Opakování 8. ročníku biologie člověka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hra riskuj pro opakování znalostí.
Advertisements

Smysly Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy.
Smyslová ústrojí Funkce:
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám Školní rok: 2011/2012 Ročník: Předmět: Téma: Anotace: Autor : Vzdělávací materiál je určen pro bezplatné.
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
RYBY Přírodopis 7. ročník.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Kostra.
SVALSTVO.
Svalstvo = souhrn všech svalů v těle
POHYBOVÝ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
= základem jsou svaly = máme jich v těle asi 600
VY_52_INOVACE_PŘ Lidské tělo,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA OPAKOVÁNÍ.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
SOUSTAVA NERVOVÁ Dokonalý vývoj nervové soustavy umožnil savcům dosáhnout převahu nad ostatními obratlovci. Řídícím ústrojím těla savce je mozek Největší.
Svalstvo člověka autor: David Hainall.
Svalová (pohybová) soustava
SMYSLY ČLOVĚKA.
Opakování - zrak, sluch Jak se nazývají tři vrstvy tvořící stěnu oka?
SVALOVÝ SYSTÉM I. část.
Svalová soustava 8. ročník.
ANATOMIE ČLOVĚKA SVALOVÁ SOUSTAVA.
Nervová soustava Všechny životní projevy řídí nervová soustava. Jejím základem je mozek uložený v lebce a mícha uložená v páteři. Z těchto řídících ústředí.
Co víme o lidském těle? Předmět: Předmět: Přírodopis Ročník: Ročník: devátý Klíčová slova: Klíčová slova: kost, sval, krev, hormon, vitamin Autor: Autor:
SAVCI Soustava opěrná a pohybová Je tvořena: páteř lebka
Soustava pohybová - svalstvo
Doc. MUDr. Eva Kohlíková, CSc.
Smysly.
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Soustava pohybová – SVALOVÁ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_PŘ8_BO.
EU peníze středním školám
Člověk. Etapy lidského života Kostra a svaly Orgánové soustavy Zdraví
Popis svalů lidského těla
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
BIOLOGIE ČLOVĚKA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
 umožňují pohyb celého těla  upínají se na kostru  Svaly ovládané lidskou vůlí:  - svaly velké - umožňují skákání, běhání, práci  - svaly menší -
SAVCI Výživa mateřské mléko Stálá tělní teplota VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.04 © Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava.
Lidské tělo - kostra.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Smyslová ústrojí Funkce:
Základní stavba lidského těla
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Stavba těla savců.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO Téma: SVALSTVO
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
Obr. 1 Svalová soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Základy biologie dítěte – okruhy učiva ke studiu
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Svalová tkáň = soubor buněk stejného tvaru i funkce
Název sady materiálů: Člověk a zdraví
Tkáň soubor buněk stejného tvaru a funkce Tkáň v lidském těle:
Transkript prezentace:

Opakování 8. ročníku biologie člověka 1. hodina

Seřaď předchůdce člověka Člověk rozumný pravěký Živočišný předchůdce člověka Člověk vzpřímený Člověk zručný Člověk rozumný, neandrtálský

Poznej rasu a napiš ke každé aspoň 3 typické znaky 1….. 2….. 3….. C 1….. 2….. 3….. B 1….. 2.….. 3…..

Poznej rasu a napiš ke každé aspoň 3 typické znaky B C 1 světlejší pleť 2 protáhlá užší lebka 3 užší rty 1 plochý obličej 2 šikmé oči 3 tmavé rovné vlasy 1 tmavá pleť 2 širší nos, masité rty 3 tmavé silně kudrnaté vlasy

Doplň věty: Látky, které kost zpevňují a zároveň jí dělají křehčí jsou ……….., hlavně ………………………………. Na povrchu kosti je……………… V kostní dřeni se tvoří………… Páteř se skládá z………………. Pletenec je ………… Plochou kostí je například……………. Pohyblivé spojení kostí zajišťují ……………….. Hrudník je tvořený ……………….

Řešení-doplněné věty: Látky, které kost zpevňují a zároveň jí dělají křehčí, jsou látky minerální, zejména vápník a fosfor. Na povrchu kosti je okostice. V kostní dřeni se tvoří červené krvinky. Páteř se skládá z obratlů, mezi nimiž jsou chrupavčité ploténky. Pletenec je část kostry, kterou se kostra končetiny (horní nebo dolní) připojuje k osové kostře. Plochou kostí je například hrudní kost. Pohyblivé spojení kostí zajišťují klouby. Hrudník je tvořený hrudní kostí, 12 páry žeber a 12 hrudními obratli.

