Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2 Název výstupu: Evropa – vodstvo (EUPŠD2), Z 8.r. Zpracoval: Mgr. Kijanica Pavel

2 Anotace DUM je zaměřen na vyvození učiva o vodstvu Evropy Žák získá základní informace o Kaspickém moři, Ladožském jezeru, Oněžském j. a o řekách -Volha, Seina, Pád, Dunaj, Temže, Odra, Visla a Rýnu DŮM na svém konci obsahuje dobrovolný domácí úkol DUM byl vytvořen dne:

3 Vodstvo

4 Základní informace V Evropě s poměrně vlhkým podnebím je vytvořena poměrně hustá říční síť. 80 % Evropy leží v úmoří Atlantského oceánu. 20 % Evropy je odvodňováno do bezodtokého Kaspického moře, do něhož ústí nejdelší evropská řeka Volha (3531 km, povodí 1 360 000 km², s průměrným ročním průtokem 8220 m³). Dalšími velkými řekami jsou Don, Dněpr, Dunaj, Pád, Rhôna, Ebro, Seina, Temže, Rýn, Labe, Odra a Visla. Maxima vodních stavů jsou ve východní Evropě na jaře a počátkem léta, ve střední a severní Evropě na jaře, v západní a jižní Evropě v zimě a ve velehorách v létě. Většina evropských jezer je ledovcového původu. Největšími jezery jsou Ladožské (18 360 km²) a Oněžské jezero (9700 km²) v Rusku

5 Kaspické moře Kaspické moře je umístěno mezi Asií a Evropou (ruskou částí Evropy). Někdy se udává, že pojem moře není správný, protože je to největší slané jezero. Se svou rozlohou splňuje charakteristiky moře i jezera. Na jeho březích leží 5 států: Rusko, Kazachstán, Turkmenistán , Írán a Ázerbájdžán.

6 Ladožské jezero Ladožské jezero je jezero na severozápadě evropské části Ruska. Rozkládá se v Karelské republice a v Leningradské oblasti. Je to největší jezero v Evropě. Jezero tvoří severní hranici Karelské šíje, úzkého pruhu ním a Finským zálivem. Kotlina jezera je tektonického původu a byla dotvořena čtvrtohorními pevninskými ledovci. Má rozlohu km² (s ostrovy km²).

7 Oněžské jezero Oněžské jezero je jezero na severozápadě evropské části Ruska. Rozkládá se převážně v Karelské republice. Jižní část jezera tvoří hranici mezi Karelskou republikou a Lenigradskou a Vologdskou oblastí. Je to druhé největší jezero v Evropě. Kotlina jezera je tektonického původu a byla dotvořena čtvrtohorními pevninskými ledovci. Má rozlohu 9700 km² (včetně ostrovů 9950 km²). Průměrnou hloubku má 30 m a maximální 127 m.

8 Volha Volha je veletok protékající od severozápadu na jihovýchod evropskou částí Ruska. S délkou 3534 km to je nejdelší a nejvodnější řeka Evropy, a vůbec největší řeka na světě, která nemá odtok do světového oceánu. Na Volze bylo vybudováno několik velkých přehrad a plavební kanály ji spojují s Baltským, Bílým, Azovským i Černým mořem.

9 Seina Seina je řeka v severní Francii, dlouhá 776 km. Plocha povodí měří 78 650 km². Pramenná oblast řeky se nachází v jižní části náhorní planiny Langers poblíž města Dijon Řeka je hlavní dopravní tepnou Francie.

10 Dunaj Zkus si tipnout kolika státy řeka DUNAJ protéká?
Dunaj je po Volze druhá nejdelší řeka v Evropě, která protéká nebo tvoří státní hranici celkem 10 zemí (Německo, Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Chorvatsko, Srbsko, Bulharsko, Rumunsko, Moldavsko, Ukrajina).

11 Temže Temže (anglicky Thames) je řeka protékající jižní Anglií, která spojuje Londýn s mořem. Je 346 km dlouhá. Povodí má rozlohu 12 935 km². Na Temži se každoročně konají dvě významné sportovní akce. První je závod osmiveslic mezi družstvy Oxfordské univerzity a Cambridgeské univerzity z Putney do Mortlake v západním Londýně. Dalším veslařským závodem je Henleyova královská regata.

12 Rýn Rýn je řeka v Západní Evropě, která patří mezi nejdelší evropské řeky. Protéká postupně šesti zeměmi. Jsou to Švýcarsko , Lichtenštejnsko, Rakousko, Německo , Francie a Nizozemsko Celková délka řeky činí 1230 km od pramenů Předního Rýnu. Velikost povodí je 224 400 km², nepočítaje v to povodí řeky Mázy, jež má s Rýnem společnou deltu.

13 Odra Odra je řeka ve Střední Evropě. Pramení v Česku a teče přes západní Polsko, dále vytváří severní 187 km dlouhou hranici mezi Polskem a Německem. Ve Štětínské deltě severně od polského Štětína se řeka ve třech ramenech (Dziwna, Svina a Peene) vlévá do Baltského moře. Je 854 km dlouhá řeka, z toho 112 km v Česku, 742 km v Polsku (včetně 187 km jako hraniční řeka mezi Německem a Polskem) a je druhou nejdelší řekou v Polsku

14 Pád Pád je největší řeka v Itálii (Benátsko, Emilia-Romagna, Piemont, Lombardie). Je 652 km dlouhá. Povodí má rozlohu 75 000 km² Využívá se na zavlažování. Vodní doprava je možná od ústí do města Piacenza. Řeka je spojená kanály s Milánem (pomohl jej budovat Leonardo da Vinci) a s Benátskou lagunou.

15 Dobrovolný domácí úkol
Do slepé mapy zakresli všechny řeky, které ses dnes naučil/la. Dále vyznač kterými státy dané řeky protékají + nakresli jejich vlajky

16 Použité zdroje Obrázky dostupné z:
VILÍMEK, V., NOVÁKOVÁ, R., Evropa: Zeměpis pro základní školy. 4. vyd. Příbram: Scientia, ISBN ŠERCLOVÁ, Andrea. Svět do kapsy: Podrobný průvodce po státech celého světa od A do Z. 2. vyd. Český Tešín: Ottovo, ISBN Obrázky dostupné z:


Stáhnout ppt "Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2"

Podobné prezentace


Reklamy Google