Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

Struktura sacharidů - testík na procvičení –
Chemické reakce karbonylových sloučenin
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké.
3.ročník technického lycea
SACHARIDY.
Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová.
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
PaedDr. Jiřina Ustohalová
SACHARIDY POJMY: sacharidy, cukry, aldosy, ketosy
Laboratorní práce Sacharidy I. PaedDr. Jiřina Ustohalová.
Sacharidy opakování CH-2 Organická chemie, DUM č. 9 Mgr. Radovan Sloup
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
Monosacharidy Cukry.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
SACHARIDY nejrozšířenější organické látky na Zemi úlohy sacharidů
Oligosacharidy.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
S A C H A R I D Y III. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Vzorce sacharidů O H C C C H O C Mgr. Lenka Fasorová.
Vypracoval Miloslav Čunek
Sacharidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy.
SACHARIDY = CUKRY.
Sloučeniny v organismech
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
Sacharidy.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mgr. Richard Horký.  Patří mezi přírodní látky látky (jako také Tuky, Bílkoviny, NK)  jsou nejpohotovějším zdrojem energie  1 gram sacharidu = 17kJ.
SACHARIDY.
Sacharidy.
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
SACHARIDY. CHARAKTERISTIKA MONOSACHARIDŮ Obsahují ve svých molekulách 3-7 atomů uhlíku Z chemického hlediska se jedná o polyhydroxyaldehydy (tzv. aldosy)
S A C H A R I D Y II. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová.
Cukry Alice Skoumalová.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách
DISACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.05/Cc.
Barbora Hoffmannová Oktáva B
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Sacharidy - I. Obsah: Výskyt, vznik, význam sacharidů Rozdělení sacharidů Monosacharidy – názvosloví Monosacharidy – reakce Monosacharidy zástupci.
CUKRY = SACHARIDY.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
SACHARIDY Řec. „sákcharon“=cukr=sladkost Uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty – nepřípustné v Č. nomenklatuře (C X (H 2 O) n ) Jedna ze základních živin.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Cukry Alice Skoumalová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
POLYSACHARIDY Glykany
Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
Sacharidy – obecný přehled
Glukosa glykogen, škrob celulosa, chitin.
PŘÍRODNÍ POLYMERY NÁZVOSLOVÍ SACHARIDŮ 2
Sacharidy  Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2013.
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
Polysacharidy a proteoglykany Doc.Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
SACHARIDY.
Sacharidy  Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2008.
Milada Teplá, KUDCH, PřF UK v Praze
CHIRALITA William Thomson ( ) (Lord Kelvin, 1892)
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké. Sestavila: Hana Matějková.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4 D - mannosa 4-epimer D-glukosy Epimerní cukr (epimer) = liší se konfigurací n 1 chirálním C Fischerovy vzorce

D - glukosa D-fruktosa

Chování ve vodném roztoku Lineární forma je v roztoku v nepatrné koncentraci Vzniká zde cyklická struktura reakcí skupin -OH a –COH, vzniká poloacetalová vazba I u pentos H H OH H HOH2C CHO OH OH H OH

Pyranosy = cyklické monosacharidy s 6-členným kruhem Zobrazení Haworthovými projekčními vzorci Reakce –CHO s –OH na uhlíku č. 5 cyklická struktura (hemiacetal) - Vznik nového asymetrického C (původně karbonyl) alfa a beta anomery glukosy (lépe glukopyranosy – cyklická) Anomery (liší se orientací -OH na uhlíku č. 1)

A co ketosy? (fruktosa) -OH

Chemické vlastnosti Vznik acetalů (glykosidy) – reakcí např. s alkoholy v H+ na uhlíku č. 1 (nejreaktivnější) Esterifikace např. α-D-glukosa-1,6-bisfosfát

Oxidace Ag(NH3)2OH + R-CH=O RCOO-NH4+ + 2Ag + 3NH3 + H2O vznikají aldonové kys. (uhlík č. 1) kys. D-glukopyranová (D-glukonová) Důkaz aldos: pomocí Fehlingova (CuSO4) a či Tollensova činidla (hlavní složka AgNO3 + NH4OH) 2Cu2+ + NaOH + H2O + R-CH=O RCOO-Na+ + Cu2O + 4H+ Ag(NH3)2OH + R-CH=O RCOO-NH4+ + 2Ag + 3NH3 + H2O Oxiduje se monosacharid (jeho aldehydová či ketonová skupina) a redukuje se měďnatý či stříbrný kation (monosacharidy mají redukční účinky-oxidují se na uhlíku č. 1)

Další deriváty monosacharidů Deoxycukry (v DNA) N-glykosidy (např. u ATP) 2-deoxy-D-ribosa OH N-glykosidová vyzba ribosa

součástí chitinu (členovci...), kloubní maz, chrupavky Aminosacharidy – místo skupiny -OH -NH2 (NH-R) součástí chitinu (členovci...), kloubní maz, chrupavky N-acetylglukosamin (2-acetamino-2-deoxy-β-D-glukopyranosa)

Disacharidy Monosacharidy jsou spojené O-glykosidovou vazbou α- Volná OH-skupina na uhlíku č. 1, zde možnost oxidace (maltosa je redukující cukr -reaguje s Fehlinogovým činidlem) 1 4 α- Maltosa – ze dvou jednotek α-D-glukopyranosy Sladový cukr, v pivu, vzniká ze škrobu při klíčení semene, je málo sladká

β-D-galaktopyranosa + α-D-glukopyranosa laktosa 4 1 β-D-galaktopyranosa + α-D-glukopyranosa laktosa Mléčný cukr, pomocná látka v tabletách a vitaminech, není sladká

2 1 α-D-glukopyranosa + β-D-fruktofuranosa sacharosa Řepný (třtinový) cukr, z glukosy a fruktosy (při fotosyntéze), karamel (E150) Neredukující cukr Disacharidy mohou hydrolyzovat (kyselé či zásadité prostředí, enzymy-např. sacharasa) a rozpadat se na monosacharidy, z nichž jsou složeny.