KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Asertivita.
Konflikt a agrese Mgr. Gabriela Mahrová.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Konflikty.
ASERTIVITA Společenská kultura Asertivita ; VY_32_INOVACE_D3_03
Komunikace Aktivita č.1: Člověk a svět práce Prezentace č. 6
Člověk - tvor společenský Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská Aktivita.
Asertivita.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2206_VO8 Umím se prosazovat? © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Řízení vztahu s klientem – rámec EDICT. Fáze Vstup. Pavla Kotyzová
Konflikty a způsoby jejich řešení
Konflikt vzniká v důsledku rozporů v oblasti Představ Názorů Postojů
Asertivita Je-li člověk nespokojen se svým stavem, může jej změnit dvěma způsoby: buď změní podmínky svého života, nebo změní svůj duševní postoj. První.
Asertivita jako obrana proti manipulaci
SVOBODA ČLOVĚKA Mgr. Michal Oblouk.
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
Zásady dobré komunikace
Řešení konfliktů. Vyjednávání.
Principy, zásady a chyby
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
KONFLIKT ŘEŠENÍ KONFLIKTŮ.
Samostatnost, výkonnost, konflikty a jejich řešení
Zdravotnický asistent, první ročník Konflikt Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
Řešení konfliktů Proč si nerozumíme ? rozdílné zastoupení hodnot rozdílné hodnocení problému různá schopnost komunikace.
Konflikt sociálních rolí
Zvládnu i náročné životní situace II.
Obrana proti působení stresu a budování vlastního sebevědomí
Náročné životní situace, konflikty
KONFLIKT Božena Genrtová.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Milana Reichlová. 1) co je konflikt 2) nesprávné chápání pojmu 3) konflikt je „ normální „ 4) druhy konfliktů 5) dvojí rovina konfliktu 6) typy chování.
Rodina neshody, konflikty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Náročné životní situace
Komunikace Základní prostředek výměny informací
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
K OMUNIKACE. K ONFLIKT Zkuste napsat, co je konflikt? (Jak vzniká? Jaké má znaky?) Platí, že konflikt = hádka? Jakým způsobem je možné konflikty.
VY_32_INOVACE_PSYM25560ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ASERTIVITA.
Zdravotnický asistent, první ročník Manipulace Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
AKVIZICE AKVIZICE. Co si odvezete Zaměříme se na překážky na cestě ke zvýšení obratu a rozšíření portfolia Budeme hledat cestu jak spolupracovat i s největšími.
Komunikace Asertivita. Komunikace Asertivita ceskatelevize
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Náročné životní situace. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
Komunikace a jednání mezi lidmi III. PROBLÉMOVÉ SITUACE A ASERTIVITA 1)Pasivita, agresivita, manipulace 2)Asertivita 3)Konflikt a jeho řešení 4)Chování.
Konflikt Bc. Balonová Soňa.  Co znamená pojem konflikt ???  Zkus toto slovo nahradit jinými.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Konflikty a komunikace v mezilidských vztazích Iva Štětovská Katedra psychologie FF UK
KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název: VY_32_INOVACE_VVP_9A_10F Škola:
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Komunikace Řešení konfliktů. Komunikace Řešení konfliktů.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_17_12_Asertivita
Asertivita.
ZÁKLADY SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE
Náročné životní situace
Konflikt Sociální psychologie.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_12 Komunikace
Specifické metody SP LS 16
Transkript prezentace:

KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH Mgr. Michal Oblouk

JEDNÁNÍ činnost, kterou člověk vykonává uvědoměle základní druhy: agresivní – bezohledně prosazuji svůj názor, neberu ohled na ostatní pasivní – mám strach vyslovit svůj názor, nedokážu říct NE, raději ustoupím asertivní – jsem schopný prosadit svůj názor, srozumitelně a jasně říkám, co chci a co nechci, chovám se klidně, nekřičím, nerozčiluji se, vyslechnu argumenty druhých JEDNÁNÍ

JEDNÁNÍ

srážka či střet dvou nebo několika neslučitelných stanovisek či nesmiřitelných stran, které se nechtějí nebo nemohou dohodnout spor konflikty jsou přirozenou součástí života – máme různé pohledy na stejnou situaci konflikty se dají řešit KONFLIKT

intrapersonální – uvnitř jedince, např intrapersonální – uvnitř jedince, např. volba mezi dvěma kladnými situacemi (apetence) nebo dvěma nepříjemnými situacemi (averze) interpersonální – mezi lidmi, 3 typy: skupinový, meziskupinový a mezi jedincem a skupinou DRUHY KONFLIKTŮ

FÁZE MEZILIDSKÉHO KONFLIKTU varovné příznaky sdělení odlišných stanovisek provázené snahou o jejich vysvětlení vyostření odlišných názorů přerušení vzájemných kontaktů FÁZE MEZILIDSKÉHO KONFLIKTU

TYPY CHOVÁNÍ V KONFLIKTU útok – konfrontace, hádka, jedna strana útočí na druhou, navzájem se nechtějí poslouchat, cílem je prosadit svou variantu řešení únik – vyhýbání se konfliktu, snaha problém nevidět, vymluvit se z něho, nic neřešit nebo utéct řešení – dohoda, kompromis, přijatelné pro obě strany, snaha o problému hovořit, neobviňovat se, nenapadat se TYPY CHOVÁNÍ V KONFLIKTU

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Konflikt http://www.rokofsky.com/cs/sluzby/komunikacni-treninky-a-osobni-rozvoje/zvladnuti-konfliktu/ http://www.chovani.eu/agrese/m183 http://www.chovani.eu/asertivita/c224 http://www.sszdra-karvina.cz/komunikace/aserti/as6.htm ZDROJE