Modern í š kola reg.č í slo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3117 N á zev výukov é ho materi á lu: MOC VÝKONNÁ K ó d (označen í DUM): VY_32_INOVACE_3.Ov8 07.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moc výkonná I Prezident VY_32_INOVACE_ 07 - Moc výkonná I.
Advertisements

Veřejná moc a veřejná správa
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Občanská výchova 9. ročník
Česká republika-demokratický stát
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Anotace Parlament, úřad prezidenta, vláda Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák pochopí, které činnosti má v gesci parlament, prezident.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.8
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_541_VyOv8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
Česká republika – demokratický stát
O řízení státu Prezident: Miloš Zeman
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Soustava veřejných rozpočtů II.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Organizace Státní správy
TEST 17. POLITOLOGIE
Tato prezentace byla vytvořena
VY_32_INOVACE_16_02 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_404.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ PREZIDENT ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
VY_32_INOVACE_51_12 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Základy práva 14. Moc výkonná Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Státní správa Petr Machala.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Exekutiva a justice VkO 9.
Státní správa.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_406.
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Vláda ČR. Předem bychom rádi poděkovali těm, kteří na nás nebudou během prezentace házet nenávistné či nepřítomné pohledy. Děkujeme.
Stát Tříprvková teorie –G. Jelinnek Území Obyvatelstvo
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VLÁDA. Vláda – předseda vlády (premiér) - místopředsedové - ministři Vláda České republiky  je vrcholný orgán výkonné moci  vláda je jmenována vždy.
JÁ JAKO OBČAN ČESKÉ REPUBLIKY ZS1BP_PIV4, jaro 2015 Mgr. Kateřina Mrázková, Ph.D.
PREZIDENT. Prezident České republiky  je hlava České republiky  od roku 2013 volen přímo občany ČR  skládá slib do rukou předsedy Senátu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_050 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
EU_32_sada1_14_SV_Vláda_Cup
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Výchova k občanství Moc výkonná
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Modern í š kola reg.č í slo projektu CZ.1.07/1.4.00/ N á zev výukov é ho materi á lu: MOC VÝKONNÁ K ó d (označen í DUM): VY_32_INOVACE_3.Ov8 07 Jm é no autora: Bc. KAREL MATĚJOVIC Datum (obdob í ) vytvořen í : DUBEN 2012 Ročn í k: 8. třídy Vzděl á vac í oblast Š VP: ČLOVĚK a SPOLEČNOST Předmět: OBČANSKÁ VÝCHOVA T é matický okruh: PRÁVNÍ MINIMUM Metodický list/anotace: VÝUKOVÝ MATERIÁL JE URČEN PRO VÝKLAD A PRO- CVIČOVÁNÍ UČIVA V RÁMCI POCHOPENÍ ZÁKLADŮ PRÁVNÍHO STÁTU DEMOKRATICKÉ SPOLEČNOSTI

MOC VÝKONNÁ MOC VÝKONNÁ Výkonná moc se uplatňuje při správě a řízení státu. Jejím smyslem je uvádět zákony v život. Nejvyššími výkonnými orgány jsou prezident republiky a vláda. Prezident České republiky jako nejvyšší představitel státu reprezentuje naši zemi ve světě, není z výkonu své funkce nikomu odpovědný a může být stíhán pouze za velezradu. Vláda České republiky zabezpečuje chod celého státu a řídí všechny oblasti života. Vládu vede premiér a tvoří jí s dalšími ministry, kteří řídí svá ministerstva podle resortů, čili podle oblastí společenského a hospodář- ského života.

