Zhodnocení přínosů OPŽP pro město Turnov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Advertisements

Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Název projektu: „Aby byl domov domovem I“ Registrační číslo projektu: CZ.1.15/3.3.00/ SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Aby byl domov domovem I“ realizovaném.
Informace o výsledcích 1. výzvy MAS Vizovicka a Slušovicka, o. s.
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Stavební akce 2013 Města Benešov nad Ploučnicí stav k
Solární systémy pro aktivní topení
Úspěšné projekty podpořené z OP Rybářství, OSA II.
Informace o současné podpoře kombinované dopravy v České republice
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Rekonstrukce historického areálu FF MU
Ing. Michaela Bačáková EAV, z. s. p. o., Jiráskova 65, Jihlava web:
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
OPŽP - PRIORITNÍ OSA 4 Petr Stejskal
Projekty Olomouckého kraje a jeho příspěvkových organizací
Tomáš NETERDA 1961 Sportovní kariéra : plavecké třídy ZŠ Komenského gymnázium Dašická plavecká škola
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V PRAZE PROSTŘEDNICTVÍM STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ EU PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI HOTEL MODRÁ RŮŽE, RYTÍŘSKÁ, PRAHA.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Únorové počítání.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Úvod do problematiky OPŽP
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
OBEC ROSTOKLATY kraj :Středočeský okres :Kolín obec s rozšířenou působností : Český Brod počet obyvatel : 480.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
Statutární město Ostrava
Analýza knihovnických standardů za rok 2006 knihovny Jmk Provozní doba Nákup knihovního fondu Kč na 1 obyvatele Roční přírůstek Počet studijních míst Veřejně.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
MS PowerPoint Příloha - šablony.
SLAVKOV U BRNA. SLAVKOV U BRNA Prosím seznamte se – Slavkov u Brna Počet obyvatel: Rozloha: ha ORP: obcí První.
Technické kreslení.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
DĚLENÍ ČÍSLEM 5 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Jana Francová, výukový materiál EU-OP VK-III/2 ICT DUM 50.
MŽP Likvidace škod po živelních pohromách – podprogram „MŽP Povodně 2013“ Mgr. Sabina Hamanová oddělení ochrany před povodněmi OOV MŽP
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Rekonstrukce historického areálu FF MU Druhá etapa 2013 –
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Specifický cíl 4.4 – Zlepšit kvalitu prostředí v sídlech
Operační program životní prostředí
Obec Sibřina Plán investičních a provozních záměrů obce 2018 – 2022
Transkript prezentace:

Zhodnocení přínosů OPŽP 2007-2013 pro město Turnov Mgr. Jana Svobodová místostarostka

Město Turnov město v Libereckém kraji a okresu Semily 14 406 obyvatel rozloha 2 273 ha po obou březích řeky Jizery v centru CHKO Český ráj obec s rozšířenou působností pro 37 obcí rozpočet 2014: příjmy 320 826 tis., výdaje 381 221 tis., financování -60 395 tis. korun

Přehled prioritních os využitých městem Turnov Prioritní osa 1: Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní Prioritní osa 3: Udržitelné využívání zdrojů energie Oblast podpory 3.2: Realizace úspor energie a využití odpadního tepla (u nepodnikatelské sféry) Podoblast podpory 3.2.1: Realizace úspor energie. prioritní osa 4 – Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží oblast podpory 6.4. – Optimalizace vodního režimu. oblast podpory 6.5. - Podpora regenerace urbanizované krajiny Prioritní osa 7: oblast podpory 7.1 Rozvoj infrastruktury pro realizaci environmentálních vzdělávacích programů, poskytování environmentálního poradenství a environmentálních informací

Dotace na protipovodňová opatření Realizovaná akce: Digitální povodňový plán města Turnov - doplnění monitorovacího a hlásného systému města Turnov – VIS Turnov Záměrem města bylo vybudovat nový varovný a informační systém tak, aby bylo možné předpovídat předmětné ukazatele nebezpečí plynoucí z vodního toku a varovat ohrožené obyvatelstvo v době vzniku mimořádné události, a tak snížit materiální škody a chránit zdraví a životy obyvatel. Bylo pořízeno: bezdrátové hlásiče, sirény a čidla pro snímání výšky vodní hladiny, SW vybavení. Systém ozvučuje celé předmětné území pomoci akustických bezdrátových jednotek, které slouží pro přenos varovných informací pro obyvatele v případě ohrožení povodněmi. Celkové náklady: 11.583.778 Kč Dotace z EU: 10.243.867,55 Kč Dodavetel: Telmo, spol. s r. o.

