Počítače XVIII – tiskárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC Výstupní periferie.
Advertisements

Laserová tiskárna barevná
Publikované materiály pochází ze zdrojů autora.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Přídavná zařízení.
Ostatní vnitřní komponenty
na interaktivní tabuli
POČÍTAČOVÉ TISKÁRNY VY_32_INOVACE_E3-03 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
TISKÁRNY.
TISKÁRNY VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ PC.
Rychlý přehled nejběžnějších typů tiskáren.  8, 9 nebo 24 jehliček  Jehličky skrz barvící pásku protlačují jednotlivé body, čímž vzniká na papíře obraz.
Počítačové tiskárny.
Tiskárny.
Opáčko Jak funguje CD-ROM, jak čte data?
Počítačová grafika.
Miloslav Mazanec © 2013 Počítačová grafika.
Tiskárny 1. část Výstupní zařízení.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_059 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
Periferní zařízení.
Jak fungují tiskárny?.  Po tisknutí v určitém programu Tisk nebo CTRL + P začne program který je instalován k tiskárně přepisovat vše to, co se má vytisknout.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Počítačová sestava – Základní hardware II.
Tiskárny Výstupní zařízení.
Informatika - Tiskárny akademický rok 2013/2014
Laserová tiskárna První laserovou tiskárnu vyvinul Gary Strarweather v Xerox PARC modifikací kopírky Xerox v roce První laserová tiskárna určená.
Laserové tiskárny.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Technické vybavení pro zpracování grafiky Jan Přichystal.
VY_32_INOVACE_E3-02 POČÍTAČOVÝ TISK AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: POČÍTAČOVÝ TISK Časová náročnost:
TISKÁRNY Tiskárna je výstupní zařízení, které slouží k přenosu dat uložených v elektronické podobě na papír nebo jiné médium (fotopapír, kompaktní disk.
Počítače XVIII – tiskárny
Výstupní počítačová zařízení tiskárny
TISKÁRNYTISKÁRNY Od tiskařských lisů až po laserové tiskárny.
ELEKTROTECHNIKA Elektronické počítače
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Informační a komunikační.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Laserové tiskárny Laserová tiskárna pracuje na obdobném principu jako kopírka – využívá fotoelektrických vlastností polovodičů (selenu), který je nanesen.
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 1.
TISKÁRNY-HISTORIE AŽ SOUČASNOST
Podle principu tisku se dělí na:
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – tiskárny, 2. část Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čeština Datum vytvoření:21.
Selen v rámci technologie kopírek a tiskáren (xerox)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
TISKÁRNY.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Rastrová.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
Tiskárny, skener NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_13_TISKARNY.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Tiskárny a barevné prostory Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
TISKÁRNY  Jehličkové  Inkoustové  Laserové  Termosublimační  Termální.
Autor:Lea Bučková. KKdybychom se měli dozvědět něco o tisku musíme zabrousit do minulosti 15 století.V tomto století vynalezl brusič drahokamů Johannes.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_14_SKENERY.
3.3 scanery.  zařízení, které slouží ke snímání grafických dat a k jejich ukládání do počítače v digitální podobě.  data ukládá ve formě obrázku i text.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Multifunkční tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/16 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
Periferní zařízení počítače - opakování
Tiskáry Jse dělí na 3 druhy: Jehličková tiskárna Inkoustová tiskárna
PC Výstupní periferie.
LASEROVÉ TISKÁRNY.
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
TISKÁRNY Anna Hošková Máme 3 druhy tiskáren.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Laserová tiskárna
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mgr. Miroslava Telingerová
Transkript prezentace:

Počítače XVIII – tiskárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Počítače XVIII – tiskárny Terminologie (komerčně používaná) Pojmy, jež výrobci a prodejci používají, nejsou častokrát nijak normalizované, proto uvádějí hodnoty dosažené při podmínkách, které jsou pro ně vyhovující i přesto, že nemusí odpovídat typickému použití. Některé používané pojmy: Dot per inch Počet bodů na palec (dpi) – určuje rozlišovací schopnost tisku, tiskárny s vyšší hodnotou dpi dokážou tisknout jemnější detaily. Typické hodnoty jsou 300 až 1200 dpi u běžných tiskáren na kancelářské aplikace, 2400 až 4800 dpi u tiskáren určených na tisk grafiky či fotografií. Mnohdy uváděná hodnota dpi není daná skutečným počtem bodů, které dokáže tiskárna vytisknout, ale jakousi „ekvivalentní hodnotou“, takže velká část tiskáren dokáže pomocí dynamické změny velikosti bodu nebo pokrytí barvou v daném bodě zobrazit jemnější detaily než tiskárny s konstantním rozměrem / intenzitou bodu. Pages per minute Počet stran za minutu (ppm) – určuje rychlost tisku. Ta může být rozdílná při tisku textu a grafiky, může též záviset od části plochy papíru či zadané kvality tisku (krytí). Někdy se udává jen „čistý čas“ vytisknutí stránky, přičemž však přenos údajů, nebo výpočet stránky ze složitějšího přenosového formátu může trvat u některých druhů tisků výrazně delší dobu než samotný tisk.