Pojmenuj části osové kostry a popiš je.

? lebka ? páteř ? hrudník

Popiš kosti dolní a horní končetiny

8 1 9 10 2 3 4 11 5 6 7

1 4 5 2 6 7 8 9 3 10

Pohybová soustava Žvýkací svaly Bránice Končetiny Sval lýtkový 1.Rozlišujeme svalstvo:………………., …………….. a……………… ……….. 2.Lidskou vůlí lze ovládat jen svalstvo………………… 3.Zdroj energie pro svaly je……………………., který se tvoří v…………. 4. Šlacha slouží k ……….. 5. Bránice je ………………………. 6.Spoj sval s místem výskytu: Žvýkací svaly Bránice Sval lýtkový Dvojhlavý sval pažní Deltový Trapézový Mimické Prsní Hýžďové Končetiny Trup hlava

1.Rozlišujeme svalstvo:hladké, příčně pruhované a příčně pruhované srdeční. 2.Lidskou vůlí lze ovládat jen svalstvo příčně pruhované. 3.Zdroj energie pro svaly je glykogen, který se tvoří v játrech. 4. Šlacha slouží k uchycení kosterního svalu ke kosti. 5. Bránice je příčně pruhovaný sval, který odděluje dutinu břišní a hrudní a je hlavním dýchacím svalem. 6.Spoj sval s místem výskytu: Žvýkací svaly Bránice Sval lýtkový Dvojhlavý sval pažní Deltový Trapézový Mimické Prsní Hýžďové Končetiny Trup Hlava

Popiš hlavní svaly těla

1 2 8 3 4 5 9 10 6 7 11 deltový sval mezižeberní svaly velký prsní sval dvojhlavý sval pažní 3 šikmé svaly břišní 4 5 přímý sval břišní svaly předloktí 9 krejčovský sval 10 6 čtyřhlavý sval stehenní přední sval lýtkový 7 trojhlavý sval lýtkový 11

1 2 3 8 9 4 5 6 7 zdvihač hlavy deltový sval trapézový sval trojhlavý sval pažní mezižeberní svaly 9 široký sval zádový 4 5 svaly hýžďové 6 trojhlavý sval lýtkový Achillova šlacha 7 obr. 9

Soustava oběhová Umístěte a seřaďte ve správném pořadí pojmy: aorta, plicnice, pravá síň, levá síň, pravá komora, levá komora, 4 plicní žíly, horní a dolní dutá žíla, plíce, tělo Velký tělní oběh Malý plicní oběh:

Řešení Malý plicní oběh: pravá komora plicnice plíce 4 plicní žíly levá síň Velký tělní oběh levá komora aorta tělo horní a dolní dutá žíla pravá síň

Popište stavbu srdce a oběh krve

1 2 3 10 4 9 8 5 7 6 Aorta Pravá síň Dolní dutá žíla Pravá komora Trojcípá chlopeň Pravá komora Levá komora Přepážka Dvoucípá Levá síň Plicnice Vodící vlákna (vedou jimi elektrické impulsy) Purkyňova vlákna (koordinují stahy srdeční svaloviny) Sinusový uzel (určuje rytmus srdce) Síňokomorový uzel (zajišťuje přenos vzruchů ze sinusového uzle) 1 2 3 10 4 9 8 5 7 6

MALÝ PLICNÍ OBĚH (srdce –plíce) VELKÝ TĚLNÍ OBĚH (srdce –tělo) HORNÍ DUTÁ ŽÍLA DOLNÍ DUTÁ ŽÍLA PLICNÍ ŽÍLY PLICNICE AORTA MALÝ PLICNÍ OBĚH (srdce –plíce) VELKÝ TĚLNÍ OBĚH (srdce –tělo) 5 4 1 2 3

Spoj, co k sobě patří: obranyschopnost srážlivost krve prostředí pro krevní buňky, hlavně z vody odvod tkáňového moku okysličování tkání ČERVENÉ KRVINKY BÍLÉ KRVINKY MÍZA KREVNÍ DESTIČKY KREVNÍ PLAZMA

Řešení: obranyschopnost ČERVENÉ KRVINKY srážlivost krve BÍLÉ KRVINKY prostředí pro krevní buňky, hlavně z vody odvod tkáňového moku okysličování tkání ČERVENÉ KRVINKY BÍLÉ KRVINKY MÍZA KREVNÍ DESTIČKY KREVNÍ PLAZMA

Soustava trávicí: Vyškrtni, které orgány nepatří do trávicí soustavy: jícen, kůra a dřeň, slinné žlázy, tenké střevo, žaludek, močová trubice, tlusté střevo, hltan, močovody, játra, močový měchýř, žlučník, konečník, zuby, ledviny Součástí jaké soustavy jsou vyškrtnuté orgány?

