Měření kvality života v mezinárodním kontextu – reflexe aktuální diskuze František Cvengroš Smilovice, prosinec 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
MARKETING A MANAGEMENT
Vyhodnocení úspěšnosti fiskálních predikcí
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Strukturální indikátory vztahující se k Lisabonskému procesu
R i z i k a p r ů z k u m ů v e ř e j n é h o m í n ě n í prof. Ing. Stanislava H R O N O V Á, CSc. prof. Ing. Richard H I N D L S, CSc. Vysoká škola ekonomická.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Mezinárodní konkurenceschopnost, její faktory a aplikace na ČR
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Sociální politika a Welfare State
Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Demografická prognóza
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Pojetí lidského kapitálu a jeho formování
Pražský institut pro globální politiku – Glopolis, je nestranickou nevládní organizací, která se zabývá především analýzou ekonomické globalizace, obchodu.
1 Ekonomický růst a trh práce (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, prosinec 2004.
Danuše Nerudová PEF MENDELU Brno. Úvod 6/2011 označuje Komise FTT jako možný nový zdroj rozpočtu EU (k již stávajícím – celním poplatků, odvodu z DPH.
Český statistický úřad | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz 1 Iva Ritschelová Data územně samosprávných celků v agendách ČSÚ (výkaznictví, statistiky,
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Ruská federace x WTO a OECD
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
Tomáš Hák COŽP UK 19. Listopadu 2012, MZV Práce na indikátorech doplňujících HDP.
SMÍŠENÁ EKONOMIKA A PŘÍČINY EXISTENCE VEŘEJNÉHO SEKTORU
1 Ministry of Education, Youth and Sports CZECH REPUBLIC PROGRAM EUREKA – Evropská spolupráce v oblasti aplikovaného a průmyslového výzkumu a vývoje Ing.Josef.
„Konvergenční“ proces (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, listopad 2005.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
MARKETINGOVÝ MIX.
Chudoba jako sociální problém
1 2. Růst a cykly. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256 China600.
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
1 Růst, cykly a konvergence. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
PŘEROZDĚLOVACÍ POLITIKA. Rozdělení důchodů ve společnosti V tržních ekonomikách dochází k nerovnoměrnému rozložení důchodů mezi jednotlivci. Tyto rozdíly.
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Školské systémy, vzdělanost a ekonomická výkonnost
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 15. dubna 2013 Adam Čajka
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Ukazatele kvality Program školení.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 8. Března 2016 Adam Čajka
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
S P O T Ř E B A a Ú S P O R Y.
„Index vnímání korupce 2015“
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
4. výzva Pavel Lukeš Ministerstvo pro místní rozvoj
Transkript prezentace:

Měření kvality života v mezinárodním kontextu – reflexe aktuální diskuze František Cvengroš Smilovice, prosinec 2009

Pramen : MFDnes,

EU 15 league table, showing rankings by happiness National average happiness as at Denmark United Kingdom Finland Spain Ireland France Sweden Germany Netherlands Greece Luxembourg Portugal Belgium Italy Austria Pramen : University of Cambridge, European Social Survey,

Komplexní zkoumání kvality života Samuelson, Nordhaus – Economics Koncept „Net Economic Welfare (NEW)“ V posledních letech aktuální téma EK, Eurostat – Strukturální indikátory OECD – Alternative measures of well-being, 2006 World Bank – Where is the wealth of nations? Measuring capital for 21st century, 2006 UNECE (OECD, Eurostat) – Measuring sustainable development, 2009 Stiglitz – Report of the Comission for measurement of economic performance and social progress, 2009 ČSÚ – Komponenty bohatství zemí, 2009

Proč ? Touha po nalezení relevantního spolehlivého indikátoru (indikátorů) pro měření kvality života lidstva a jeho udržitelnosti s poznávací funkcí i pro účely formulace optimálních politik a jejich vyhodnocování

Jak ? Neexistuje (a asi nikdy nebude existovat) univerzální metodologie Problémy a otázky k řešení : Rozsah zkoumaných oblastí Udržitelnost (potřeba prognostického pohledu, který je nejistý) Rozpor mezi objektivním měřením a individuálním vnímáním, individualita preferencí Problém agregace a vah Hmotné a nehmotné aspekty pokroku a oceňování Stavy x toky Tvrdá x měkká data Spolehlivost dat a náklady na jejich získávání

Strukturalizace Kvalita života je multikriteriální jev. Hmotné aspekty Nehmotné aspekty Udržitelnost

I. Hmotné aspekty kvality života Snadná ocenitelnost v peněžních jednotkách a agregovatelnost Národní účty – přes všechny výhrady komplexní systém popisu hmotných toků a stavů Nízká srozumitelnost a NÚ gramotnost – HDP vnímán jako jediný syntetický indikátor blahobytu (HDP není nic více a nic méně než nově vytvořená hodnota za určité období na určitém území.)

