Filosofie Antická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poznej, kdo to řekl.
Advertisements

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
SÓKRATÉS (469 – 399 př.n.l.) VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.07/Md
ČLOVĚK A SVĚT Antická filozofie II..
VY_32_INOVACE_28-11 Antická filosofie Platón.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Přírodní vědy v antickém Řecku
Vznik státních útvarů III.
Filosofie a kultura Aristoteles.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
FILOZOFIE A VĚDA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
VY_32_INOVACE_28-10 Antická filosofie Sokrates.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Dante Alighieri Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
VET starověk.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Aristotelés ze Stageiry
ARISTOTELES OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-M 
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Helénistické období.
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Dědictví antiky Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno: 2012 ZA, 2.
(384 – 322 př.n.l.) VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.09/Md Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Richard Moldrzyk CZ.1.07/1.5.00/
Řecká moudrost Věda a filosofie.
Antika – řecké myšlení o právu. Právní filozofie v literatuře Ústřední problém – zdali právo musí odpovídat pouze formálním kritériím, nebo jestli jeho.
Nejstarší prameny ekonomického myšlení spojeno s písmem –každá kultura má své kořeny ekonomického myšlení Čína Indie Islám „naše“ kultura –Bible –řecká.
Peloponéská válka 6. ročník.
Řecká filosofie Hesiodos (pol. 8. stol. př. n. l.)
Demokracie. Co je demokracie ? Demokracie – vláda lidu DEMOKRACIE = SVOBODA v moderní době se prosazuje jako dominující politický systém.
8 Řecká literatura attického a helénistického období
Sokrates Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Ahoj….. Znáte Platóna?. O, promi ň te … Platón pocházel z velmi bohaté rodiny. Vlastním jménem Aristoklés. Jeho u č itelem byl Sókrates.
Helénistické období.
Ideologie a ekonomické myšlení. Ideologie ideologie = soustava ideí, názorů a teorií Ideologie je propracovaná soustava názorů, postojů, hodnot a idejí.
Sokrates Kristýna Chvalová, C4A.
Prothágoras z Abdér Kulhánková Adéla, C4A.  481 př. n. l. Abdéra v Thrákii př. n. l.  Starořecký řečník a filosof  Nejznámější z generace sofistů.
Paradigmata v dějinách a jejich vztah k výchově Paideia a řecká inspirace Jana Skácelová.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Pythagoras př. n. l.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Kamila Litterbachová Nathan Kračunov.  OBECNÉ INFORMACE O SÓKRATOVI  PŘEDSÓKRATICI  ŽIVOT FILOSOFA  PÁR INFORMACÍ O JEHO ŽENĚ  SOUD A SMRT SÓKRATA.
Platón & „objektivní idealismus“
JEDY V HISTORII Lavrinčiková, Přikrylová, Tomanová.
Úvod do filozofie 1/Filozofie 1 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Sofisté, Sókratés & spol.
Antika – řecké myšlení o právu. Právní filozofie v literatuře  Ústřední problém – zdali právo musí odpovídat pouze formálním kritériím, nebo jestli jeho.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
D ÍOGENÉS A KYNISMUS ANEB JAK SE ŽIJE V SUDU Kateřina Šabatová 3.B.
Michalíková Hor č íková 2. Ro č ník VSRR Bc. Aristoteles.
Filozofie klasického období
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Řečtí filozofové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
KULTURA A UMĚNÍ ANTICKÉHO ŘECKA
Nefertiti.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PYTHAGORAS Šimon Úradník.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Počátky teoretického ekonomického myšlení
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Téma: STAROVEKÉ ŘECKO 5 Předmět: Dějepis Ročník: 6
PLATÓN př. n. l..
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Helénistické období 4. – 1. st. př. n. l.
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Aristoteles př. n. l. otec byl lékařem makedonského krále Filipa II. (otec Alexandra Velikého) řecký filozof, po dobu dvaceti let žák Platonův,
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Filosofie Antická

Co je to filosofie ? Filosofie řecky ( filein, mít rád, toužit po něčem) a (sofía, moudrost, zdatnost) Filosof – si klade otázky: „ je to opravdu tak?“, „a proč“ ? a hledá na ně odpovědi. Filosof - poznává a popisuje, ale také kritizuje a hodnotí.

Co je to filosofie ? „ Údiv vedl lidi k filosofování – na počátku i dnes – a to tak, že se zarazili s údivem u nejbližších otázek a potom se pomalu zamýšleli i nad většími věcmi… A kdo se zamýšlí a diví, ten se domnívá, že neví.“ Aristotelés „Filosofie je péče (starost) o duši.“ Cicero „Úkolem filosofie je pochopit to, co jest.“ F. Hegel

Sokratés (4. června 469 v Athénách – 399 př. n. l. v Athénách), řecky Σωκράτης, bez diakritiky Sokrates, byl athénský filozof, učitel Platónův. Je považován za jednu z nejvýznamnějších postav evropské filozofie, neboť položil základy západního myšlení O jeho mládí nevíme mnoho, zřejmě se mu ale dostalo vzdělání, které mu otec podle athénských zákonů musel poskytnout – gymnastika, hudba, gramatika (zahrnovala studium Homéra, Hésioda a dalších básníků)

Sokratés Oženil se s Xantippou, s níž měl tři syny. Sókratés sám se zmiňoval o tom, že když se naučil žít s Xantippou, dovedl by se vypořádat s kterýmkoli jiným člověkem. Mezi Sókratovy zábavy patřily pitky, v nichž nikdy nezůstával pozadu – dokonce si získal bezkonkurenční pověst pijana.

