ČESKÁ RAFINÉRSKÁ – největší zpracovatel ropy v České republice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopravní politika na léta 2005 – 2013 Dopravní politika je základním strategickým dokumentem pro sektor dopravy a deklaruje, co stát a jeho exekutiva v.
Advertisements

Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
G7, a.s. Litvínov Váš spolehlivý dodavatel pohonných hmot!
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Očekávané změny v oblasti investičních pobídek
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
O společnosti Založena v roce 1995, ISO 9001 Stabilní pozice v severních a středních Čechách Garance kvality a původu PHM Pobočky – Litvínov, Praha Obrat.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Návrh rozpočtu vlastního hlavního města Prahy na rok 2010 Praha
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Elektrárna Počerady Leží v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku měst Louny, Žatec a Most. Vlastní výstavba probíhala.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Chemický průmysl Opakování Kontrola úkolů na zkoušení
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, chemický,
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Ruská federace x WTO a OECD
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
2.Marketingové prostředí
Podpora dopravních společností provozující CNG autobusy Svaz dopravy – sekce silniční dopravy, SOR Libchavy Lubomír Kolman, Project Manager RWE.
Představení projektu Rozvoj strojnické výroby - KOVO UNI s.r.o.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
1 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SEMINÁŘ MPO, PRAHA, ŘÍJEN 2010 Jiří Cienciala Prezident odvětvového svazu hutnictví železa Předseda.
Pojetí nákladů a výnosů v účetnictví. Základní otázky podnikatelského procesu Je výše oběti racionální (odpovídající) získanému prospěchu? Podnikatelský.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Správa státních hmotných rezerv ČR, ústředí: Šeříková 616/1, Praha 5–Malá Strana, ŽOFÍNSKÉ FÓRUM - Praha,18.
Informace o spalovacích pecích k likvidaci kadáverů MVDr. Marek Žižlavský, Ph.D. SEVARON.
Dlouhodobá koncepce lokality JE Dukovany Petr Štulc 25.listopadu 2014 Seminář na téma: „MOŽNÉ SOCIOEKONOMICKÉ DOPADY V PŘÍPADĚ UKONČENÍ PROVOZU JE DUKOVANY,
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Bezpečnost IT v rámci strategie infrastruktury Pavel Král, CIO Česká rafinérská, a.s.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Skupina UNIPETROL Člen skupiny PKN Orlen Martin Růžička Úsek výzkumu a vývoje.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Čerpání evropských dotací
Financování dopravní infrastruktury z rozpočtu SFDI v roce 2017
Předseda Správy státních hmotných rezerv
Ropné hmotné rezervy očima laika , PETROLsummit, PRAHA
Příliv investic do České republiky
Transkript prezentace:

ČESKÁ RAFINÉRSKÁ – největší zpracovatel ropy v České republice Prezentace pro jednání Hospodářské a sociální rady Mostecka 16. dubna 2012 Marek Świtajewski předseda představenstva a generální ředitel www.ceskarafinerska.cz

ČESKÁ RAFINÉRSKÁ, a.s. Sídlo Litvínov Založena 28.3.1995 Prezentace pro HSRM 16. 4. 2012 ČESKÁ RAFINÉRSKÁ, a.s. Sídlo Litvínov Založena 28.3.1995 Plnohodnotná činnost 1.1.1996 Vstup zahraničních akcionářů 25.3.1996 Transformace na „processing“ 1.8.2003 Výrobní závody Litvínov, kapacita 5,1 mil. t Kralupy, kapacita 3,3 mil. t Režim přepracovací rafinérie – „processing“ zpracování ropy vlastníků za přepracovací poplatek pokrývající náklady Česká rafinérská – největší zpracovatel ropy v ČR

Současné výše akcionářských podílů Prezentace pro HSRM 16. 4. 2012 Současné výše akcionářských podílů 51,220 % 32,445 % 16,335 % Česká rafinérská – největší zpracovatel ropy v ČR

Rafinérie roku ve Střední a Východní Evropě Prezentace pro HSRM 16. 4. 2012 Česká rafinérská je plně certifikována Petrol Award 2010 Rafinérie roku ve Střední a Východní Evropě 2009 Česká rafinérská – největší zpracovatel ropy v ČR

Rafinérie Litvínov- historie Prezentace pro HSRM 16. 4. 2012 Rafinérie Litvínov- historie Vystavěna za 2. světové války pro výrobu paliv z mosteckého hnědého uhlí. Po válce obnoven provoz a nastal další rozvoj továrny na hnědo- uhelné bázi. Výroba motorových paliv, základních chemikálií, svítiplynu a elektrické energie. V 60. letech přechod na ropnou surovinu, napojení na ropovod Družba a ukončení zpracování uhlí. Následně výstavba nejvýznamnějších zařízení – NRL, PCH a PSP. V 90. privatizace za vzniku České rafinérské, včelenění Chemopetrolu do Unipetrolu, kterým je Česká rafinérská vlastněna z 51% (49% zahraniční S/H) Modernizace a rozvoj rafinérie v rámci České rafinérské. V roce 2006 prodán státní podíl v Unipetrolu PKN Orlen. Česká rafinérská – největší zpracovatel ropy v ČR