Prezident ČR je hlava České republiky. Doposud byl volen oběma komo- rami Parlamentu, ale od roku 2013 již bude volen přímo českými občany. Prezident se ujímá úřadu složením slibu do rukou předsedy Poslanecké sněmovny, nově předsedy Senátu a jeho funkční období trvá pět let. Výkon pravomocí, protokolární povinnosti a další funkce spojené s osobou prezi- denta zajišťuje Kancelář prezidenta republiky. Prezident sídlí na Pražském hradě. Slib prezidenta republiky zní: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachová- vat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“ Prezident republiky má právo účastnit se schů- zí vlády, vyžádat si od vlády a jejích členů zprá- vy a projednávat s vládou nebo s jejími členy otázky, které patří do jejich působnosti. Prezi- dent je také vrchním velitelem ozbrojených sil.

Úřad vlády ČR řídí a navenek zastupuje vedoucí Úřadu vlády ČR, který je jmenován vládou a za výkon své funkce je odpovědný vládě a předsedovi vlády. K jeho úkolům patří též odpovědnost za přípravu programu práce vlády a jejích orgánů a vytváření podmínek pro plynulý chod práce vlády a jejího předsedy, koordinace a kontrola plnění úkolů vlády podle jejího plá- nu práce a přijatých usnesení vlády (v rámci této činnosti vedoucí Úřadu vlády ČR kontroluje, zda plní své úkoly ministerstva a ostatní ústřední orgány státní správy, a sbírá od nich podklady pro sestavování programu vlády). Úřad má právo hospodařit s majetkem státu, který slouží potřebám vlády. Mezi objekty jím spravované také patří Kramářova vila, Lichtenštejnský palác, Hrzánský palác a Benešova vila v Sezi- mově Ústí. Úřad vlády ČR sídlí ve Strakově akade- mii v Praze (na snímku).

Ministerstva ČR: 1. Ministerstvo pro místní rozvoj 2. Ministerstvo životního prostředí 3. Ministerstvo práce a sociálních věcí 4. Ministerstvo vnitra 5. Ministerstvo zahraničních věcí 6. Ministerstvo obrany 7. Ministerstvo zdravotnictví 8. Ministerstvo průmyslu a obchodu 9. Ministerstvo spravedlnosti 10. Ministerstvo financí 11. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. Ministerstvo dopravy 13. Ministerstvo zemědělství 14. Ministerstvo kultury MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ MINISTERSTVO SPRAVEDLNOSTI

Zdroje informací: Zdroje informací: REUTERS Mezinárodní tisková a obrazová agentura. / online, cit /. Dostupné z WWW: UNIVERZITA ONLINE Úvod do studia práva. Právo, spravedlnost, právní vědomí. / online, cit /. Dostupné z WWW: THE ASSOCIATED PRESS / AP / Mezinárodní tisková a obrazová agentura / online, cit /. Dostupné z WWW: JANOŠKOVÁ, D. - ONDRÁČKOVÁ, M. ( 2005 ): Občanská výchova 8. Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň, Nakladatelství Fraus WIKIPEDIA Právo. Právní normy. Spravedlnost. Právní vědomí. / online, cit /. Dostupné z WWW: OBČANSKÁ NAUKA Pojem právo. Justice. / online, cit /. Dostupné z WWW: JUSTICE.CZ Oficiální server českého soudnictví. Právo. / online, cit /. Dostupné z WWW:

EUROPEAN COMMISSION EU Zastoupení Evropské komise EU v ČR. / online, cit /. Dostupné z WWW: JANOŠKOVÁ, D. - ONDRÁČKOVÁ, M. ( 2005 ): Občanská výchova 8, příručka pro učitele pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň, Nakladatelství Fraus VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. 2012: Oficiální stránky Vlády ČR. / online, cit /. Dostupné z WWW: SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY. 2012: Oficiální stránky Senátu Parlamentu ČR. / online, cit /. Dostupné z WWW: POSLANECKÁ SNĚMOVNA PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY. 2012: Oficiální stránky Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. / online, cit /. Dostupné z WWW: EUROPEAN UNION Oficiální stránky Evropské unie. / online, cit /. Dostupné z WWW: GOOGLE.CZ Obrázky a fotky. / online, cit /. Dostupné z WWW: