Doplňující přednáška č. 4 Otravy ryb Prof. MVDr. Zdeňka Svobodová, DrSc.
Vliv teploty: Protimrazové proteiny (-1,9 °C) Náhlá změna teploty - smrt - plůdek o 3 °C - dospělec o 5 °C (> 12 % - teplotní šok, ochrnutí dýchání, 5-12 % - autointoxikace amoniakem – zvýšená produkce NH3 snížené vylučování)
Vliv pH: vliv na toxicitu dalších látek Okyselení – únik kyselin, tání sněhu v oblasti rašelinišť (Pošumaví) Zvýšení pH – louhy, desinfekční prostředky, beton ze staveb, eutrofizace Kyslík: Snížení vlivem organických látek, komunálního odpadu, eutrofizace – dušení, lapání po vzduchu u hladiny Přesycení – přeprava ryb, snesou přesycení až 250 %, jinak poškození respiračního epitelu
Amoniak: Z komunálních odpadů, vlastní produkt metabolismu, z chladíren Toxicita ovlivněna teplotou a pH Typickým příznakem otravy je excitace a křeče, vyskakování z vody Chlór: Desinfekční prostředky, odpadní vody Toxicita se zvyšuje s rostoucí teplotou Chlorování pitné vody je neletální pro ryby Neurotoxický + dráždí sliznice
Fenoly a ropné produkty: - Ropné l. nejsou extra toxické, ale způsobují povlak na povrchu těla a blok prostupu kyslíku, zhoršují senzorické vlastnosti masa Fenoly – v menších koncentracích negativní vliv na senzorické vlastnosti masa, jinak nervové jedy Ceroidní degenerace jater: U lososovitých, hl. u největších kusů Ze žluklého krmiva – zvýšené č. kyselosti a peroxidové číslo – autooxidace nenasycených MK v organismu ceroid Destrukce vit. E + A – deplece antioxidantů
Napájecí voda – chemické vlastnosti musí splňovat kriteria pro pitnou vodu pro dospělé (vyhláška MZd č. 252/04Sb.). NO3- - 50 mg.l-1 NO2- - 0,5 mg.l-1 amoniak - 0,5 mg.l-1 U dojnic, jejichž mléko bude použito pro kojeneckou výživu, musí být: NO3- - 15 mg.l-1 NO2- - 0 (limity pro kojence) Možné výjimky: sírany 250 mg.l-1 pitná 450 mg.l-1 napájecí CHSKMn 3 mg.l-1 pitná 5 mg.l-1 napájecí