INCOLAB CONFERENCE PRAGUE 4 DECEMBER 2003 ISO/IEC 17025 Requirements in calibration laboratory (Traceability, Uncertainty, Guidelines) Silvie Havrlantová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti Centra technické normalizace ČIA
Advertisements

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
 Spolupráce s firmou zabývající se ochranami generátorů.  Doložení přesnosti dodávaných systémů zákazníkům.  Podklady pro získání statutu akreditované.
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
TEORETICKÁ ČÁST PŘEDMĚTU FYZIKÁLNÍ MĚŘENÍ – ÚVOD (PREZENČNÍ STUDIUM)
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
TEORETICKÁ ČÁST PŘEDMĚTU FYZIKÁLNÍ MĚŘENÍ – ÚVOD (KOMBINOVANÉ STUDIUM) Mgr. Radim Uhlář Poruba, A952, kl. 4481
Aktivity EURACHEM-ČR Zbyněk Plzák Den ÚNMZ 2010.
NEJISTOTA MĚŘENÍ V ROZHODOVÁNÍ
Ústav stavebního zkušebnictví
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Omyly  Hrubé chyby  Chyby nevyhnutelné  Chyby náhodné  Chyby systematické Rozdělení chyb.
Plán auditu, zpráva z provedení auditu prim. MUDr
Akreditace klinických laboratoří Ing.Květa Pelinková VFN ÚKBLD.
Akreditační systém v ČR a jeho mezinárodní vazby
doc. Ing. František HELEBRANT, CSc.
P5b1 Význam některých v současné době používaných termínů v metrologii a zkušebnictví.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Externí hodnocení kvality Kontrolní materiály
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Akreditace klinických laboratoří Ing. Martina Bednářová Seminář NASKL, let akreditace.
Měření vybraných technických parametrů v uzlových bodech Karel Šefčík, Český metrologický institut (moderátor) Ladislav Pospíchal, MEgA Měřicí Enegetické.
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/2004 cv.-1.
Akreditační systém v ČR a v EU
KONTROLA A MĚŘENÍ Metrologie
ETALONY P4a.
Dokumentace systému managementu jakosti
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Externí hodnocení kvality Doporučení ČSKB Vyhodnocení dotazníkové akce
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CMI web presentation, May 2003 PŘIDRUŽENÉ LABORATOŘE ČMI krátká prezentace 2003 V prezentaci jsou uvedeny přidružené laboratoře: Laboratoř státního etalonu.
4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Tato prezentace byla vytvořena
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI 01. Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části.
ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Kalibrace analytických metod
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Akreditace (nebo být akreditovaný)
HODNOCENÍ ANALYTICKÝCH DAT JAN TŘÍSKA CENTRUM VÝZKUMU GLOBÁLNÍ ZMĚNY AV ČR ČESKÉ BUDĚJOVICE.
IAF MD 18:2015 Aplikace ISO/IEC 17021:2011 v oblasti řízení služeb (ISO/IEC )
ZÁKLADY SYSTÉMŮ MANAGEMENTU 1. ČÁST
BUDOVÁNÍ SYSTÉMŮ MANAGEMENTU
Nejistota měření Chyba měření - odchylka naměřené hodnoty od správné hodnoty → Nejistota měření Kombinovaná standartní nejistota: statistické (typ A) -
Systémy vnitřní kontroly kvality
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
FLEXIBILNÍ ROZSAH AKREDITACE PRO OBLAST KALIBRAČNÍCH LABORATOŘ Ing. Martin Matušů, CSc. Český institut pro akreditaci, o.p.s. Ing. Pavel Vejchoda GASCALIBRATION.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
PRAHA 17/10/07 Přínos pro laboratoře pružná reakce na vývoj v oboru, požadavky kliniků, pacientů čas finance flexibilita – týká se systému managementu.
Flexibilní rozsah akreditace – fyzikálně chemické analýzy Eva Břízová, Pavel Kořínek Seminář ČIA Flexibilní rozsah akreditace laboratoří Brno 11. října.
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
MĚŘICÍ PŘÍSTROJE ÚVOD ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ. ÚVODNÍ INFORMACE MĚŘICÍ PŘÍSTROJE - přístroje, umožňující změřit požadované elektrické veličiny ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ.
ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ MĚŘENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU.
Systém managementu jakosti
Metrologické zabezpečení systémů prediktivní údržby
Chyby měření / nejistoty měření
Webové portály LDS/MDS
Název: Chyby měření Autor: Petr Hart, DiS.
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
Měření elektrického proudu
PARAMETRY KVALITY ELEKTŘINY z pohledu technických norem EU a ČR
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Akreditace je za námi, co s volným časem?
Stav a činnost IM a KLI pro dozorovou návštěvu ČIA
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
9. Konference radiologické fyziky Harrachov 16. –
Transkript prezentace:

