Energetická politika ČR a doporučení NEK z pohledu scénářů vývoje energetické politiky WEC Praha, 10.9. 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha státu v tržní ekonomice
Advertisements

1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
7 Nezaměstnanost.
Formulace závěrů semináře WEC se zástupci české energetiky a průmyslu. Praha, 19. června 2008.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Kongres WEC 2007 Zasedání orgánů WEC Petr V e s e l s k ý Sekretář EK ČR / WEC.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Informace o vrcholné Konferenci OSN o udržitelném rozvoji (Rio+20): Očekávání, možné dopady, přínos pro ČR PhDr. Přemysl Štěpánek 10. listopadu 2011.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Nové technologie v elektroenergetice, příležitosti pro průmysl Praha, 19. června 2008.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Politika ochrany klimatu EU a vliv na sektor energetiky Praha, 19. června 2008.
Ostrava | Projekt Energeticky nezávislý kraj analýza silných a slabých stránek.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Marketingové prostředí
Ruská federace x WTO a OECD
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Důvody vstupu na zahraniční trhy
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Stav energetiky ve světě a výsledky konference WEC v Římě Praha, 19. června 2008.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Regionální politika EU v období
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Transkript prezentace:

Energetická politika ČR a doporučení NEK z pohledu scénářů vývoje energetické politiky WEC Praha,

Mission: „Promoting the sustainable supply and use of energy for the greatest benefit of all people…“ Největší světová nevládní organizace, založena 1923, se sídlem v Londýně Zastoupeny všechny regiony světa, rozvinuté, transformující se i vznikající ekonomiky Členové WEC – národní komitéty z téměř 100 zemí sdružují dodavatele, výrobce, distributory všech forem energie, autority, regulační orgány, výzkumné ústavy, školy, konzultanty, výrobce energetických technologií,… WEC představuje nestranný mozkový trust: zpracovávající energetická data a informace provádějící výzkum a analýzy v oblasti energetiky produkující reporty a studie Co je WEC ?

20. World Energy Congress – Řím, listopad 2007 Na kongresu v Římě se WEC přihlásila k roli „facilitátora“ spolupráce energetických odvětví a vlád s cílem podpořit efektivní dosahování cílů shrnutých podle WEC ve třech „A“: Accessibility energie dostupná za přijatelné a ekonomicky udržitelné ceny Availability dlouhodobá kontinuita, spolehlivost a kvalita dodávek energie Acceptability společensky a environmentálně přijatelná energie

Studie WEC Deciding the Future scénáře energetické politiky do 2050 Deciding the Future navazuje na studie WEC Energy for Tomorrow´s World (‘93) a Global Energy Perspectives (’98) Cílem studie je: –pochopení možných energetických budoucností světa –vyhodnocení výzev možných energetických budoucností –identifikace role energetické politiky při dosahování cílů WEC – „A-A-A“

Klíčové otázky Napětí na straně dodávky (zabezpečenost zdrojů, investice do infrastruktury, výzkum a vývoj, zavádění nových technologií) Napětí na straně poptávky (ekonomický růst, očekávání spotřebitelů, kapacitní limity) Tlaky ze strany ochrany životního prostředí (legislativa, sociální dopady, politická vůle) Politické tlaky (budou vlády využívat energetické zdroje pro zvýšení svého politického vlivu a kam až?)

Rámec studie WEC „Scénáře energetické politiky do roku 2050“

Scénář: Leopard (nízká angažovanost vlády – nízká kooperace) Orientace na tuzemský hospodářský rozvoj, vlastní energetickou bezpečnost Zapojení vlády minimální, výrazně liberální přístup Mezinárodní kooperace mizivá, formální Leopard je tichý a solitární (málo kooperuje); mapuje příležitosti a když se objeví, tak velmi rychle sólově koná. Většinu času je na svém teritoriu, chrání ho, málo se stýká s ostatními a nesdílí s nimi potravu.

Scénář: Slon (vysoká angažovanost vlády – nízká kooperace) Silné hierarchicky a strukturálně uspořádané zapojení vlády do naplňování energetické politiky Prioritou je tuzemská energetická bezpečnost Zaměření na rozvoj a ochranu domácích zdrojů Omezené využití mezinárodních bilaterálních dohod/smluv Slon - sociální zvíře se silnými hierarchickými rysy v rodině. I když je rodina silná, tak málo kooperuje s jinými rodinami, usiluje o soběstačnost. Má dobrou paměť, ale pomalu se přizpůsobuje.

Scénář: Žirafa (nízká angažovanost vlády – vysoká kooperace) Primárním zaměřením je ekonomický růst, uvolňování globálních trhů pro podporu mezinárodního obchodu Při omezené regulaci se silně spoléhá na tržní mechanismy Málo daní a podpor/dotací a bez omezení globálního pohybu zboží a služeb Žirafa – nejvyšší zvíře světa. Pohybuje se klidně, vidí nebezpečí a příležitosti na velkou vzdálenost; je velmi přizpůsobivá a může sama existovat. Leadership je uvolněný, bez hierarchie a omezení silnou sociální strukturou (každá se svobodně rozhoduje). Je to suverén, který se snadno přizpůsobí okolnostem a umí se sám bránit.

