Infračervené záření.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proč se tělesa zahřívají při tření?
Advertisements

Tepelné záření (Učebnice strana 68 – 69)
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Ultrafialové záření Ultrafialové záření je neviditelné elektromagnetické záření o vlnové délce 400 – 4 nm a frekvenci 1015 až 1017 Hz. Je součástí slunečního.
Stavební fyzika 1 (světlo a zvuk 1)
Elektromagnetické záření 3. část Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
O základních principech
Zahřívání vodiče při průchodu
Rychlost světla a její souvislost s prostředím
Využití elektromagnetického záření v praxi
Sluneční energie.
Pohyb relativistické částice
Elektormagnetické vlnění
Elektromagnetické záření látek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
OPTIKA II.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Světlo Richard Brabec.
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Světlo a světelné zdroje
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Světlo.
Tomáš Novotný, 2.L SPŠE Olomouc
David Juran.  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného.
Světlo.
Infračervené záření.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Šablona: Sada: Ověření ve výuce: Třída:Datum: Pořadové číslo projektu: VIII.A CZ.1.07/
INFRAČERVENÉ ZÁŘENÍ Melicher Jan Středa Tomáš.
Aneta Trkalová Petra Košárková
Infračervené záření Barbora Pagáčová IV.C
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Šíření tepla TEPLO Q.
Prezentace tepla Skupina A.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Veronika Pekarská ČVUT - Fakulta biomedicínského inženýrství
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Světlo.
Na této prezentaci spolupracovali:
Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková
Infračervené záření T. BAJER & J.MAZÁNEK.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_13_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Šíření tepla.
je to elektromagnetické vlnění s vlnovou délkou kratší než světlo fialové barvy nejkratší vlnové délky zasahují do oblasti rentgenového záření přirozeným.
Světlo Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. L. KašparJméno: Vojtěch Bezděk.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_18 Název materiáluSpektrum.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Fyzika.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis tepelného záření, které nevnímáme jenom zrakem, ale i tepelnými.
? Kde se šíří teplo zářením? Kde se využívá tepelného záření ? Vysvětlíš princip termosky ?
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
 Objevil ho Sir William Herschel  V roce 1800 Jak ?  Optickým hranolem rozložil sluneční světlo na jednotlivé barvy. Do rozloženého barevného spektra.
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Elektromagnetické vlnění
Šíření tepla zářením VY_32_INOVACE_25_Šíření tepla zářením
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_54_F7
Skleníkový efekt Neboli skleníkový jev.
zpracovaný v rámci projektu
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Technická diagnostika Termodiagnostika
Transkript prezentace:

Infračervené záření

Infračervené záření (IR) je elektromagnetické záření s vlnovou délkou větší než viditelné světlo • IR záření zapříčiňuje pouze přibližně 50 % zahřívání zemského povrchu, zbytek je způsoben viditelným světlem • infračervené záření v rozsahu od 0,8 m do 30 m vyzařuje každý předmět • při pohlcování infračerveného záření probíhá tepelná výměna a ozářené těleso se zahřívá

Původem IR záření jsou změny elektromagnetického pole vyvolané pohybem molekul. Pohyb molekul je způsoben vnitřní energií – závisí na teplotě. Stejně tak tělesa zahřátá na vyšší teplotu jsou původcem silnějšího IR záření. Slunce je základním zdrojem infračervené energie

OBJEVENÍ infračerveného záření • v roce 1800 Název je odvozen z toho, že jeho vlnová délka leží pod (infra = pod) červeným světlem, tj. má větší vlnovou délku. OBJEVENÍ infračerveného záření • v roce 1800 • britským astronomem Williamem Fredericem Herschel

Naše těla vyzařují infračervenou energii skrze naší kůži v rozsahu 3 - 50 mikronů, kdy většina je kolem 9,4 mikronů. Naše dlaně vyzařují infračervenou energii mezi 8 - 14 mikrony Infračervené světlo je pro lidské oči neviditelné, je spatřitelné pouze pomocí speciálních kamer, které transformují infračervené světlo na barvu viditelnou pro naše oči. Infračervené světlo sice nevidíme, ale můžeme ho cítit, vnímáme ho jako teplo

Vlastnosti – není viditelné okem - využívá se v dálkových ovladačích, protože neruší signál – je v jiné části spektra a zároveň ho nevnímáme. – proniká mlhou a znečištěným ovzduším vidění v mlze → infralokátory – pomocí vhodných přístrojů je lze zachytit a ve tmě ho okem nevnímáme, ale přístroji ano ... brýle pro noční vidění, funkce videokamer pro noční natáčení (jako osvětlení slouží IR záření – vnímáme jen tmu, ale kamera zachytí zřetelně osvětlené předměty).

Infračerveného záření z přirozených nebo umělých zdrojů se dnes využívá v řadě oborů lidské činnosti. K sušení, vytápění a ohřevu, v infračervené spektroskopii, ve vojenské technice k navádění raket nebo u přístrojů pro noční vidění, infrafotografii, optoelektronice, pyrometrii, u laserové techniky.

* blízké (near) infračervené záření neboli NIR Rozdělení infračerveného záření: * blízké (near) infračervené záření neboli NIR IR-A podle normy DIN, vlnová délka 0,76–1,4 µm, definováno podle vodní absorpce; často používané v telekomunikacích optických vláken * IR krátké vlnové délky (short wave) neboli SWIR IR-B podle DIN, vlnová délka 1,4–3 µm, při 1450 nm značně roste vodní absorpce

* IR dlouhé vlnové délky (long wave) neboli LWIR * IR střední vlnové délky (medium wave) neboli MWIR IR-C podle DIN, též prostřední (intermediate-IR neboli IIR), 3–8 µm * IR dlouhé vlnové délky (long wave) neboli LWIR IR-C podle DIN, 8–15 µm * dlouhé (far) infračervené záření neboli FIR 15–1000 µm

Tepelné záření se nejlépe šíří ve vakuu Další často používané rozdělení je toto: * blízké (0,76–5 µm) jen málo paprsků slunečního spektra projde parami v zemském ovzduší,voda jej téměř neabsorbuje * střední (5–30 µm) žárovky, zářivky, výbojky, ve vodě se skoro pohltí prochází sklem i zemskou atmosférou * dlouhé (30–1000 µm), pohlcuje ho voda i sklo,zdrojem mohou být i žhavené spirály nebo třeba elektricky vyhřívaná tělesa Tepelné záření se nejlépe šíří ve vakuu

– infračervenými brýlemi lze pozorovat v naprosté tmě – lidské tělo vyzařuje IR záření – pomocí brýlí se snímá i v nejhlubší tmě. – při pohlcování IR záření probíhá tepelná výměna – energie elektromagnetického vlnění se mění na vnitřní energii pohlcujícího tělesa infrazářiče (slouží k vytápění)

Lékařské využití - infračervené světlo je důležitou energií podporující léčení; pozitivně působí na tvorbu zásoby bílých krvinek; zvyšuje růst buněk, slučování DNA a proteinů v buňkách - podporuje krevní oběh - tím působí proti tvorbě chronického revmatismu; tiší bolest, únavu, stres a poskytuje úlevu od všech druhů artritidy