Výtrusovci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Biologická prezentace – Ploštěnci Barbora Svobodová
Advertisements

Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ZOOLOGIE PRVOCI - PROTOZOA
PRVOCI.
ZOOLOGIE PRVOCI - PROTOZOA
Mnohobuněční živočichové Obr.1
PRVOCI.
PRVOCI U každého z patnácti tvrzení rozhodni o jeho pravdivosti. Klikni na ANO nebo NE. Zapisuj si počet správných odpovědí a na závěr se dozvíš, jak jsi.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Český název-Toxoplasmoza
Podříše: PRVOCI PROTOZOA.
Motolice Třída ploštěnců.
SYSTÉM A TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ
VY_32_INOVACE_03-07 Protisté s alveolami Obrněnky Výtrusovci.
Viry.
ZOOLOGIE PRVOCI - PROTOZOA
Test paraziti Míra Rychna.
Tělní tekutiny a oběhová soustava obratlovců
PRVOCI Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ŽIVOČICHOVÉ.
Prvoci Mgr. Helena Roubalová
Vnější cizopasníci člověka.
Prvoci jednobuněční živočichové buňka vykonává všechny životní funkce
PRVOCI Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Prvoci Výtrusovci.
Patogenní prvoci II.
JÁTRA Trávicí soustava.
PIJAVICE (hirudinea).
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Jednobuněční živočichové
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
„RISK“.
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
Oddělení: TRIBLASTIKA PRVOÚSTÍ
„RISK“.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biologie 3.ročník.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
PARAZITOLOGIE PETRA KUBÁČKOVÁ OKM.
Co jsme již poznali.
Říše: PROTOZOA (PRVOCI)
Hlísti Žijí volně (ve vodě, v zemi) nebo parazitují na rostlinách či živočiších Podílí se i na zúrodňování půdy Tělo: Jsou odděleného pohlaví Mají zřejmou.
PRVOCI I 8. září 2013 VY_52_INOVACE_210201
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Ploštěnci.  Říše : živočichové  Kmen: ploštěnci  Třída :tasemnice Binomické jméno : Tasemnice dlouhočlenná Taenia solium Tasemnice bezbranná Taenia.
Prvoci Protista. 1) Bičíkovci Trubénky Haeckelovy –Živí se fagocytózou –Tvoří kolonie na dně vodních nádrží, kde se živí bakteriemi.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Rozmnožování hmyzu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření Ročník3.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Kmen: Hlísti. Dvouvrstevní živočichové, protáhlé, nečlánkované, k oběma koncům se zužující tělo Na povrchu těla je silná kutikula Mají nepravou tělní.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01A_01_Vločkovci.
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
Funkce trávicí soustavy a typy trávení
Jednobuněční.
Kmen: Ploštěnci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou ploštěnců.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Nepohlavní rozmnožování prvoků
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
zpracovaný v rámci projektu
Prvoci organismy tvořené jedinou buňkou, která vykonává všechny funkce
HLÍSTI.
říše: Živočichové podříše: Prvoci
Parazitičtí prvoci.
Motolice 16. února 2014 VY_52_INOVACE_210209
Transkript prezentace:

Výtrusovci

Taxonomie Nadříše: Eukaryota Říše: Živočichové (Animalia) Podříše: Prvoci (Protozoa) Kmen: Výtrusovci (Apicomplexa, Sporozoa) Nadříše: Eukaryota Říše: Prvoci Kmen: Výtrusovci

Způsob života typického výtrusovce Životní cyklus začíná napadením hostitele Sporozoitem. Sporozoit má na špičce buňky systém drobných organel (Apikální komplex), které umožňují přichycení na tkáně či buňky hostitele, z kterých parazit odčerpává živiny pro svůj vývoj. V další fázi se parazit rozmnoží.

Rozmnožování výtrusovců Výtrusovci se rozmnožují rozpadem na mnoho jedinců (někdy i stovky). Vznikají jedinci, kteří produkují gamety (pohlavní buňky). Ty splývají v zygotu, která se přeměňuje ve sporu. Spora představuje klidové, velmi odolné stádium, které může u několika druhů sloužit k rozšiřování parazitů do nového hostitele. V něm se poté ve spoře tvoří Sporozoiti, kteří pomocí svého Apikálního komplexu napadají tkáně a buňky hostitele.

Galerie Výtrusovců

Krvinkovky (Haemosproridia) Napadají obratlovce včetně lidí. Některé druhy (Plasmodia – česky zimnička) způsobují různé formy malárie. 2 hlavní druhy zimničky – třídenní (záchvat každý 3. den) a tropická (záchvat každý den) V těle napadají nejprve játra, po namnožení červené krvinky, kterým stravují hemoglobin a způsobují jejich prasknutí. Způsobují horečky téměř 41°C Přenašečem je komár Anopheles Krvinkovka produkuje látku, která zvyšuje srážlivost krve. Komár pak musí vyhledat více obětí.

Při sání krve může sám zimničku získat a nakazit ji dalšího člověka. Čtyři druhy tohoto rodu jsou rozšířené v bažinatých oblastech tropů.

Komár Anopheles

Krvinkovka

Kokcidie (Coccidia) Nejznámějším a nestarším druhem kokcidií je Toxoplazma. Působí u člověka. Je tak starým druhem, že si proti němu lidský organismus vytvořil jistou míru obranyschopnosti.

Kokcidie jaterní Paraziti ptáků a savců. Napadá játra a žlučovody. Přenáší se potravou kontaminovanou výkaly králíků. Pro děti může být infekce smrtelná.

Toxoplasma Způsobuje nemoc podobnou chřipce. Parazit zůstává v nervové soustavě hostitele. Napadá vysoké procento populace (asi 40 %) . U těhotných žen může způsobit poškození plodu. Člověk se může nakazit z kočičích výkalů či konzumaci syrového hovězího masa. Zajímavostí je, že prvních několik desítek lidí, kteří v USA a Evropě zemřeli s diagnózou AIDS, hostilo zároveň toxoplasmu. Svým dospělým nositelům může způsobovat až při zhoršení zdravotního stavu, společně s jinou nemocí.

Kokcidie Kokcidie jaterní Toxoplasma

Toxoplasma

Hromadinky (Gregarinidea) Postihují trávicí soustavu bezobratlých. Měří 200 - 300 μm. Hromadinky se vtlačí na buňku hostitele a přebývají ve vytvořené prohlubni.

Hromadinka

Zdroje Zoologie: Miroslav Papáček, Vlasta Matěnová, Josef Matěna, Tomáš Soldán. Scientia, Praha 2000 Biologie živočichů: Jaroslav Smrž, Ivan Horáček, Miroslav Švátora. Fortuna, Praha 2004 21. století 8/2007: Rf hobby s. r. o. Praha 2007 cs. wikipedia.org