Na druhou stranu se účastnil celé řady bitev a byl dokonce vyznamenán za statečnost. Sókratés po sobě nezanechal žádný filozofický spis. Hlavním pramenem informací o Sókratovi jsou spisy dvou jeho žáků – Xenofónta a Platóna (Obrana Sókratova ) Sókrata kritizoval athénskou demokracii a posléze byl obviněn ve vykonstruovaném procesu z bezbožnosti a kažení athénské mládeže. Byl shledán vinným a odsouzen k trestu smrti požitím bolehlavu.

Bolehlav Hlavní účinnou látkou je koniin. Vstřebává se v trávicí soustavě i přes pokožku, otrávit se lze i při intenzívním vonění ke květům. Nejprve působí povzbudivě, posléze ale začne blokovat povely míchy a prodloužené míchy. Následkem je obrna kosterního svalstva a zástava dechu (člověk se za jasného vědomí udusí). Krom toho se u slabších otrav objeví zažívací obtíže a zvýšené slinění.

Sokratés Citáty: Kdo chce pohnout světem, ať hne nejdřív sám sebou. Existuje jen jedno dobro a to je vědění. Existuje jen jedno zlo a to je nevědomost. A citát, který nikdy neřekl a přesto je mu přisuzován: Vím, že nic nevím

Xenofón (asi 426 př. Kr. - 355 př. Kr.) byl starořecký spisovatel, historik, žák Sókratův. Narodil se v Athénách. Nejznámější dílo Oikonomikos – upozornil na důležitost dělby práce. Dělba práce zvyšuje efektivitu výroby. Bohové vše prodávají za cenu práce, klíčové bylo pro Xenofoba zemědělství

Xenofón Citát: S velkou rozkoší poslouchají lidé toho, o kom si myslí, že zná jejich přednosti lépe než oni sami.

Platón (427 př. n. l. – 347 př. n. l.) Bylo mu 20 let, když se setkal se Sókratem. Osm let mu naslouchal coby jeho nejvěrnější žák. Po odsouzení učitele a jeho popravě rodné město opustil a odešel do Megary, odkud podnikal mnohé cesty. Snad byl i v Egyptě a také v Indii (mnohé v jeho díle to naznačuje).

Platón Několikrát cestoval na Sicílii, kde pobýval na dvoře tyrana Dionýsia a Dióna v Syrákúsách (na Sicílii). Jeho cesty končily převážně neúspěšně – poprvé byl prodán do otroctví, později byl téměř uvězněn, ale podařilo se mu utéci.

Platón Roku 387 př. n. l. ( 40 let po svém odchodu ) založil ve své zahradě v Athénách školu, která dlouhá staletí po jeho skonu měla existovat pod jménem „platónská Akadémie“. Zde vyučoval bezplatně. Platón dosáhl úctyhodného věku 80 let a zesnul uprostřed práce. Oblast ekonomie: Odmítal kupecký a lichvářský kapitál. Úkolem peněz není „plodit“ další peníze. ( odmítal úroky za půjčené peníze ).

Platón Citát: Jinoch se stává mužem, když obejde kaluž, místo aby do ní vstoupil.

Aristoteles Aristotelés ze Stageiry byl filosof vrcholného období řecké filosofie, nejvýznamnější žák Platonův a vychovatel Alexandra Makedonského. Narodil se 384 př. n. l. v osadě Stageira na poloostrově Chalkidiké v dnešní řecké Makedonii, asi 80 km východně od Soluně - Thessaloniki (proto se někdy nazývá Stagirita), zemřel v roce 322 př. n. l. v Chalkidě, asi 60 km SV od Athén

Aristoteles Vytvořil jeden z největších filosofických a vědeckých celků v lidské civilizaci. Aristotelés se snažil obsáhnout a uspořádat všechno předmětné vědění své doby a výsledky vlastních pozorování Země, oblohy, přírody, jazyka, společnosti, politiky a umění. jeho heslo „porozumět tomu, co jest“

Názor na ekonomii Ekonomie Chremastika Ekonomie – způsob nabývání majetku, které si zaslouží úctu ( rabování, používání otrocké práce, získávání majetku válečnou kořistí. Chremastika – obchodování, peněžnictví.

Etika Nikomachova pracovní teorie hodnoty – kolik hodin práce bylo potřeba na výrobu zboží subjektivní teorie hodnoty – cena výrobku se odvíjí od toho jak moc chceme uspokojit naše potřeby Dvojí typ zboží užitný ( zboží slouží k uspokojování našich potřeb ) směný ( zboží je předmětem koupě a prodeje )

Aristoteles Citáty: Chovejme se ke svým přátelům tak, jak si přejeme, aby se oni chovali k nám. Vzdělání je nejlepší cestovné pro stáří. Největší hloupost je diskutovat o hlouposti s hloupými.

Přínos antického ekonomického myšlení spočívá v tom, že bohatství nemá hranice.

Zpracoval: J.Vídeňský