Geomorfologické členění Výklad na základě textu, obrázků a mapy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BOŘEŇ Česko.
Advertisements

VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE ZVĚTRÁVÁNÍ
GEOLOGIE, GEOMORFOLOGIE
Česká republika ODKAZ GEOLOGICKÝCH VĚKŮ I.
Ochrana přírody.
TVARY ZEMSKÉHO POVRCHU
Karlovarská vrchovina okres Karlovy Vary
PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY
Krkonošsko-jesenická subprovincie
charakteristika krajiny
Finská republika je severská země v severovýchodní Evropě
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
Povrch České republiky
POVRCH ZEMĚ JAKO VÝSLEDEK PŮSOBENÍ PŘÍRODNÍCH ČINITELŮ
Členění zemského povrchu, Typy pohoří
Česká republika-1 poloha, rozloha…
ZÁPADNÍM SOUSEDEM ČR JE
Krkonošsko-jesenická subprovincie
Geologická mapa ČR na našem území 2 stavební jednotky:
KRKONOŠSKO – JESENICKÁ SUBPROVINCIE
Fyzicko-geografická sféra
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Vodstvo Řeky Vodní nádrže
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Strukturní tvary reliéfu
geomorfologické celky
ADMINISTRATIVNÍ ČLENĚNÍ
SKALNÍ MĚSTA Tomáš Ondrejka Michal Kohout 2. Ročník GGI Olomouc 2006.
Povrch ČR.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
GEOMORFOLOGIE KRAJINA V ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Krkonoše Robin Plch IX.A
Česká republika Geologický vývoj
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR 8. ročník.
území s léčivými prameny Západní Čechy Vyhledávejte v příruční mapě.
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Českomoravská vrchovina
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
PŘÍRODNÍ POMĚRY Zpracovala: Klára Schindlerová
Rozmanitost reliéfu v ČR
Olomoucký kraj přírodní poměry
Rostlinstvo a živočišstvo
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
ICT VL Naše okolí 5.R.  Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět  Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět  Tematický okruh: Místo, kde žijeme  Anotace:
Šumavská subprovincie
Velká Británie vlajka Velké Británie znak Velké Británie.
Fyziogeografická sféra
Geomorfologické a geologické členění ČR
Geomorfologické členění
Základní data Rozloha kraje –7 561 km² Srovnání krajů - ???
Šumava. Šumava se nachází na jihozápadní hranici České republiky u hranic s Německem a Rakouskem. Šumava se nachází na jihozápadní hranici České republiky.
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_Z9-003 Předmět ZEMĚPIS.
Ještěd 1012 m Výpřež 772 m Vířivé kameny 875 m Černý vrch 954 m Sedačková lanovka Skalka Pěší trasa Výstup na Ještěd.
Jihočeský kraj Tereza Lérová Martina Závodná. Symboly kraje:  Vlajka  Znak.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV AUTOR: MGR. ADELHEIDA RYCKOVÁ NÁZEV:VY_32_INOVACE_08_PRVOUKA 3.R. TEMA: KRAJINA KOLEM NÁS ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Marie Polanská NÁZEV:VY_32_INOVACE_10_Pohoří ČR- Šumava TÉMATICKÝ.
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
Mrazové sruby Balvanové moře
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Povrch - Geomorfologie
Krajina České republiky
Česká republika - pohoří
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Horoskopické celky ČR II. VY_32_INOVACE_11 Sada 7
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Rozmanitost reliéfu v ČR Zakreslit diagram do obrysu ČR
Tomáš Trávníček.  Tatry jsou pohoří na severu Slovenska a jihu Polska, jsou součástí Karpat. Do roku 1992 byly nejvyšším pohořím Československa. Nyní.
Škola:. Základní škola Kladruby
Transkript prezentace:

Geomorfologické členění Výklad na základě textu, obrázků a mapy Práce s daným textem – doplňování údajů do křížovky Společné odůvodnění Naše území náleží do Šumavské subprovincie a to do Českoleské oblasti. Ta zahrnuje Český les, Podčeskoleskou pahorkatinu a Všerubskou vrchovinu Pohled na Čerchov

Čerchov Přimdský les

Typickou dominantou je mohutné horské pásmo Českého lesa. Z prostoru Folmavy a České Kubice vystupuje Čerchovem do nadm. výšky 1042 m a pokračuje směrem k SSZ podél státní hranice s Německem v pruhu širokém 6 až 17 km až po jižní okraj Chebské pánve, kde je ukončeno výrazným hřbetem Dyleně (940 m). Český les je asymetrické pohoří. Směrem západním se mírně sklání, kdežto na východě je toto pohoří omezeno výrazným zlomo- vým svahem, dosahujícím výšky až 350 m, kterým spadá povrch Českého lesa k pokleslému reliéfu Podčeskoleské pahorkatiny. Český les, budovaný převážně rulami a jen místně žulami, je členěn na čtyři podcelky. Jižní část pohoří zaujímá Čerchovský les, tvořící 2 až 3 pruhy podélných hřbetů oddělených navzájem hlubokými údolími.