Dotace na zateplení budov z OPŽP v programovacím období 2007 – 2013 Realizované akce: Realizace úspor energií ve školských zařízeních MŠ Kosmonautů a ZŠ a MŠ speciální Kosmonautů 1640 - 1641 Turnov Realizace úspor energie v objektu MŠ Turnov, J. Palacha čp. 1931 Realizace úspor energie v ZŠ Turnov, Alešova čp. 1059

Realizace úspor energií ve školských zařízeních MŠ Kosmonautů a ZŠ a MŠ speciální Kosmonautů 1640 - 1641 Turnov Registrační číslo projektu: CZ.1.02/3.2.00/08.01223 Projekt řešil celkové zateplení objektu mateřské školy a dětského centra. Jedná se o panelovou budovu a technický stav konstrukčních prvků neumožňoval optimální hospodaření s tepelnou energií. Rekonstrukce spočívala v opravě fasády, střechy a navazujícího okapového chodníku na celé budově. Objekt byl zateplen kontaktním zateplovacím systémem, provedena nová jednoplášťová zateplená střecha a byla vyměněny výplně otvorů. Dispozičně zůstal objekt zachován. Podání žádosti o dotaci: 01/2008 Výběrové řízení: 10/2008 – 02/2009 Realizace: 03 - 09/2009 Dodavatel: Status, a. s. Celkové náklady a podpora z OPŽP v rámci projektu po vyúčtování projektu: Výše dotace: 6.072.481 Kč Náklady města: 3.955.791 Kč Celkové náklady: 10.028.272 Kč

Stav PŘED realizací

Stav PO realizaci

Realizace úspor energie v objektu MŠ Turnov, J. Palacha čp. 1931 Registrační číslo projektu: CZ.1.02/3.2.00/10.08077 Jedná se o panelovou budovu, postavenou v „akci zet“ a technický stav konstrukčních prvků neumožňoval optimální hospodaření s tepelnou energií. Předmětem stavebních prací byla oprava fasády, střechy a navazujícího okapového chodníku na celém objektu. Objekt byl zateplen kontaktním zateplovacím systémem, provedena nová jednoplášťová zateplená střecha a vyměněny výplně otvorů. Dispozičně zůstal objekt zachován. Nad rámec projektu (a tedy i dotace) došlo k opravě rozvodů elektroinstalace, vody, topení, vzduchotechniky a podlahovin. Náklady ve výši cca 3 mil Kč hradilo město Turnov. Podání žádosti o dotaci: 02/2010 Výběrové řízení: 11/2010 – 03/2011 Realizace: 03 - 10/2011 Dodavatel: Helios Bau, spol. s r.o. Celkové náklady a podpora z OPŽP v rámci projektu po vyúčtování projektu: Výše dotace: 3.223.803 Kč Náklady města: 6.886.098 Kč Celkové náklady: 10.109.901 Kč

Stav PŘED realizací

Stav PO realizaci

Realizace úspor energie v ZŠ Turnov, Alešova čp. 1059 Registrační číslo projektu: CZ.1.02/3.2.00/12.14644  Předmětem veřejné zakázky byla oprava fasády, střechy a výměna výplní otvorů. Objekt byl zateplen kontaktním zateplovacím systémem, provedena nová jednoplášťová zateplená střecha a vyměněny výplně otvorů. Nově bylo provedeno opracování dilatačních spár, řešení soklu včetně jeho zateplení. Dále byly provedeny nutné meziokenní vyzdívky namísto skleněných panelů, opravy venkovních schodišť, oprava zádveří a vstupu do ZŠ. Podání žádosti o dotaci: 03/2012 Rozhodnutí o přidělení dotace: 04/2013 Výběrové řízení: 06/2013 – 09/2013 Realizace: 03 - 08/2014  Dodavatel: Spiders, s.r.o. Celkové náklady a podpora z OPŽP v rámci projektu po vyúčtování projektu: Výše dotace: 2.324.291 Kč Náklady města: 3.372.131 Kč Celkové náklady: 5.696.422 Kč (samotná stavba 5.484.295 Kč)