INCOLAB CONFERENCE PRAGUE 4 DECEMBER 2003 ISO/IEC Requirements in calibration laboratory (Traceability, Uncertainty, Guidelines) Silvie Havrlantová (speaker) František Jelínek Jiří Zikán (head of the laboratory) 11A

INCOLAB CONFERENCE PRAGUE 4 DECEMBER 2003 Subjekt: ČMI OI Praha Oddělení stejnosměrných a nízkofrekvenčních veličin –131 Radiová 3, , Praha 10 TYPICAL CALIBRATION LABORATORY

INCOLAB CONFERENCE PRAGUE 4 DECEMBER 2003 SCOPE OF SERVICES stejnosměrné napětí střídavé napětí stejnosměrný proud střídavý proud odpor ss odpor st el. výkon st proudu frekvence DC voltage AC voltage DC current AC current DC resistance AC resistance AC LF power frequency

INCOLAB CONFERENCE PRAGUE 4 DECEMBER 2003 LABORATORY VIEW

INCOLAB CONFERENCE PRAGUE 4 DECEMBER 2003 RESISTANCE WORKING PLACE

INCOLAB CONFERENCE PRAGUE 4 DECEMBER 2003 MONITORING OF CONDITIONS

INCOLAB CONFERENCE PRAGUE 4 DECEMBER 2003 OUTLINE ČSN EN ISO/IEC ČÁST 5 ODBORNÉ TECHNICKÉ POŽADAVKY článek 5.4: Zkušební a kalibrační metody a validace metod článek 5.6: Návaznost měření článek 5.9: Zabezpečování jakosti zkoušek a kalibrací článek 5.10: Uvádění výsledků

INCOLAB CONFERENCE PRAGUE 4 DECEMBER 2003 LIST OF PROCEDURES (shortend) Kalibrace kalibrátorů (calibrators) (řízený dokument č MP - C ) Kalibrace číslicových multimetrů (multimeters) (č MP - C ) Kalibrace odporových dekád (resistance decades) (č MP - C ) Kalibrace stejnosměrných elektrických odporů (DC resistors) (č MP - C ) Uvedené Interní pracovní postupy OI Praha jsou samostatnými dokumenty v souboru řízené dokumentace.

INCOLAB CONFERENCE PRAGUE 4 DECEMBER 2003 VALIDATION OF METHODS Přednostně metody, které vycházejí z národních nebo mezinárodních norem (např. EA 10-15). 1) metody používané laboratoří pro kalibraci prověřují kalibrovaný přístroj vhodným způsobem a ve vhodném rozsahu a způsob a rozsah prověření odpovídá potřebám zákazníků. 2) Udávané nejistoty kalibrace jsou reálné a jejich hodnoty odpovídají potřebám zákazníků. k bodu 1): Rozsah a způsob kalibračních metod vychází ze znalosti konstrukce měřicích přístrojů, doporučení výrobců, předpisů EA, softwaru Portocal a MTS a obecných postupů elektrických měření. Software Portocal a MTS firmy Wavetek je světově uznáván. k bodu 2): Vybavení a metody, které laboratoř používá, umožňují dosahovat takových nejistot, které odpovídají potřebám zákazníků. Součástí každého schváleného pracovního postupu je i postup pro výpočet nejistoty měření, v souladu s dokumentem EA 4/02 „Vyjadřování nejistot měření při kalibracích“.

