Science fiction & fantasy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fantasy Harry Potter a Eragon.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Komiks Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Číslo v digitálním archivu školy
SVĚTOVÁ LITERATURA 2. POLOVINY 20. STOLETÍ
Literární fantastika. SCIENCE FICTION = ???? BRAK ????
FANTASY ANEB PŘÍBĚHY PRO MALÉ I VELKÉ. Ve školním roce se žáci inspirovali v příbězích, pohádkách, bájích a legendách z historie,
18. století Podle kompozice máme 2 základní typy literárních děl: Díla s nečekaným střídáním událostí bez jakéhokoliv řádu.
NázevStředověké literární památky Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky.
LUDVÍK SOUČEK SPISOVATEL.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Český jazyk a literatura
Městská knihovna Havířov Bc. Tereza Kafková
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
William Golding Pán much
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Obecné poučení o literatuře
EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
J.R.R. Tolkien Berenika Králíková. John Ronald Reuel Tolkien 1892 – 1973 narodil se v Africe, ale žil v Anglii studoval klasickou angličtinu a literaturu.
Jules Verne Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.14 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici povídek a románů, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími.
DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
FANTASTICKÁ LITERATURA
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
Autor: Bc. Eva Doležalová
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_318_Sci-fi AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,
SCI - FI.
Základní škola Příbor 486, Nový Jičín Vypracovali: Jirka Holub, Marek Bolom.
literatura s prvky SCI–fi, fantazy literatura
John Ronald Reuel Tolkien
B Á J E M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk. M Ý T U S z řeckého mýthos = vyprávění báje literární (epický) útvar, který pojednává o životě bohů, o vzniku světa.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Sci-fi Berenika Králíková.
Napětí v literatuře.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Ray Bradbury životopis, romány, otázky.
HOROROVÁ LITERATURA 19. století - současnost
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
KAREL JAROMÍR ERBEN - KYTICE Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Na topole nad jezerem Seděl vodník podvečerem:
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Fantastická literatura-opakování TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU:1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LITERATURA PRO DĚTI_ VĚDECKOFANTASTICKÁ LITERATURA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U Vlastenectví a národní tradice.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Povídka, pověst, pohádka, bajka Ověřeno: 5. ročník, V. třída Cílová skupina: žák základní školy praktické.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_John Ronald Reuel Tolkien TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU:
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Hádej, kdo jsem TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_20_LITERATURA.
Science fiction (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
BÝT CHYTRÝ JE PRIMA, BÝT MOUDRÝ JE DŘINA.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Rytířská hrdinská epika
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Rozdělení fantastické literatury
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.7 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.7_baje_a_myty Název: Báje.
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 VRCHOL ČESKÉ STŘEDOVĚKÉ LITERATURY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Transkript prezentace:

Science fiction & fantasy

Prosím nevyrušujte nás během prezentace ! ! !

Science fiction Vědeckofantastický žánr nebo též sci-fi a SF (zkratky anglického science fiction) je umělecký žánr, vymezený výskytem spekulativních technologií a přírodních jevů v díle. Děj sci-fi je často zasazen do vesmíru, budoucnosti či alternativní historie.

Za zakladatele žánru bývají považováni dva autoři – Jules Verne, pokud jde o technickou sci-fi, a H. G. Wells, který se věnoval spíše vlivu technologií na člověka. H. G. Wells ve svém díle nastolil mnoho témat, z nichž vychází i současná sci-fi (například kontakt s mimozemskými civilizacemi, cesty časem, biotechnologie atp.

Pokud jde o kořeny fantaskního žánru, sahají k eposu o Gilgamešovi, Plátonovu Ideálnímu státu a podobným dílům; řada českých fanoušků (kteří se sdružují ve Fandomu) za fantaskní dílo považuje Komenského Labyrint světa a ráj srdce. Základ české sci-fi položil na sklonku 19. století Karel Pleskač v románu Život na Měsíci (Bellmann 1881).

Za skutečný základ sci-fi lze považovat až americký časopis Astounding Stories of Super Science (Ohromující příběhy o supervědě), založený roku 1930, který sehrál klíčovou roli při rozvoji sci-fi.

Fantasy Fantasy je oblast umění, jak literárního, tak výtvarného i filmového, jež vychází z pohádky a mytologie. Ve fantasy prostředí žijí často nadpřirozená stvoření, například elfové, trpaslíci, hobiti, draci, lykantropové, trollové, upíři, démoni, či víly.

Základním kamenem fantasy bývá magie Základním kamenem fantasy bývá magie. Tvoří část nadpřirozena fantasy, ať jde skutečně o magii (tedy něco proti zákonům naší fyziky), která působí na okolí. Příběh se nejčastěji odehrává v jiném světě, jehož reálie odpovídají starověku či středověku současná nebo historická fantasy, která se odehrává (alespoň jako) v našem světě.

V literatuře se lze setkat s různými definicemi toho, co vlastně fantasy je. V anglické jazykové oblasti se jedná o označení pro veškerou fantastickou literaturu, která není literaturou science fiction. V ČR se pojem vžil spíše v užším významu toho slova, jako dílo, jehož děj se odehrává v imaginárním světě.

Historie tohoto žánru bývá nalézána v různých bájích, legendách či rytířských eposech, ale skutečné počátky lze najít až na počátku 20. století. Autory, kteří nejvíce ovlivnili současnou podobu fantasy, jsou zejména Robert E. Howard (hrdinská fantasy) a J. R. R. Tolkien. Fantasy se také poslední dobou dostal, i na filmová plátna. Nejznámější je asi trilogie Lord of the Rings od J. R. R. Tolkiena, kterou zfilmoval Peter Jackson.

Děkujeme, že jste si udělali čas pro naši prezentaci.

© 2007 by: Jan Nedoma, Michal Tománek