Stav PŘED realizací

Stav PO realizaci

Dotace na zkvalitnění nakládání s odpady Kompostárna bioodpadu – Město Turnov – v realizaci Projekt řeší vybudování nové kompostárny bioodpadu ve městě. V rámci plnění předmětu veřejné zakázky budou provedeny stavební práce a bude dodána technologie řízeného provzdušňování. Dílo představuje demolici stávajících betonových prefabrikovaných stěn a betonové plochy, vybudování zpevněných ploch, sociálního zázemí, dešťové kanalizace sběrné jímky, vodovodu a přípojky splaškové kanalizace. Celkové výdaje na projekt: 15 291 548,00 Kč Celkové způsobilé výdaje: 5 295 164,00 Kč Dotace z ERDF: 4 500 889,00 Kč Dotace ze SFŽP: 264 758,00 Kč Termín realizace: 16.10.2014 – 15.5.2015 Zhotovitel: agriKomp Bohemia s.r.o.

Stavba – stav prosinec 2014

Zlepšování stavu přírody a krajiny Akce realizované na základě dotace z OPŽP, prioritní osa 6 – Zlepšování stavu přírody a krajiny, oblast podpory 6.4 - Optimalizace vodního režimu 6.5. - Podpora regenerace urbanizované krajiny

Akce z 6.4 Optimalizace vodního režimu Realizované akce: Revitalizace vodních nádrží pod Hrubým Rohozcem Úprava údolní nivy Jizery pro zlepšení biologické, rekreační a protipovodňové funkce toku v oblasti Dolánek u Turnova

Revitalizace vodních nádrží pod Hrubým Rohozcem Byla provedena asanace 3 vodních nádrží, která spočívala zejména v odstranění sedimentů a opravě 3 ks hrází. Při opravě hrází došlo k vyrovnání korun hrází zeminou a doplnění tělesa na svazích. Byl rekonstruován rozdělovací objekt (nátok do rybníčků a do obtokového koryta), rovněž objekty pro manipulaci s vodou. Celkové výdaje na projekt: 2 317 026,00 Kč Celkové způsobilé výdaje: 2 184 611,00 Kč Dotace z ERDF: 1 856 919,35 Kč Dotace ze SFŽP: 109  230,55 Kč Termín realizace: 1. 2. 2010 – 7. 5. 2010 Zhotovitel: PAS PLUS s r. o.

Úprava údolní nivy Jizery pro zlepšení biologické, rekreační a protipovodňové funkce toku v oblasti Dolánek u Turnova Byla provedena úprava levého břehu Jizery a to ve 2 úsecích. První úsek je pod jezem v Dolánkách, druhý naproti vodárně pod zámkem Hrubý Rohozec. Ze strmých břehů byly vytvořeny dvě oddělené „říční pláže“ s pozvolnými svahy ve sklonu 1:4. Součástí akce byla výsadba doprovodné vegetace. Břehy „pláží“ byly stabilizovány pomocí lomového kamene. Celkové výdaje na projekt: 4 626 885,00 Kč Celkové způsobilé výdaje: 4 237 130,00 Kč Dotace z ERDF: 4 025 273,50 Kč Dotace ze SFŽP: 211 856,00 Kč Termín realizace: 1. 2. 2011 – 8.11.2011 Zhotovitel: NOWASTAV akciová společnost

Akce z 6.5 Podpora regenerace urbanizované krajiny Rekonstrukce zeleně v areálu Gymnázia v Turnově Projekt péče o stromy na ploše vybraných ploch v katastru města Turnov Školní zahrada u ZŠ ve Skálově ulici Obnova dřevinných vegetačních prvků v Rývových a Metelkových sadech Rekonstrukce zeleně v areálech ZŠ a MŠ v Turnově Rekonstrukce zeleně na sídlištích v Turnově Rekonstrukce zeleně v ulici 5.května a v ulici Zborovské v Turnově Rekonstrukce veřejné zeleně v Turnově Rekonstrukce veřejné zeleně v Turnově – II. etapa

