Dysgrafie specifická porucha grafického projevu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DECHOVÁ CVIČENÍ.
Advertisements

ERGONOMIE PRÁCE NA PC Petra Spáčilová, 4. Z
1.1 Hygienické návyky při psaní a čtení
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
Písemná a elektronická komunikace
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Strečink Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené.
PROJEKT NAŠÍ ŠKOLY PŘÍPRAVNÝ KURZ PRO BUDOUCÍ ŽÁKY PRVNÍHO ROČNÍKU.
VY_32_INOVACE_55_MS_Word_IV. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
GRAFOMOTORIKA.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Dysortografie Dysortografie je specifická porucha pravopisu. Nepostihuje celou oblast gramatiky jazyka, ale týká se tzv. specifických dysortografických.
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
UŽITÍ LOMENÝCH VÝRAZŮ ROVNICE S NEZNÁMOU VE JMENOVATELI
Využití stimulačního programu MAXÍK
Jemná motorika Pohybové schopnosti dítěte a řeč se vzájemně ovlivňují. Pokud je postižen pohybový systém, nebo opožděn motorický vývoj, bývá často opožděn.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Točení na hrnčířském kruhu
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
MOŽNOSTI DOMÁCÍ PŘÍPRAVY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám.
Jak správně sedět u počítače
Ergonomie a hygiena práce s osobním počítačem
Alternativa ve výuce psaní
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Encaustika pro začátečníky
Psychomotorický vývoj dětí se sluchovým postižením
Příčiny SPU.
Nápravná metoda Grace Fernaldové
Reedukace dysgrafie.
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Psychické poruchy – DYSGRAFIE Dostupné z Metodického portálu www. rvp
INTEGRACE DĚTÍ S LOGOPEDICKÝMI OBTÍŽEMI
Klávesnice nejrozšířenější vstupní zařízení počítače
ZÁSADY KRESLENÍ.
Psaní všemi deseti.
Mgr. Ladislav Zilcher PaedDr. Ing. Michal Slavík, PhD.
VY_32_INOVACE_TMM23760BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Diagnostika a reedukace
K čemu slouží Jak ho spustíme Hlavní pás karet Pracovní prostředí – nabídka tlačítka Office Jak správně psát Píšeme velká písmena Pohyb po dokumentu Typy.
Přípravná cvičení předchází výuce správné výslovnosti
Metodika počátečního čtení
DYSORTOGRAFIE 4. října 2013 VY_52_INOVACE_220119
Prezentace metodických materiálů a pomůcek
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Která čísla označují správné držení těla?
Mgr. Eliška Geržová FN Motol. ONEMOCNĚNÍ CHARCOT – MARIE – TOOTH řazeno mezi dědičné neuropatie postižení nervového systému - nejčastěji periferní části.
Motorické schopnosti.
DYSGRAFIE – PORUCHA OSVOJOVÁNÍ PSANÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Výuka čtení a psaní analyticko-syntetickou metodou
Závodní chůze: práce paží 1
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Metodické materiály a pomůcky
PC Vstupní periferie.
Leporelo O Červené Karkulce Prezentace výsledného produktu projektu
jemná motorika, koordinace ruky a oka
Grafomotorika - Vrba ve větru
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Zvířata ze ZOO GRAFOMOTORIKA.
Pracovní prostředí, pracovní místo
Jemná motorika, koordinace ruky a oka
Specifické tahy na rukou
Specifické poruchy učení
Lateralita.
Měření kožních řas.
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Metodika počátečního čtení
PŘÍPRAVNÝ KURZ PRO BUDOUCÍ ŽÁKY PRVNÍHO ROČNÍKU
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_20 Síly.
Transkript prezentace:

Dysgrafie specifická porucha grafického projevu bývá postižena celková úprava písemného projevu držení psacího náčiní je křečovité nebo nesprávné dítě tlačí na psací náčiní, tahy nejsou plynulé, obtížně si pamatuje tvary písmen písmo je neurovnané, kostrbaté, písmena nejsou stejně velká v diktovaných slabikách, či slovech píše dítě pouze některá písmena, většinou ta, která si pamatuje dítě nepíše háčky, čárky, neslyší správně všechna písmena a těžko se soustředí na obsahovou a gramatickou stránku projevu