INCOLAB CONFERENCE PRAGUE 4 DECEMBER 2003 CALIBRATION INTERVALS Vždy po třech měsících probíhá porovnání mezi multifunkční referencí Datron 4950 a kalibrátory Datron 4800 a Pozornost je věnována i historii kvalitních zákaznických etelonů, které se v laboratoři kalibrují. Případné větší odchylky při porovnání přístrojů jsou vždy pečlivě zkoumány např. opakovaným měřením s více či méně modifikovanou metodou. Laboratoř se zúčastňuje mezilaboratorních porovnání organizovaných ČMI a EA.

INCOLAB CONFERENCE PRAGUE 4 DECEMBER 2003 INTERLABORATORY COMPARISONS Laboratoř se úspěšně zúčastnila mezilaboratorního porovnání - MPZ 400/99 (kalibrace multimetrů ) - MPZ 100/00 ( kalibrace elektrické reference stejnosměrného napětí) - MPZ 100/97 (kalibrace elektrické reference stejnosměrného napětí) - EA ILC El (kalibrace wattkonvertoru a ss napětí). V těchto porovnáních laboratoř uspěla.

INCOLAB CONFERENCE PRAGUE 4 DECEMBER 2003 UNCERTAINTY OF MEASUREMENTS Laboratoř má a používá pro všechny kalibrace postupy pro odhad nejistoty měření.Tyto postupy jsou součástí výše uvedených interních pracovních postupů. Při odhadování nejistoty měření jsou brány v úvahu všechny složky, které mají vliv na stanovení celkové nejistoty a které jsou v dané situaci důležité. Způsob vyjadřování nejistot je v souladu s EAL-R2. Výpočty a přenosy údajů jsou předmětem příslušných kontrol prováděných systematickým způsobem. PŘÍKLAD JE UVEDEN VE SBORNÍKU

INCOLAB CONFERENCE PRAGUE 4 DECEMBER 2003 TRACEABILITY Laboratoř zajišťuje návaznost měření používaných měřidel v souladu s požadavky ČSN EN ISO/IEC a MPA Zdrojem návaznosti jsou etalony, uchovávané laboratořemi státních etalonů ČMI Laboratoř prokazatelně stanovuje návaznost svých měření prostřednictvím nepřerušeného řetězce kalibrací, které se váží k příslušným státním etalonům.

INCOLAB CONFERENCE PRAGUE 4 DECEMBER 2003 ASSURING THE QUALITY OF TEST AND CALIBRATION RESULTS Laboratoř se účastní dostatečného počtu MPZ a to s vyhovujícími výsledky a dbá v dostatečné míře o jakost výsledků. Laboratoř má vhodné postupy kontroly jakosti pro monitorování platnosti provedených zkoušek a kalibrací. Výsledky jsou zaznamenávány způsobem, který zajišťuje rozpoznatelnost trendů. Toto monitorování je plánováno a přezkoumáváno a zahrnuje především účast v programech mezilaboratorního porovnávání a vzájemné porovnávání etalonů (viz též kritérium 5.4).

INCOLAB CONFERENCE PRAGUE 4 DECEMBER 2003 REPORTING THE RESULTS Výsledky každé kalibrace nebo série kalibrací prováděných laboratoří jsou uváděny přesně, správně, jasně, nerozporně a objektivně a v souladu se všemi specifickými návody obsaženými v kalibračních metodách. Výsledky jsou uvedeny v kalibračním listě a zahrnují všechny informace požadované zákazníkem a nezbytné pro interpretaci výsledků kalibrací a všechny informace vyžadované použitou metodou. Vzor “Kalibračního listu“ je v příloze Příručky jakosti. Laboratoř nesděluje výsledky kalibrací jiným (např. zjednodušeným způsobem). Kalibrační listy obsahují údaje požadované ČSN EN ISO/IEC PŘÍKLAD JE UVEDEN VE SBORNÍKU

INCOLAB CONFERENCE PRAGUE 4 DECEMBER 2003 CONCLUSIONS Laboratoř je akreditována Českým institutem pro akreditaci. Plní všechny požadavky ČSN EN ISO/IEC Je důležitou součástí infrastruktury metrologie v ČR. ČMI má dvě laboratoře tohoto typu – v Praze a v Brně.

INCOLAB CONFERENCE PRAGUE 4 DECEMBER 2003 THANK YOU FOR YOUR ATTENTION