Rekonstrukce zeleně v areálu Gymnázia v Turnově Cílem rekonstrukce zeleně v areálu gymnázia bylo doplnění stávajícího sortimentu rostlin o zajímavé zástupce nových druhů z různých vegetačních skupin pro obohacení školní výuky v rámci biologie a dendrologie, dále kompoziční sjednocení prostor areálu školy a zároveň byla eliminována náročnost prací v rámci údržby zeleně. Celkové výdaje na projekt: 1 362 816,90 Kč Celkové způsobilé výdaje: 1 191 417,00 Kč Dotace z ERDF: 1 012 704,45 Kč Dotace ze SFŽP: 59 570,85 Kč Vlastní zdroje: 119 141,70 Kč Termín realizace: 30.12.2009 - 30.9.2010 Zhotovitel: DIKÉ ZAHRADY s r.o.

Projekt péče o stromy na ploše vybraných ploch v katastru města Turnov Cílem akce bylo provést ošetření stávající vzrostlé zeleně na Mariánském hřbitově, hřbitově na Hruštici,  hřbitově na Bukovině a hřbitově v Pelešanech. Byly realizovány bezpečnostní řezy, zdravotní řezy, kácení dřevin a instalace bezpečnostních vazeb včetně revize stávajících vazeb. Dále byly ošetřeny dřeviny na vybraných plochách – v Rývových sadech, u ZŠ ve Skálově ulici, u gymnázia a památné stromy v Maškově zahradě. U těchto dřevin byl proveden zdravotní řez, bezpečnostní řez, redukce korun směrem k překážkám (např. budovám,veřejnému osvětlení), instalace bezpečnostních vazeb, úprava podjezdné a podchodné výšky a kácení neperspektivních dřevin.  Celkové výdaje na projekt: 2 591 160,00 Kč Celkové způsobilé výdaje: 2 570 135,00 Kč Dotace z ERDF: 2 184 614,75 Kč Dotace ze SFŽP: 128 506,75 Kč Termín realizace: 19.11.2009 – 30.6.2010 Zhotovitel: OKRASNÉ ZAHRADY A ARBORISTIKA, s r.o.

Školní zahrada u ZŠ ve Skálově ulici Nově realizovaná školní zahrada svým pojetím podporuje školní vzdělávací program „ Škola pro udržitelný rozvoj“. Byla realizována výsadba dřevin pocházejících z různých částí světa (Evropa, Asie, Amerika, Japonsko..), trvalek, různé druhy přírodních luk, dále nové výsadby starých krajových odrůd ovocných stromů a méně známých ovocných druhů. Cílem bylo vytvoření odpočinkového místa s důrazem na ekologii a celkové zaměření školy. Celkové výdaje na projekt: 655 039,90 Kč Celkové způsobilé výdaje: 581 683,00 Kč Dotace z ERDF: 494 430,55 Kč Dotace ze SFŽP: 29 084,15 Kč Termín realizace: 30. 12. 2009 – 30. 9. 2010 Zhotovitel: DIKÉ ZAHRADY s r.o.

Obnova dřevinných vegetačních prvků v Rývových a Metelkových sadech V rámci úprav Rývových a Metelkových sadů v Turnově došlo k výsadbě nových stromů, k založení nových keřových výsadeb a k založení nových trávníkových ploch. Celkové výdaje na projekt: 1 109 847,98 Kč Celkové způsobilé výdaje: 1 055 216,01 Kč Dotace z ERDF: 896 934,00 Kč Dotace ze SFŽP: 52 760,85 Kč Termín realizace: 7.7.2011 – 30.11.2011 Zhotovitel: PETR VYKRUT – ZAHRADNÍ SLUŽBY