Počítače XVIII – tiskárny Cost per page Náklady na jednu stranu – obvykle se udává jen přibližná cena barvy (inkoustu, toneru) použité při tisku („přiměřeně pokryté“) strany. Není zahrnutá cena papíru, náklady na údržbu a mnohokrát ani příslušný podíl ceny tiskárny (předpokládá se její nekonečná životnost). Energy Star Tiskárna je energeticky úsporná (o zhruba 20%-30%) a je označena štítkem Energy Star. Dura Brite Ultra Ink Tiskárny mají vysoce kvalitní inkoust který zachovává kvalitu barev na několik desítek let. Barvy jsou vysoce kontrastní a kvalitní. Pictrue Bridge Tato funkce umožňuje tisknout obrázky a dokumenty přímo z digitálního zařízení, který má označení Pictrue Bridge. Terminologie (komerčně používaná) - pokračování

Počítače XVIII – tiskárny Laserová tiskárna Laserová tiskárna je druh počítačové tiskárny, pracující na podobném principu jako kopírka. Laserový paprsek vykresluje obrázek na světlo citlivý válec, na jehož povrch se poté nanáší toner. Ten se uchytí jen na osvětlených místech, obtiskne se na papír a na závěr je k papíru tepelně fixován. Laserová tiskárna Apple LaserWriter Pro 630

Počítače XVIII – tiskárny Schéma laserové tiskárny

Počítače XVIII – tiskárny Historie laserových tiskáren První laserovou tiskárnu vyvinul Gary Starkweather v Xerox PARC modifikací kopírky Xerox v roce Firma IBM instalovala první laserovou tiskárnu IBM 3800 v roce Firma Xerox dodala do komerčního prostředí první model Xerox 9700 v roce Do domácností nabídla laserovou tiskárnu HP (HP Laserjet 8ppm) až v roce Princip funkce Hlavní součástí laserové tiskárny je kovový válec s vrstvou polovodiče (např. selen) na povrchu. Polovodič mění při osvícení odpor z přibližně 300 Ω při osvícení až na cca 3—5 MΩ, pokud není osvícen.

Počítače XVIII – tiskárny Průběh tisku Mechanický stěrač setře zbytky toneru a žárovka odstraní náboj z předchozí fáze tisku. Poté je povrch válce v celé šířce nabit z korony. V bodech, které se mají tisknout, je válec osvícen laserem, tím je odpor polovodiče v bodě snížen a náboj z povrchu se vybije do středu válce. Toner (suchý jemný prášek) je vlivem otáčení válce nabit na stejnou polaritu jako povrch válce a přilne k válci pouze na místech, kde byl odstraněn náboj. V ostatních místech je toner od válce odpuzován, protože má stejnou polaritu. Následně se toner přenese z válce na papír, který je nabit na opačnou hodnotu než povrch válce. Papír se pod válec dostane ze vstupního zásobníku a je nabit opačným nábojem než povrch válce a toner. Toner se z míst na válci s neutrálním nábojem přenese na papír, který je nabit nábojem opačným (než toner). Dále je toner pomocí vysoké teploty (okolo 180˚C) a tlaku roztaven a zapečen do papíru a následně je z papíru sejmut náboj a papír je uložen do výstupního zásobníku. Laserový paprsek prochází deflektorem, což je součástka, která v závislosti na přivedeném napětí propouští nebo nepropouští světlo (laserový paprsek). Napětí přivedené do deflektoru je obrazem bitmapy tištěné stránky. Rotující zrcátko (hranol) rozprostírá paprsek po celé šířce válce. Varianty V LED tiskárně je celá soustava laseru a příslušné optiky nahrazena řadou nebo maticí LED v těsné blízkosti válce a pokrývající celou jeho šířku. Každá z těchto diod ozařuje na válci jeden bod ze vstupní bitmapy.

Počítače XVIII – tiskárny Paprsek laseru a válec z polovodiče v laserové tiskárně

Použity materiály, obrázky a parametry o PC komponentách z www stránek: „svethardware.cz“ „pctuning.cz“ „mironet.cz“ „alza.cz“ „czechcomputer.cz“ „cs.wikipedia.org“ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Počítače XVII – tiskárny