Co znamená, že máte revma?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní úrazy MUDr. Jana Picmausová.
Advertisements

Nutný rozsah vyšetření při diagnostice a léčbě osteoporozy MUDr
OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O PACIENTA S OSTEOPOROTICKOU ZLOMENINOU
OBEZITA.
Indikace k celotělové densitometrii
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
(MNOHOČETNÝ) MYELOM.
PLOCHÁ NOHA Kateřina Bernatíková.
Celiakie Zuzana Chaloupková.
Wobenzym jako součást léčby revmatoidní artritidy (kasuistika)
TILDREN®.
Nemoci oběhové soustavy
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Praktický přístup k lumbalgiím
Lidské tělo KOSTRA.
OPĚRNÁ (KOSTERNÍ) SOUSTAVA
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Krční páteř Degenerativní změny
FYZIOLOGICKÁ OBDOBÍ ŽENY
Žena a sport.
Mimokloubní revmatismus
Ošetřovatelská péče u pacienta s pneumonií
Poruchy mechanizmů imunity
BOLESTIVÉ RAMENO Jana PASECKÁ - RRA KRAJSKÁ NEMOCNICE
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Střední zdravotnická škola Evangelické akademie
Ošetřování nemocného s onemocněním cév
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Alkoholismus.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
IMMUBLEND.
Nervová, vylučovací, dýchací soustava a hormony
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do 1 Revmatologie.
Páteř Složena z 33 kostí,které nazýváme obratle.9 nejspodnějších srůstá ve 2 větší kosti(kostrč-4 a křížovou kost-5) 24 obratlů je volných: z toho je 7.
ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA Olga Bürgerová.
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
Didaktická část diplomové práce
Klinicko-patologický seminář
2. Degenerativní (Osteoartróza)
Onemocnění kosterní soustavy
nemoci svalů, kostí, kloubů, zátěž,
Zhoubné nádory dětí a sport Jan Novotný, Hana Hrstková*, Martina Novotná Pedagogická fakulta MU, Brno *Lékařská fakulta MU, Brno.
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
Ušní šelest Radka Horáková, 2006
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Kosterní a svalová soustava. vadné držení těla skoliózy kyfózy hyperlordóza křivice plochá noha artróza dna.
Revmatologie Jitka Pokorná. Bio-psycho-sociální problém -Omezení hybnosti, prac. neschopnost, invalidisace, imobilizace, závislost při ztrátě soběstačnosti.
Co to je anémie? anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu krev je tak schopna.
Vytvořil: Jiří Burda Druhy  Ekzém  Lupénka  Kopřivka  Růže  Herpes – opar  Plísně  Puchýře Spáleniny Odřeniny Akné.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.
Lymská borelióza.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Jak stárnout úspěšněji
Onkologie Jitka Pokorná.
Co jsou to revmatická onemocnění?
Osteoporóza.
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
Glomerulonefritis.
Revmatická horečka  Nejčastěji je napadeno srdce a klouby dále také mozek nebo kůže. Angína je způsobena bakteriemi ze skupiny streptokoků A.  Vzniká.
ONEMOCNĚNÍ KOSTERNÍ SOUSTAVY
Bolestivé stavy pohybového aparátu
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Poruchy mechanizmů imunity
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Co znamená, že máte revma? Pavel Sušický

Co znamená, že máte revma? revma je lidový název pro svalové a kloubní bolesti lékaři hovoří o revmatických onemocněních  -  stovky diagnóz problémy s klouby nemají jen starší lidé, ale i mladší ročníky Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

Možné příčiny: infekce autoimunitní nemoci, kdy se imunitní systém obrací proti vlastním tkáním projevy opotřebování  poruchy látkové výměny  útlak nervů nebo šlach, přetížení Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

Artroza chronické onemocnění kloubů, postihuje kosti chrupavku  ztenčení až ztráta chrupavky  -  trnovité výrůstky, tzv. osteofyty  - zánět kloubu  -  kloubní tekutina, obsahuje kostní úlomky  nejčastěji kolena, kyčle, krční a bederní páteř  bolesti vyzařují do svalových úponů  rtg nález vždy nesouvisí s intensitou bolestí! Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

Artroza – příčiny: 65% genetické příčiny 35% mechanické poškozování pracovní faktory - těžká břemena sport obesita  - hlavně kolena  Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

Artroza – příznaky: bolesti, zhoršující se při pohybech omezení pohybu, ztuhlost, zejména ráno deformity Je nutný pravidelný pohyb, aby nedošlo ke ztuhnutí kloubů. Vhodný pohyb:   kolo, rotoped menší zátěž - plavání, procházky - vhodná obuv! Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

Cíl léčby: 1. udržení hybnosti 2. odstranění bolesti snížení hmotnosti vhodný pohyb pomůcky fysioterapie hydroterapie vhodná obuv,antistresové vložky akupunktura 2. odstranění bolesti    protizánětlivé léky analgetika potravinové doplňky injekce do kloubů Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

Operace atroskopie umělé klouby - mají životnost přibližně 15 let Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

Revmatoidní artritida Chronické zánětlivé onemocnění, postihující zejména drobné klouby. Klouby jsou oteklé a bolestivé. K diagnose přispějí krevní testy  a rtg postižených kloubů. Léčba založena na protizánětlivých lécích a lecích tlumících bolest. Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

Běžné příznaky bolest ztuhlost celková slabost hubnutí únava,způsobená anemií Postiženy mohou být i další orgány plíce, oči, ledviny, srdce. Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

Diagnoza ranní ztuhlost symetrický zánět alespoň 6 týdnů revmatické uzlíky změny na rtg positivní tzv. revmatoidní faktor Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

Prognóza - 35% se uzdraví - 65% přejde do chronicity - 5% invalidita   Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

Příčiny infekce autoimunitní destrukce genetická predispozice Na nezvratné důkazy se ale stále čeká!!!   Prevence - účinná není zatím známa. Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

Léčba fyzioterapie - odpočinek, vodoléčba, prohřívání, cvičení   pracovní  terapie - vhodné nástroje, vhodné užívání specifická terapie - léky Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

Osteoporoza je úbytek kostních minerálů i organické kostní hmoty postihuje hlavně ženy staršího věku zvyšuje se křehkost a lámavost kostí Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

Rizikové faktory snížená hladina estrogenu alkohol kouření užívání steroidních hormonů genetické faktory předčasná menopausa Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

Diagnostika kostní denzitometrie CT ultrazvuk   Diagnostika kostní denzitometrie CT ultrazvuk   Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

Léčba a prevence hormonální vápník a vitamin D prevence:   Léčba a prevence hormonální vápník a vitamin D prevence:  zdravý způsob života pravidelné cvičení dostatečný přísun vápníku - 1500 mg za den nekouřit, málo alkoholu pravidelné cvičení pomáhá udržovat vyrovnaný proces kostní přestavby Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

Dna Možné potíže: - nárazovité záchvaty, většinou palce Možné příčiny:   Dna Možné potíže: - nárazovité záchvaty, většinou palce Možné příčiny: - ukládání krystalků kyseliny močové v kloubech, ledvinách a vazivové tkáni způsobené vysokou hladinou kyseliny močové v krvi Důvody:  dědičnost chybná výživa  Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

děkuji za pozornost Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.