Soustava trávicí: Vyškrtni, které orgány do ní nepatří: jícen, kůra a dřeň,slinné žlázy, tenké střevo, žaludek, močová trubice, tlusté střevo, hltan, močovody, játra, močový měchýř, žlučník, konečník, zuby, ledviny Součástí jaké soustavy jsou vyškrtnuté orgány? SOUSTAVA VYLUČOVACÍ

Popiš trávicí soustavu

1 5 2 6 3 4 7 8 hltan ústní dutina jícen slinné žlázy bránice žaludek tenké střevo ústní dutina slinné žlázy játra a žlučník dvanáctník slepé střevo konečník slinivka břišní 1 5 2 6 3 4 7 8

Jaká je stavba zubu?

stavba zubu zubní sklovina ZUBNÍ KORUNKA zubovina dřeň ZUBNÍ KRČEK dáseň čelist čelist KOŘEN ZUBU ozubice cement kořenový kanálek s nervy a cévami

Centrální nervová soustava -spoj, co k sobě patří centrum rovnováhy těla centrum nepodmíněných reflexů šedá kůra mozková zrakové a sluchové reflexy převodní místo KONCOVÝ MOZEK STŘEDNÍ MOZEK MEZIMOZEK MOZEČEK PRODLOUŽENÁ MÍCHA

Řešení: Centrální nervová soustava -spoj, co k sobě patří centrum rovnováhy těla centrum nepodmíněných reflexů šedá kůra mozková zrakové a sluchové reflexy převodní místo KONCOVÝ MOZEK STŘEDNÍ MOZEK MEZIMOZEK MOZEČEK PRODLOUŽENÁ MÍCHA

Popiš stavbu mozku

9 8 10 7 6 5 3 2 1 4 mozková komora mozkový vazník koncový mozek mozeček most prodloužená mícha mícha podvěsek mozkový mezimozek mozková komora mozkový vazník střední mozek 9 8 10 7 6 5 3 2 1 4

Smyslové orgány Pojmenuj a popiš ústrojí chuti. Jaké pocity vnímáme kůží? Orgánem sluchu je……… Má……části. Ve ………….části se nachází za …………..tři kůstky :……………., ………………. a ………………… Orgánem zraku je………………..Uvnitř něho je rosolovitý………………. . Světlo dovnitř vstupuje ………, jejíž velikost usměrňuje …….. Střední vrstva s názvem……………….tento orgán vyživuje. Vnitřní vrstva je ………………., ve které jsou světločivné buňky …………….. a……………………. . 5. Čich a chuť zpracovávají ………………… podněty. Čichové buňky při dlouhotrvajícím podnětu……………………

Řešení: Pojmenuj a popiš ústrojí chuti Chuťové pohárky na jazyku Jaké pocity vnímáme kůží? Tlak, bolest, teplo, chlad. Orgánem sluchu je ucho. Má 3 části. Ve střední části se nahází za bubínkem tři kůstky :kladívko , kovadlinka a třmínek. Orgánem zraku je oko.Uvnitř něho je rosolovitý sklivec. Světlo dovnitř vstupuje zornicí, jejíž velikost usměrňuje duhovka. Střední vrstva s názvem cévnatka orgán vyživuje. Vnitřní vrstva je sítnice, ve které jsou světločivné buňky tyčinky a čípky. 5. Čich a chuť zpracovávají chemické podněty. Čichové buňky při dlouhotrvajícím podnětu otupují.

Popiš orgán zraku a sluchu

1 9 8 10 6 3 11 7 2 12 4 5 ČOČKA SKLIVEC BĚLIMA SÍTNICE CÉVNATKA ŽLUTÁ SKVRNA 6 ČOČKA 3 ZORNICE 11 SLEPÁ SKVRNA 7 SKLIVEC 2 ROHOVKA 12 ZRAKOVÝ NERV DUHOVKA 4 5 ŘASNATÉ TĚLÍSKO

4 3 1 6 7 8 2 5 KŮSTKY STŘEDNÍHO UCHA BUBÍNEK UŠNÍ BOLTEC ZVUKOVOD BUBÍNEK KŮSTKY STŘEDNÍHO UCHA POLOKRUHOVITÉ CHODBY HLEMÝŽĎ EUSTACHOVA TRUBICE SLUCHOVÝ NERV 3 1 6 7 8 2 5