„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Advertisements

„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
„EU peníze středním školám“
Zámky v našem okolí Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013.
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Trávící soustava – 1.část
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Požární ochrana Tematická oblast:Zdravotnická příprava Téma:Orgány trávicího systému Ročník:2. Datum.
Trávicí soustava.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávící soustava - úvod
Trávicí soustava- funkce+popis
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
VY_III/2_INOVACE_109_Trávicí soustava Trávicí a močová soustava Miroslav Kaňok.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s trávící soustavou, její funkcí a základním.
Trávicí soustava.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Trávící soustava – 2.část
Trávicí soustava obratlovců
Fyziologie a biochemie výživy
Přírodopis-8. ročník Trávicí soustava 2
Název TRÁVÍCÍ SOUSTAVA Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
Trávicí soustava.
Proč přijímáme potravu?
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_08_TRÁVICÍ SOUSTAVA
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Základní škola a mateřská škola Bukovec
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiáluDutina ústní Číslo vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_42_10 Jméno autoraMgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

POTRAVINY A VÝŽIVA Trávicí soustava DUTINA ÚSTNÍ

Pohyb potravy Pohyb potravy začíná aktivitou, kdy je potrava rozžvýkána pomocí zubů a žvýkacích svalů. Vytvořené sousto se polknutím vpraví do hltanu. Polknutí je pohyb, který můžeme ovládat posunutím sousta do zadní části dutiny ústní. Reflexivní fáze procesu polykání už jde mimo naší vůli. Fáze polykání probíhá následovně: Hrtan se zvedne a hrtanová záklopka se uzavře, zabrání tím vpadnutí potravy při polykání do dýchacích cest (zastaví se dýchání), potrava vstupuje do hltanu a dále do jícnu. Z jícnu putuje peristaltickými pohyby (rytmické stahování hladké svaloviny ve stěnách trávicí trubice) do žaludku. Pohyb potravy usnadňuje hlen, který vylučují některé buňky sliznice trávicí soustavy.

Trávicí soustava Trávicí ústrojí se skládá: z trávicí trubice (dutina ústní, hltan, jícen, žaludek, tenké a tlusté střevo), a žlázových orgánů (slinné žlázy, slinivka břišní, játra).

Zpracování potravy: mechanické - při mechanickém zpracování se potrava drtí, rozmělňuje, hněte a promíchává s trávicími šťávami. chemické - zpracovávají se různé části potravy, převádějí se v takovou podobu, aby se mohly vstřebat, a aby je organismus mohl dále použít podle svých potřeb.

Dutina ústní žvýkáme potravu a díky tomu ji tělo může strávit, žvýkání je proces týkající se rtů, zubů, jazyka, slinných žláz a čelistí, uvnitř úst je potrava rozdrcena, rozmělněna a zvlhčena, a může být polknuta, sliny se vylučují v ústech po dotyku potravy se sliznicí pomocí nepodmíněných reflexů, dříve než se potrava dostane do úst, začínají se vylučovat sliny, a to na základě podmíněných reflexů.

sliny se vylučují v ústech po dotyku potravy se sliznicí pomocí nepodmíněných reflexů (jsou vrozené vyvinuté od dětství), dříve než se potrava dostane do úst, začínají se vylučovat sliny, a to na základě podmíněných reflexů, když potravu cítíme nebo jí vidíme (reflex se vytváří v průběhu života), v dutině ústní se zažíná štěpit škrob pomocí enzymu slinné amylázy - PTYALINU

Potrava se dostává do trávicího systému, kde se zpracovávají složité látky na jednodušší, aby se mohly vstřebat a organismus je mohl využít. Nestrávené složky a nevyužité jsou z těla odstraňovány.

Funkce jazyka v dutině ústní jazyk je svalový orgán řeči, chuti a posouvá potravu do hltanu, povrch jazyka pokrývá sliznice s drobnými bradavkovitými výběžky, ve kterých jsou uloženy smyslové chuťové orgány.

Zdroje ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha ISBN X