Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Evropská nej....

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Evropská nej...."— Transkript prezentace:

1 Evropská nej...

2 Největší město - Moskva
Moskva je hlavním městem Ruska s celkem asi obyvateli (2008), žijícími na ploše o rozloze km². Je politickým, hospodářským a kulturním centrem země s asi 60 univerzitami a množstvím dalších vysokých škol, kostelů, divadel, muzeí a galerií. Sídlí zde všechna ministerstva, státní úřady i významné firmy. Je také sídlem patriarchy ruské pravoslavné církve. Historické centrum je staré stovky let, v jeho středu se rozkládá trojúhelníkový Kreml, prohlášený spolu s Rudým náměstím v roce 1990 za světové kulturní dědictví UNESCO.

3 Město s největším počtem obyvatel - Paříž
Paříž je hlavní město Francie. Protéká jí řeka Seina ve směru od východu k západu, kde se u města Le Havre vlévá do Atlantského oceánu. Samotná Paříž má kolem dvou miliónů obyvatel, pařížská aglomerace pak celkem deset miliónu, přibližně tedy stejně jako celá Česká republika. Paříž je rozdělena do dvaceti městských obvodů.

4 Nejvyšší pohoří - Alpy Celé pohoří se táhne v šířce od 130 až 260 kilometrů a v délce kolem 1200 kilometrů celkem přes sedm států od francouzské riviery a pobřeží Středozemního moře na jihozápadě až k Vídni na východě. Zaujímá rozlohu kolem  km2. Řeka Rýn na švýcarsko - rakouských a švýcarsko - lichtenštejnských hranicích a přibližná spojnice Lichtenštejnska s italským městem Como vytyčují hranici mezi dvěma základními podcelky: Západními a Východními Alpami.

5 Nejvyšší hora – Mont Blanc
Mont Blanc (italsky Monte Bianco, v překladu bílá hora) je nejvyšší hora Alp a států EU, vypínající se v Montblanckém masivu na francouzsko-italském pomezí do výšky m n. m. Vrchol hory leží na francouzském území a hornina (tyčící se do nadmořské výšky m) je kryta ledovým příkrovem o proměnlivé tloušťce m. Při expertním měření provedeném v září 2009 byla výška hory stanovena na 4 810,45 metrů nad hladinou moře.

6 Nejdelší řeka - Volha Volha je řeka ve východní části evropského Ruska. S délkou 3534 km to je nejdelší a nejvodnější řeka Evropy. Na Volze bylo vybudováno několik velkých přehrad a plavební kanály ji spojují s Baltským, Bílým, Azovským i Černým mořem. Před stavbou přehrad činila její délka 3690 km. Plocha povodí je km².

7 Největší jezero - Ladožské
Ladožské jezero je jezero na severozápadě evropské části Ruska. Rozkládá se v Karelské republice a v Leningradské oblasti. Jezero tvoří severní hranici Karelské šíje, úzkého pruhu ním a Finským zálivem. pevninskými ledovci. Má rozlohu km² (s ostrovy km²). Je 219 km dlouhé a průměrně 83 km široké (maximální šířka je 138 km). Průměrnou hloubku má 51 m a maximální 230 m (v severní části, západně od ostrova Vallam). V severní části hloubka dosahuje 70 až 200 m, v jižní části 20 až 70 m. Rozloha povodí je km². Celkový objem vody je 908 km³. Nadmořská výška hladiny jezera je 5 m.

8 Nejnižší bod – Kaspické moře
Kaspické moře je umístěno mezi Asií a Evropou (ruskou částí Evropy). Někdy se udává, že pojem moře není správný, protože je to největší slané jezero. Se svou rozlohou splňuje charakteristiky moře i jezera. Na jeho březích leží 5 států: Rusko, Kazachstán, Turkmenistán, Írán a Ázerbájdžán. Název je odvozený od dávného kmene Kaspijců, kteří žili ve východní části Kavkazu. Má rozlohu km². Je ze severu na jih km dlouhé a průměrně 320 km široké Průměrně je hluboké 184 m a dosahuje maximální hloubky m. Objem vody je km³. Rozloha povodí je km². Jeho hladina leží 28,5 m pod úrovní světového oceánu.

9 Nejmenší město - Vatikán
Vatikán (oficiálně Městský stát Vatikán) je nejmenším nezávislým státem světa (0,44 km², 921 obyvatel) tvořícím enklávu uprostřed Říma. Je sídlem Svatého stolce, nejvyšší autority katolické církve. Zřízením jde o absolutistickou teokracii, v čele tohoto státu stojí římský biskup neboli papež. Vlastní území Vatikánu zahrnuje baziliku sv. Petra a Svatopetrské náměstí s Apoštolským palácem, přiléhajícími budovami a Vatikánskými zahradami. Dále k Vatikánu náleží ještě exteritoriální území se zvláštním statutem, mezi něž patří papežské baziliky (do roku 2008 zvané patriarchální) sv. Jana v Lateránu, sv. Pavla za hradbami a bazilika Panny Marie Větší a papežské letní sídlo v Castel Gandolfo.

10 Největší ostrovy – Britské ostrovy
Britské ostrovy, je název pro skupinu ostrovů v severním Atlantiku při severozápadním pobřeží Evropy. Souostroví má zhruba 64 milionů obyvatel a z celkové rozlohy km² zdaleka největší díl připadá na dvojici hlavních ostrovů – Velkou Británii a Irsko. Politicky jsou Britské ostrovy rozděleny na tři části: Spojené království, Irskou republiku a Ostrov Man, který je britskou korunní dependencí. Kvůli příslušnosti k britské koruně také někdy bývají k Britským ostrovům přiřazovány ostrovy Normanské (korunní dependence Guernsey a Jersey), které však zeměpisně náležejí k francouzské pevnině.

11 Vypracovala – Kristýna Viktorová, 9.B


Stáhnout ppt "Evropská nej...."

Podobné prezentace


Reklamy Google