Rekonstrukce zeleně v areálech ZŠ a MŠ v Turnově Projekt řešil úpravu zeleně v pěti lokalitách na území města. Jednalo se o čtyři mateřské školy v (ul. Kosmonautů, ul. Jana Palacha, ul. Zborovské a v Mašově) a plochu před základní školou v Sobotecké ulici. V rámci projektu byly odstraněny dřeviny se sníženou provozní bezpečnostní a špatným zdravotním stavem a ponechané stromy byly odborně ošetřeny. Dále byly vysazeny nové stromy a keře a založeny nové trávníky. V prostoru před základní školou v Sobotecké ulici bylo v rámci projektu vybudováno nové odpočívadlo s lavičkami. Celkové výdaje na projekt: 1 535 999,20 Kč Celkové způsobilé výdaje: 802 171,74 Kč Dotace z ERDF: 681 845,97 Kč Dotace ze SFŽP: 40 108,58 Kč Termín realizace: 7.7.2011 – 30.11.2011 Zhotovitel: PETR VYKRUT – ZAHRADNÍ SLUŽBY

Stav PO realizaci v MŠ Zborovská

Rekonstrukce zeleně na sídlištích v Turnově Předmětem akce byla kompletní revitalizace ploch zeleně na sídlišti Přepeřská, Výšinka a Dělnická, která spočívala v ošetření a kácení stromů a keřů, regeneraci trávníkových ploch, výsadbě vzrostlých stromů, solitérních keřů, keřových skupin i trvalkových záhonů, doplnění mobiliáře, herních prvků a ve vybudování nových mlatových cest. Celkové výdaje na projekt: 3 610 097,80 Kč Celkové způsobilé výdaje: 3 377 161,00 Kč Dotace z ERDF: 2 364 012,70 Kč Dotace ze SFŽP: 168 858,05 Kč Termín realizace: 18.11.2011 – 30.11.2012 Zhotovitel: PETR VYKRUT – ZAHRADNÍ SLUŽBY

Rekonstrukce zeleně v ulici 5.května a v ulici Zborovské v Turnově V rámci obnovy zeleně v ulice 5. května došlo k odstranění nevhodných a havarijních dřevin, ošetření ponechaných dřevin a k nové výsadbě alejových stromů a okrasných keřů. V ulici Zborovské byla realizována výsadba alejových stromů a okrasných keřů. Celkové výdaje na projekt: 2 289 024,18 Kč Celkové způsobilé výdaje: 2 198 824,00 Kč Dotace z ERDF: 1 539 176,80 Kč Dotace ze SFŽP: 109 941,20 Kč Termín realizace: 18. 11. 2011 – 30.11. 2012 Zhotovitel: CENTRA a. s.

Rekonstrukce veřejné zeleně v Turnově Projekt řešil rekonstrukci veřejné zeleně na pěti lokalitách, a to v ulici Švermově, Budovcově, v parčíku v Nudvojovicích, v Pelešanech, a v okolí penzionu pro seniory v Žižkově ulici. V rámci revitalizace zeleně došlo ve Švermově a v Budovcově ulici k vykácení nevhodných dřevin, k výsadbě alejových stromů a k založení trvalkových záhonů ve štěrku. V parčíku v Pelešanech, v Nudvojovicích a kolem penzionu pro seniory v Žižkově ulici došlo k odstranění nevhodných a havarijních dřevin , ošetření ponechaných dřevin a k výsadbě nových stromů a keřů. Celkové výdaje na projekt: 2 077 213,13 Kč Celkové způsobilé výdaje: 1 212 489,00 Kč Dotace z ERDF: 848 742,30 Kč Dotace ze SFŽP: 60 624,45 Kč Termín realizace: 28. 3. 2013 – 30.11. 2013 Zhotovitel: PETR VYKRUT – ZAHRADNÍ SLUŽBY