Věž na Dyleni Dyleň

Vrch Zvon Čerchovský les

Nejvyšším vrcholem je Čerchov ( 1042 m). Směrem k severu povrch nepravidelně mírně klesá – Dlouhá skála (956 m), Škarmanka (888 m), Haltrava (882 m), Tyrolka (865 m), Starý Herštejn (878m), Lysá (870 m), Velký zvon (863 m). Charakteristické jsou nápadně ostré skalnaté hřbety např. Sádek (854 m) a vrcholy s přík- rými svahy, na kterých se v podvrcholových partiích vytvořily vlivem mrazového zvětrávání hornin mrazové sruby, představující různě vysoké a rozsáhlé skalní stěny, doprovázené balvanovými proudy, kamennými moři a dalšími produkty mrazového zvětrávání.Příčným údolím Radbuzy je Čerchovský les oddělen od Přimdského lesa.

Starý Herštejn Starý Herštejn od Nemanic

Haltrava Kamenná moře

Všerubská vrchovina se vkládá mezi Český les a Šumavu jako nižší vrchovina. Její západní část, zvaná Českokubická vrchovina má méně členitý povrch, většinou v nadmořské výšce 500 – 600 m. Vytvořily se zde ploché hřbety a široká údolí toků, které pramení na nízko položeném hlavním evropském rozvodí (labsko-dunajské). Jen několik vrcholů přesahuje 600 m, nejvyšší je Spálený vrch (668 m). Podél úpatí Českého vystupují protáhlé hřbety českého křemenného valu: Na podkově (558 m), Na kameni (544 m, chráněný přírodní výtvor Sokolova vyhlídka).

Podčeskoleská pahorkatina je členěna na Tachovskou brázdu a Chodskou pahorkatinu. Východní hranici Chodské pahorkatiny zčásti tvoří výrazný svah na linii mariánskolázeňského zlomu, který sleduje až k Horšovskému Týnu. Její reliéf se vyznačuje zaoblenými tvary vrcholů a hřbetů. Je tvoře- na hlubinnými vyvřelinami – svory, ruly, amfibolity, žuly a další. Povrch v nadmořské výšce 450-550 m zpestřují jednotlivé vrcholy – Černá hora (661 m), Sedlo (614 m), Homole (572 m). Český křemenný val, který sleduje linii zlomového svahu Českého lesa, se projevuje řadou protáhlých hřbetů – Chodov, Skála (562 m) u Nového Kramolína, Šitboř, skalka u křižovatky silnic západně od Poběžovic.

Plaskou pahorkatinu zastupuje Stříbrská pahorkatina a Švihovská vrchovina. Stříbrská pahorkatina,budovaná fylity a žulami se vyznačuje mírně zvlněným povrchem, který se od západu, z výšky 500-550 m pozvolna sklání směrem k východu a jihovýchodu. Západní okraj zpestřuje velmi nápadný věnec kopců Sedmihoří: Racovský vrch(619m), Chlum (609m), Rozsocha (599m), Písečný vrch (582 m), a jiné. Mrazové zvětrávání vytvořilo po celém Sedmihoří velké množství nejrůznějších tvarů zvětrávání žul – mrazové sruby, kamenná moře, pseudokary se skalními proudy, skalní mísy, balvany oblých tvarů nebo nejrůznějších forem, skalní hřiby apod.. Sedmihoří představuje jedno z území s nejlépe vyvinutými formami zvětrávání žul v Čechách.

Sedmihoří Naučná stezka Sedmihoří

5 – x 3 Jeden z vrcholů Chodské pahorkatiny 1 x 6 Jaké tvary mají vrcholy Chodské pahorkatiny? 2 x 4 Z jakého města začíná Český les? x 6 Jeden z vrcholů Čerchovského lesa 2 x 2 Český les se směrem do Německa sklání … 1 x 5 Hraniční řeka Čerchovského a Přimdského lesa 5 x 3 – 3 Jižní část Českého lesa 4 x 4 – 6 Produkt mrazového zvětrávání

- - - - - / x - - - - x - - - - - - - - x - - - - x - - - - - - - - x - - - x - - - - - - - - - - x - - - / - - - - - - - x - - - - / - - - - - -

ŘEŠENÍ: 1. ČERNÁ HORA 2. ZAOBLENÉ 3. FOLMAVA 4. TYROLKA 5. MÍRNĚ 6. RADBUZA 7. ČERCHOVSKÝ LES 8. BALVANOVÉ PROUDY

ODKAZY: www.tapety.cz www.foto.mapy.cz www.sumavanet.cz www.plzenskykraj.ktc.cz www.idomazlice.cz www.rozhledny.uh.cz www.turistika.cz www.ceskehory.cz www.domazlicky.denik.cz Český les,příroda,historie,život – kol.autorů BASET 2005 Vypracovala: Vlasta Hulcová Obrázky staženy - srpen 2008