Evropská nej... Jakub Drahokoupil.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Advertisements

Evropská nej....
Evropská NEJ….
Evropa: přírodní podmínky
Evropská nej....
Evropa-jeden ze světadílů
Evropská nej….
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Přírodní podmínky v Evropě
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
VATIKÁN.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Afrika - povrch Afrika je třetím největším světadílem, je považovaná za kolébku lidstva. Zde byly nalezeny nejstarší kosterní.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NIZOZEMSKÉ KRÁLOSTVÍ.
1.Nejlidnatější stát světa je
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Evropa – úvod do učiva.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Evropa – charakteristika povrchu
Evropa Členitost, Povrch Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice
Evropa – poloha, povrch 5. ročník
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
AUTOREM MATERIÁLU A VŠECH JEHO ČÁSTÍ, NENÍ-LI UVEDENO JINAK, JE ZUZANA ŠTĚPÁNKOVÁ Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
PŘÍRODNÍ HRANICI MEZI RUMUNSKEM A BULHARSKEM TVOŘÍ PŘEVÁŽNĚ
Povrch Evropy.
Eurasie Největší kontinent Hranice 2 světadíly Ural Emba Kaspik Kavkaz
Nový Zéland.
Přírodní podmínky Evropy
- poloha - rozloha - reliéf
Finsko – země tisíců jezer
EVROPA.
Německo.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Pojmy – východní Evropa
Vodstvo Evropy Zeměpis VY_32_INOVACE_453, 23. sada, Z3
NEJVYŠŠÍ VRCHOL EVROPY
EVROPA Povrch.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
EVROPA. MAPA STÁTY ZÁKLADNÍ INFORMACE 2. nejmenší světadíl 2. nejhustěji osídlený 731 milionů obyvatel 50 států Západní, Střední, Východní, Severní,
EVROPA.  2. nejmenší světadíl (7% zemského povrchu)  Počet obyvatel cca (9,6%)  50 nezávislých států  Roztříštěnost, vysoká různorodost,
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_001_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Nej z Evropy. Nej z Evropy VY_32_Inovace_13 MJ-3 PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov.
VY_32_INOVACE_07-41 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – poloha, rozloha,
Afrika je třetí největší kontinent. Má rozlohu km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi. Afrika má více než 960 miliónů.
EVROPA.  2. nejmenší světadíl (7% zemského povrchu)  Počet obyvatel cca (9,6%)  50 nezávislých států  Roztříštěnost, vysoká různorodost,
Itálie. Základní údaje Rozloha km² Jazyk - Italština Počet obyvatel Náboženství - katolické.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_04_Itálie Téma:
EVROPA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_01_Evropa Téma: Vlastivěda - Evropa Číslo.
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY
EVROPSKÁ NEJ… Mgr. Lenka Dostálová prosinec Vlastivěda
EVROPA Německo Velká Británie Švédsko Česká republika Francie Itálie.
Evropa - vodstvo VY_32_INOVACE_13_ZEMĚPIS_Evropa – vodstvo
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - VODSTVO
Evropa - povrch VY_32_INOVACE_12_ZEMĚPIS_Evropa – povrch
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr
Evropa 2 Soutěž RISK Pokračovat ZŠ Hejnice
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
EVROPA – povrch a vodstvo VLASTIVĚDA PRO 5.ročník pracovní prezentace
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Evropa 4 Soutěž RISK Pokračovat ZŠ Hejnice
Přírodní podmínky V české kotlině.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Transkript prezentace:

Evropská nej... Jakub Drahokoupil

Mont Blanc - nejvyšší hora Evropy Mont Blanc (italsky Monte Bianco, v překladu bílá hora) je nejvyšší hora Alp a států EU, vypínající se v Montblanckém masivu na francouzsko-italském pomezí do výšky 4 810 m n. m. Mont Blanc je tradičně považován za nejvyšší vrchol Evropy. Vrchol hory leží na francouzském území a hornina (tyčící se do nadmořské výšky 4 792 m) je kryta ledovým příkrovem o proměnlivé tloušťce 14-23 m. Při expertním měření provedeném v září 2009 byla výška hory stanovena na 4 810,45 metrů nad hladinou moře.

Volha - nejdelší evropská řeka Volha je řeka ve východní části evropského Ruska. S délkou 3534 km to je nejdelší a nejvodnatější řeka Evropy. Na Volze bylo vybudováno několik velkých přehrad a plavební kanály ji spojují s Baltským, Bílým, Azovským i Černým mořem. Před stavbou přehrad činila její délka 3690 km. Plocha povodí je 1 380 000 km².

Nejsevernější bod - Nordkinn Cape Nordkinn (nazývaný též Kinnarodden) je nejsevernější bod pevninského Norska a proto je také nejsevernější bod kontinentální Evropy. Leží na poloostrově Nordkyn asi 20 km od města Mehamn.

Největší ostrov Evropy - Velká Británie S rozlohou 229 850 km² je největším ostrovem celé Evropy a osmým na světě. Ostrov je hlavní součástí Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a rozkládají se na něm tři její země – Anglie, Wales a Skotsko.

Nejvyšší činná sopka - Etna - je nejvyšší činná sopka a druhá nejmohutnější sopka v Evropě. Nachází se v Itálii – na východním pobřeží ostrova Sicílie

Největší jezero - Ladožské jezero Rozkládá se v Karelské republice a v Leningradské oblasti. Je to největší jezero v Evropě. Jezero tvoří severní hranici Karelské šíje, úzkého pruhu ním a Finským zálivem. Kotlina jezera je tektonického původu a byla dotvořena čtvrtohorními pevninskými ledovci. Má rozlohu 17 700 km² (s ostrovy 18 135 km²).

Nejmenší stát - Vatikán - je nejmenším nezávislým státem světa (0,44 km², 921 obyvatel) tvořícím enklávu uprostřed Říma. Je sídlem Svatého stolce, nejvyšší autority katolické církve. Zřízením jde o absolutistickou teokracii, v čele tohoto státu stojí římský biskup neboli papež.

Nejvyšší stavba - věž Ostankino Tato nejvyšší stavba Evropy a čtvrtá nejvyšší stavba na světě byla zprovozněna před čtyřiceti lety 5. listopadu u příležitosti 50. výročí Velké říjnové socialistické revoluce. Její výška je 330 metrů.

Nejvyšší pohoří Evropy - Alpy - jsou vytvořeny třetihorním alpínským vrásněním, stejně jako Karpaty.

Největší ledovec- Jostedalsbreen - Jostedalsbreen, též Jostedalbre či Jostedalský ledovec, je největší ledovec pevninské Evropy. Leží v kraji Sogn og Fjordane při západním pobřeží jižního Norska. Jostedalsbreen pokrývá 487 km²

KONEC