I. Hmotné aspekty kvality života Možnosti NÚ v zajištění širšího pohledu : Kaskáda makroekonomických důchodových agregátů : HDP – HDD – HND – HNDD - ČNDD Nákladový x výkonový způsob měření výstupů vládního sektoru Důraz na sektor domácností Využití stavových veličin NÚ Problémy nad rámec NÚ : Rozdělení příjmů Ocenění volného času

I. Hmotné aspekty kvality života – HDP a národní účty

II. Nehmotné aspekty Nenahrazují, ale doplňují ekonomické indikátory 2 filosofické koncepty : Subjektivně vnímaná kvalita života Založeno na myšlence, že cílem lidské existence je být šťastný či spokojený Dotazníkové zkoumání subjektivní spokojenosti s různými aspekty života Objektivní (capabilities či fair allocations) Hodnotí rozsah možností, ze kterých si člověk může svobodně vybírat Objektivní indikátory zdravotního stavu populace, vzdělání, ekonomické aktivity, zájmových aktivit, demokracie a politické svobody, lidských práv, osobní a ekonomické bezpečnosti, sociálních vazeb, životního prostředí

II. Nehmotné aspekty Zdroj : OECD

II. Nehmotné aspekty Zdroj : OECD

II. Nehmotné aspekty Aspekty hodné zvláštní pozornosti : Nerovnost v kvalitě života Např. nerovnost příležitostí Výrazně omezená vypovídací schopnost průměrů Synergický efekt „Být současně chudý a nemocný je podstatně horší než být chvíli chudý a chvíli nemocný.“ Problém agregace Výběr ukazatelů a váhy subjektivní volbou (HDI) Reprezentativnost průzkumů, průměry,...

III. Udržitelnost Vysoká pravděpodobnost, že současná úroveň kvality života se v budoucnosti nezhorší Paradox : nízká kvalita života je udržitelnější než vysoká Založena na předpovídání budoucnosti – nemáme nejmenší tušení o budoucím technologickém vývoji a jeho vlivu na kvalitu života Kvalita života budoucích generací bude záviset na zdrojích (přírodních, ekonomických i nehmotných – vzdělání, kvalita institucí), které jim předáme, a na tom, jak s nimi budou hospodařit Lidstvo má zálibu v katastrofických scénářích Obecnou vlastností většiny v současnosti používaných indikátorů udržitelnosti je zmatečnost, nesystematičnost, soustředění na detail a jejich nekorektní interpretace

III. Udržitelnost Typologie používaných indikátorů : Soubory indikátorů Často směšují rozvoj a udržitelnost, často s nejasnou interpretací (rostoucí míra porodnosti: + pro penzijní systém, - pro životní prostředí) V indikátorech EU na stejné úrovni růst HDP p.c. a index výskytu ptáků Kompozitní indexy Subjektivní váhy Zelené HDP Ukazatele nadspotřeby či podinvestování WB – upravené národní úspory, ekologická stopa

III. Udržitelnost

Vzhledem ke složitosti a nízké úrovni poznání se navrhuje pragmatický kompromis Stavový indikátor založený na NÚ konceptu bohatství převážně pro hodnocení ekonomické udržitelnosti Soubor dobře vybraných fyzických indikátorů pro hodnocení ekologické udržitelnosti Cílem spíše poskytovat varování než hodnotit

Závěry (autorovy) 1. Ke všem aktivitám ve směru komplexního měření kvality života je třeba přistupovat s chladnou hlavou. 2. Dlouhodobá předpověď : Žádná statistická revoluce nás nečeká. 3. Multikriterální problémy by měly být řešeny multikriteriálně. 4. Analýzy kvality života a její udržitelnosti by měly být prováděny s respektováním dobrých mravů v oblasti statistických dat a jejich interpretace.

Děkuji všem za pozornost.