Stav PO realizaci v ulici Budovcově

Stav PO realizaci v Nudvojovicích

Stav PO realizaci u penzionů v Žižkově ulici

Stav PO realizaci ve Švermově ulici

Stav PO realizaci v Pelešanech

Rekonstrukce veřejné zeleně v Turnově – II. etapa Projekt řešil výsadbu zeleně na dvou lokalitách ve městě, a to kolem dopravního terminálu a ve školní zahradě MŠ v ulici 28. října. Kolem dopravního terminálu došlo k  výsadbě nových stromů, keřů, popínavých rostlin, založení trvalkových záhonů ve štěrku, instalaci kovových konstrukcí pro popínavé dřeviny a k instalaci betonových nádob na popínavé dřeviny. Na školní zahradě MŠ 28.října byly vysazeny nové listnaté a jehličnaté stromy a keře a provedeno ošetření stávajícího stromu. Celkové výdaje na projekt: 1 306 356,00 Kč Celkové způsobilé výdaje: 993 919,00 Kč Dotace z ERDF: 695 743,00 Kč Dotace ze SFŽP: 49 695,00 Kč Termín realizace: 13.10.2014 – 31.12.2014 Zhotovitel: PETR VYKRUT – ZAHRADNÍ SLUŽBY

Zahrada MŠ 28. října

Dopravní terminál

Akce z 7.1 Rozvoj infrastruktury pro realizaci environmentálních vzdělávacích programů, poskytování environmentálního poradenství a environmentálních informací Realizované akce: Zahrada MŠ a ZŠ Sluníčko Turnov v přírodním stylu Zahrada Waldorfské mateřské školy v přírodním stylu

Zahrada MŠ a ZŠ Sluníčko Turnov v přírodním stylu Registrační číslo projektu: CZ.1.02/7.1.00/14.23025  Projekt řeší úpravu zahrady v přírodním stylu při Mateřské škole a Základní škole Sluníčko Turnov. Cílem projektu bylo vytvoření vzdělávacího prostoru prostřednictvím investice do školní zahrady. Konkrétní stavební a terénní úpravy řeší odstranění nevhodných herních prvků, terénní úpravy, výsadbu nových vegetačních prvků (keřů, trvalek) a umístění nových herních prvků. Rekonstruovaná přírodní zahrada s řadou edukativních prvků bude sloužit k enviromentálnímu vzdělávání dětí v MŠ. Podání žádosti o dotaci: 01/2014 Rozhodnutí o přidělení dotace: 06/2014 Výběrové řízení: 07/2014 – 08/2014 Realizace: 08 - 10/2014 Dodavatel: Spiders, s.r.o. Celkové náklady a podpora z OPŽP v rámci projektu po vyúčtování projektu: Výše dotace: 1.606.691 Kč Náklady města: 225.565 Kč Celkové náklady: 1.829.256 Kč

Stav PŘED realizací

Stav PO realizaci

Stav PO realizaci

Zahrada Waldorfské mateřské školy v přírodním stylu Registrační číslo projektu: CZ.1.02/7.1.00/13.17812 Předmětem veřejné zakázky bylo vybudování zahrady v přírodním stylu – zpevněné plochy, terénní úpravy, ošetření stromů a keřů, založení trávníkových ploch, založení trvalkových a zeleninových záhonů a vybavení zahrady herními prvky a mobiliářem. Podání žádosti o dotaci: 02/2013 Rozhodnutí o přidělení dotace: 04/2014 Výběrové řízení: 11/2013 – 01/2014 Realizace: 03 – 08/2014 Dodavatel: Gardenline s.r.o. Celkové náklady a podpora z OPŽP v rámci projektu po vyúčtování projektu: Výše dotace: 647 339,81 Kč Náklady města: 110 539,78 Kč Celkové náklady: 757 879,59 Kč

Stav PŘED realizací

Stav PO realizaci

Stav PO realizaci

Shrnutí za město Turnov Celkové čerpané dotace z EU v rámci OPŽP 2007-2013 pro město Turnov činí 39,229 mil. Kč Dobré zkušenosti s administrací projektů v systému BENE-FILL Dobré zkušenosti s projektovými manažery OPŽP Dobré zkušenosti s konzultanty při administraci projektů

Děkuji za pozornost Jana Svobodová místostarostka města Turnova Ministerstvo životního prostředí České republiky, Vršovická 65, 100 10 Praha 10, tel.: +420 267 121 111 jmeno.prijmeni@mzp.cz n www.opzp.cz n zelená linka 800 260 500 n dotazy@sfzp.cz