Scénář: Lev (vysoká angažovanost vlády – vysoká kooperace) Národní politiky zajišťují ochranu vlastnictví, obchodních práv a podporují mezinárodní aliance Vlády a podnikatelé aktivně sdílejí zkušenosti a odborné znalosti Partnerství veřejné/soukromé sféry zaručuje zaměření na zajišťování záměrů politiky Lev - družný a pospolitý; starší předávají zkušenosti a znalosti mladým. Lov je kooperativním, pečlivě plánovaným úsilím - jasná identifikace cíle a jeho dosažení kontrolovaným/spořádaným způsobem (všichni se hrdě podílejí na výsledcích).

Regiony WEC

Souhrnné výstupy studie Sledované ukazatele: HDP, populace, energetická náročnost, energetický mix, produkce PEZ, emise skleníkových plynů, pnutí dodávky a poptávky (ropa, plyn, uhlí, JE, OZE). Sledované ukazatele: HDP, populace, energetická náročnost, energetický mix, produkce PEZ, emise skleníkových plynů, pnutí. Podle tří ukazatelů se globálně jeví jako příznivé scénáře Lev a Slon a nejméně příznivý scénář je Žirafa („zcela volný trh“). Pozitivní vliv kooperace/integrace Růst více zpomaluje angažovanost vlády Růst zpomaluje angažovanost vlády

Klíčová zjištění: 1. Do roku 2050 se budou muset zdvojnásobit globální dodávky energie, aby se zajistily energetické potřeby světové populace. 2.Svět má dostatek energetických zdrojů, znalostí, schopností a kapitálu pro zajištění požadavků na dodávku; problém je dostat je od těch, kteří jich mají hojnost, k těm, kteří je nejvíce potřebují. 3. Požadavky na přístup k energii lze ve světě zajistit v souladu s efektivním řízením její přijatelnosti/acceptability, a tím snížit riziko sociální degradace a zhoršování životního prostředí. 4. Vyšší ceny energie (nebo jejich očekávání) budou „pohánět“ účinnost a přilákají investice rozvinutých do rozvojových zemí; nezbytná je intenzivní mezinárodní kooperace a integrace, abychom se vyvarovali nezamýšlených negativních důsledků. 5.Důležitá je angažovanost soukromého sektoru pro ovlivňování národní energetické politiky, dynamické řízení podnikatelské politiky a zaostření na udržitelnou dodávku (v politickém smyslu).

Málo angažovaná vláda Nacionalismus Silně angažovaná vláda Globalizace Charakteristika čtyř scénářů v Evropě Uzavřené skupiny v Evropě Uzavřené pevnosti v Evropě Konkurence v Evropě Spolehlivá/ sebejistá Evropa Společné indikátory pro scénáře:  Politický kontext.  Energetická bezpečnost (adekvátnost systémů, dodávky ze zdrojů).  Tržní síly (soutěž/konkurence, úroveň cen).  Životní prostředí/změna klimatu (výstupy, náklady).  Energetický mix (zdroje; účinnost/efektivita; přemístitelnost).

Tři „A“ napříč regionem Evropa Dostupnost – v západní části Evropy 100 % Dosažitelnost – vysoká závislost na Rusku, s dosažitelností energetických zdrojů v samotném Rusku představuje významné riziko Přijatelnost – založená na kombinaci tržních a regulačních mechanismů včetně závazků veřejné služby a ochrany životního prostředí

Vývoj míry „plnění“ tří „A“ v Evropě Leopard Slon Žirafa Lev

Kde jsme v České republice ? Existuje dlouhodobá představa o naší energetické budoucnosti ? Určitě ale existují diametrálně odlišné názory „antagonistických“ skupin. Jaké má vláda nástroje pro ovlivnění budoucího energetického vývoje ?

Kde jsme v České republice ? Podnikatelské subjekty vzájemně soutěží, sledují spíše krátkodobé cíle. Nabídka primárních energetických zdrojů se zužuje a zdražuje. Veřejnost je matena neprofesionálními informacemi a cenovým vývojem.

Kde jsme v České republice ? Je možné shodnout se na reálně dosažitelných cílech ? Je možné shodnout se na: rozumně myslitelných v daném čase proveditelných ekonomicky únosných způsobech jejich dosažení ? Kam směřovat úsilí vlády během jejího mandátu ?

Funded by Member Committee annual subscriptions Subscriptions set by EA-approved formula Based on energy consumption, production, GNI Additional funding: Congress Direct corporate contributions Patrons Programme - WEC Foundation Publication sales Partnership royalties Energetický komitét ČR / WEC Budova ČEPS, Elektrárenská 2 CZ Praha 10 Tel: Fax: Website: World Energy Council 1-4 Warwick Street, London W1B 5LT Tel: Fax: Website: