Doplňující přednáška č. 4 Otravy ryb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dusičnany v potravinách
Advertisements

Současný stav rybníků a možné příčiny rozvoje planktonních sinic
Biomonitoring volných vod Nové Hrady. Biomonitoring vod -zkoumá se obsah ropných látek, film na hladině -přestup kyslíku z atmosféry do vody omezen emulze.
TASCO ve výživě zvířat: širokospektrální přírodní biostimulant
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Ontogeneze ryb relativně stálý a neměnný ráz vývoje s kvantitativními (zvětšování velikosti) změnami, které jsou přerušovány rychlými kvalitativními změnami.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Oxid uhelnatý Bc. Eliška Borůvková, 1. OVZN
Aplikovaná hydrobiologie II.
Halogeny.
Jan Urbánek Septima A EUTROFIZACE VOD
Změny v potravinách.
Přednáška č. 2 Otravy anorganickými látkami
STUDIUM CHOVÁNÍ ESTERŮ KYSELINY KŘEMIČITÉ V ZÁSADITÉM PROSTŘEDÍ
KYSELINY, LOUHY prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc.
Biomonitoring volných vod Schrems Kvalita vody – mikrobiologická fyzikální chemická biologická nezávadnost barva chuť zápach.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Voda Veronika Drzková, 2.E.
Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži
Ekologické problémy Společenské problémy
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
Martina Lichovníková Mendelova univerzita v Brně
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Lékařská toxikologie Lekce II. Anorganické jedy
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
ORNITINOVÝ CYKLUS.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Abiotické faktory prostředí
ZÁSADY - HYDROXIDY.
Abiotické faktory prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Látkový a energetický metabolismus rostlin
Sacharidy ve výživě ryb
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
SAPROFYTICKÁ MIKROFLÓRA
Homeostáza a termoregulace
DĚTI A DOSPĚLÍ JSOU ROZDÍLY Z POHLEDU TOXIKOLOGIE?
1) Havárie s únikem nebezpečných látek
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Biochemie a odpady Problémy –Ovlivnění rovnovážného stavu –Vyčerpávání zdrojů –Produkce odpadů –Možné následky – poškozování ŽP Řešení –Prevence – technologická.
HYDROLOGIE A OCHRANA VODY
Saprofytická mikroflóra
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
Hydrosféra základní složka života
Mikroorganismy v životním prostředí
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Š ABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_Těžké kovy - jedy. Anotace: prezentace slouží k rozšíření učiva - Kovy Autor: Mgr. Marcela Matyščáková Jazyk: čeština Očekávaný.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
VODA PITNÝ REŽIM Monika Crhová (
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
? LABORATOŘ ANALÝZY POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ (N323003)
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
vodní režim příjem, vedení a výdej množství vody v těle funkce
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Transkript prezentace:

Doplňující přednáška č. 4 Otravy ryb Prof. MVDr. Zdeňka Svobodová, DrSc.

Vliv teploty: Protimrazové proteiny (-1,9 °C) Náhlá změna teploty - smrt - plůdek o 3 °C - dospělec o 5 °C (> 12 % - teplotní šok, ochrnutí dýchání, 5-12 % - autointoxikace amoniakem – zvýšená produkce NH3 snížené vylučování)

Vliv pH: vliv na toxicitu dalších látek Okyselení – únik kyselin, tání sněhu v oblasti rašelinišť (Pošumaví) Zvýšení pH – louhy, desinfekční prostředky, beton ze staveb, eutrofizace Kyslík: Snížení vlivem organických látek, komunálního odpadu, eutrofizace – dušení, lapání po vzduchu u hladiny Přesycení – přeprava ryb, snesou přesycení až 250 %, jinak poškození respiračního epitelu

Amoniak: Z komunálních odpadů, vlastní produkt metabolismu, z chladíren Toxicita ovlivněna teplotou a pH Typickým příznakem otravy je excitace a křeče, vyskakování z vody Chlór: Desinfekční prostředky, odpadní vody Toxicita se zvyšuje s rostoucí teplotou Chlorování pitné vody je neletální pro ryby Neurotoxický + dráždí sliznice

Fenoly a ropné produkty: - Ropné l. nejsou extra toxické, ale způsobují povlak na povrchu těla a blok prostupu kyslíku, zhoršují senzorické vlastnosti masa Fenoly – v menších koncentracích negativní vliv na senzorické vlastnosti masa, jinak nervové jedy Ceroidní degenerace jater: U lososovitých, hl. u největších kusů Ze žluklého krmiva – zvýšené č. kyselosti a peroxidové číslo – autooxidace nenasycených MK v organismu ceroid Destrukce vit. E + A – deplece antioxidantů

Napájecí voda – chemické vlastnosti musí splňovat kriteria pro pitnou vodu pro dospělé (vyhláška MZd č. 252/04Sb.). NO3- - 50 mg.l-1 NO2- - 0,5 mg.l-1 amoniak - 0,5 mg.l-1 U dojnic, jejichž mléko bude použito pro kojeneckou výživu, musí být: NO3- - 15 mg.l-1 NO2- - 0 (limity pro kojence) Možné výjimky: sírany 250 mg.l-1 pitná 450 mg.l-1 napájecí CHSKMn 3 mg.l-1 pitná 5 mg.l-1 napájecí