Dysgrafie

Dysgrafie

Dysgrafie „Dysgrafik se nenaučil psát, ačkoliv netrpí žádnou smyslovou vadou ani žádnou závažnou poruchou pohybovou a ačkoliv nemá žádné závažné nedostatky v oblasti inteligence ani v oblasti citových vztahů.“ (Matějček, Z. Dyslexie. Praha: H & H, 1995)

Náprava (reedukace) dysgrafie Cvičení rozvíjející jemnou motoriku a senzoricko - motorickou koordinaci provlékadla, tzv. motanice tvarování či modelování, např. z těsta, plastelíny vytrhávání z papíru, origami vyšívání, háčkování, paličkování, pletení, tvoření uzlů stříhání sypání např. barevného písku do nádob s různě širokými hrdly dotýkání prstů obou rukou (se zrakovou kontrolou i bez ní) postupné dotýkání palce s ostatními prsty „hra na klavír“

Náprava (reedukace) dysgrafie Grafomotorický nácvik cíl: dostatečné zafixování správného úchopu, uvolnění ruky pro psaní a kreslení, zvládnutí jednotlivých písmen (snížení chybovosti), zlepšení čitelnosti a dosažení přiměřeného tempa kresebný cvik – prvky písmen – písmena – soubory písmen (slabiky, slova, věty) – opis – přepis – diktát

Náprava (reedukace) dysgrafie Uvolnění ramenního kloubu různé typy kroutivých pohybů, kývání vzpaženýma rukama, kreslení do vzduchu, napodobování plavání postupný přechod od svislé plochy k vodorovné volné čmárání (míč se kutálí, auto jede po klikaté cestě, lezení hada,..) zaplňování plochy dotyky prstů, štětcem kreslení klubíček, kruhů, spirál, oválů, vždy oběma směry oblouky, horní i dolní – pohyb vychází vždy zleva doprava vlnovky (od mírnějších k hlubším, zleva doprava) kličky, osmičky (ležaté i stojaté), hadovky ostré obraty (pila) čáry (svislé, shora dolů i naopak, šikmé, vodorovné, lomené) plošné cviky, obtahování různých prvků na ploše obtahování kresebných cviků v řádku

Náprava (reedukace) dysgrafie Uvolnění loketního kloubu cviky jsou obdobné jako u ramenního kloubu, ale vycházejí z lokte přecházíme z šikmé plochy na vodorovnou a zmenšujeme formát z A2 na A4 pracujeme vestoje, vsedě a vkleče tak, aby se dominantní ruka neopírala, loket byl zvednutý pohyb by měl vycházet z ramene a lokte, zápěstí je pevné, dítě se nenaklání nad podložku píšeme již menším psacím náčiním (pastelky, tužky, voskovky, fixy, štětce) v této fázi je správný úchop takový, že je tužka opřená v úžlabině mezi palcem a ukazováčkem, prsty jsou mírně pokrčené a drží tužku 1-2 cm od hrotu cviky dítěti nejdříve předkreslíme, dítě je obtahuje prstem (jednou rukou, oběma) ve vzduchu, poté prstem na papíře a až nakonec tužkou obtahovat můžeme i tvary písmen např. přes průhlednou fólii

Náprava (reedukace) dysgrafie Uvolnění zápěstí krouživé pohyby v zápěstí mávání nebo plácání dlaněmi namotávání klubíčka z vlny, atd. cvičení provádíme na vodorovnou plochu vsedě tak, že se zápěstí nedotýká stolu, pohyb vychází ze zápěstí nebo se zápěstí stolu dotýká a pohyb vychází více z prstů cviky můžeme provádět i vkleče na podlaze, musíme ale hlídat, aby se dítě opíralo o nedominantní ruku nepíšeme propisovací tužkou, která nutí dítě k většímu tlaku na psací náčiní a vede tak ke snížení úpravy písma

Náprava (reedukace) dysgrafie Uvolnění prstů: motivace hrou na klavír, psaním na klávesnici nápodoba padání sněhu, deště kroužení prsty ťukání do podložky Držení psacího náčiní správné držení psacího náčiní motivujeme např. sypáním, drolením, představou házení malých kuliček do nádoby s úzkým hrdlem, otisky kočičí tlapičky, atd. úchop kontrolujeme tak, že dítě zvedne ukazováček – psací náčiní by nemělo vypadnout můžeme také zkusit dítěti při psaní psací náčiní vytáhnout, mělo by nám to jít snadno, bez velkého odporu