. Druhá verze návrhu věcného záměru byla zpracována na základě Připomínek jednotlivých účastníků a zohledněny byly i podněty širší veřejnosti. Přiložený materiál poskytuje informaci o průběžném vývoji diskuse v rámci pracovní skupiny. Jednání o věcném záměru bude nadále pokračovat, zveřejněný materiál proto není konečnou verzí. “ NYNÍ NEJEN koncepční, ale DALŠÍ ARGUMENTY z DB připomínek Otázka nejen obsahu ale souladu! (viz též EK - doc.Fischer: Zásady a pravidla financování VVŠ pro rok 2012 a další)

Pracovní návrh verze 2 – Na základě výměny stanovisek y mezi členy pracovní skupiny z RVŠ připravil prof. Ripka stanovisko, které po úpravě rozeslal prof. Haasz členům RVŠ společně s odkazem na verzi 2 PN VZZ o VŠ: „Na základě informací od členů příslušné pracovní skupiny delegovaných za RVŠ lze konstatovat, že: 1. Zveřejněná druhá verze zatím uspokojivým způsobem nevypořádává většinu připomínek RVŠ (vítáme ale např. to, že se do textu vrací instituce vědecké rady). 2. Jedná se o dílčí materiál, který nemá smysl samostatně komentovat. 3. Při jednání pracovní skupiny nebyla většina kapitol ani otevřena. 4. Pracovní skupina očekává, že řádně vyslovené připomínky budou přehledným způsobem vypořádány.“ V příloze u byly připomínky Akreditační komise k 1. verzi tohoto materiálu. Vzhledem k tomu, že MŠMT zaujalo stanovisko, že AK není připomínkovým místem, bylo doporučeno zvážit, zda si RVŠ některé z těchto připomínek neosvojí. Další jednání pracovní skupiny má proběhnout Dne byla členům pracovní skupiny rozeslána srovnávací tabulka PN se současnou úpravou.