Rafinérie Litvínov Surovina: Produkty: Prezentace pro HSRM 16. 4. 2012 Rafinérie Litvínov Surovina: REB ropovodem Družba nebo IKL, alternativní ropy. Produkty: LPG, automobilové benzíny, motorová nafta, topné oleje, silniční asfalty, kapalná síra, olejové hydrogenáty. Suroviny pro petrochemii – EJ a POX Surovinová i energetická provázanost V rámci CHEMPARK dodávány suroviny výrobám UNIPETROL RPA, odebírány energie, utility a služby. Česká rafinérská – největší zpracovatel ropy v ČR

Česká rafinérská dnes, - Strategický podnik České republiky. Prezentace pro HSRM 16. 4. 2012 Česká rafinérská dnes, včetně rafinérie Kralupy nad Vltavou, je: - Strategický podnik České republiky. - Společný podnik zahraničních akcionářů. - Největší zpracovatel ropy v ČR. Může vyrábět celý rozsah motorových paliv. - Schopna vyrábět motorová paliva pod 10 ppm síry Přimíchává MEŘO(FAME) a bioetanol podle zákona. Výrobce klíčových surovin pro petrochemický a chemický průmysl. Česká rafinérská – největší zpracovatel ropy v ČR

Zpracovaná ropa 2002 - 2011 (tis.t.) Prezentace pro HSRM 16. 4. 2012 Zpracovaná ropa 2002 - 2011 (tis.t.) Česká rafinérská – největší zpracovatel ropy v ČR

Emise těkavých uhlovodíků (VOC) 1996 - 2011 (t) Prezentace pro HSRM 16. 4. 2012 Emise těkavých uhlovodíků (VOC) 1996 - 2011 (t) Česká rafinérská – největší zpracovatel ropy v ČR

Bezpečnost a ochrana zdraví Prezentace pro HSRM 16. 4. 2012 Bezpečnost a ochrana zdraví (TRIR = počet registrovaných úrazů a úrazů s lékařskou pomocí / počet odpracovaných hodin x 106) Česká rafinérská – největší zpracovatel ropy v ČR

Prezentace pro HSRM 16. 4. 2012 Počet zaměstnanců 1996 - 2011 Česká rafinérská – největší zpracovatel ropy v ČR

Prezentace pro HSRM 16. 4. 2012 Finanční ukazatele 2001 – 2010 Výsledky roku 2011 budou zveřejněny 18.4.2012) Rok 2001 2002 (I-VII) 2003 (VIII-XII) 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 Režim obchodně-výrobní přepracovací Obrat (mld. Kč) 46,8 40,7 26 6,8 8,9 9,3 9,4 10,4 9,1 9,7 Čistý zisk (mld. Kč) -0,06 -0,74 0,32 0,01 0,02 0,26 0,27 0,39 0,31 0,33 Investice (mld. Kč) 2,47 1,18 0,83 0,93 0,48 1,44 1,67 1,09 0,85 0,29 Hodnota (mld.Kč) dlouhodobých aktivit 16,6 16,5 16,3 15,8 15,1 15,9 16,2 16,0 15,5 14,4 Česká rafinérská – největší zpracovatel ropy v ČR

Rok 2011 Situace na trhu rafinérského zpracování ropy v Evropě: Prezentace pro HSRM 16. 4. 2012 Rok 2011 Situace na trhu rafinérského zpracování ropy v Evropě: Vysoká cena ropy - v průběhu celého roku nad 100 USD. Nízké zpracovatelské (rafinérské) marže. Malé nebo nízko komplexní rafinérie uzavírány nebo transformovány na sklady a terminály. Od roku 2005 klesá využití kapacity zpracování v Evropě. V České republice: Snižující se nebo stagnující spotřeba motorových paliv. Vysoké daňové zatížení produktů v ČR (spotřební daň a DPH). Ilegální dovozy a daňové úniky v distribuci produktů. Česká rafinérská – největší zpracovatel ropy v ČR

Prezentace pro HSRM 16. 4. 2012 Rok 2011 v České rafinérské Situace na trhu rafinérského zpracování ropy v Evropě, a vysoká cena ropy ovlivňuje silně český trh. Nízké zpracovatelské (rafinérské) marže nepokryly většinou náklady, nutná kompenzace procesorů. Zarážka rafinérie Litvínov – zatížení náklady a následné provozní problémy, výpadek produkce. Rok 2011 byl mimořádně úspěšný v oblasti bezpečnosti práce – nejlepší od roku 2003. Podařilo se udržet náklady v požadované výši odkladem některých činností, výrazným omezením výdajů, ale zároveň realizována technologická a organizační opatření s úsporami stovek milionů Kč. Zachována podpora měst a obcí obou regionů, i když v menším finančním objemu. Česká rafinérská – největší zpracovatel ropy v ČR

Vývoj rafinérské marže v roce 2011 Prezentace pro HSRM 16. 4. 2012 Vývoj rafinérské marže v roce 2011 Česká rafinérská – největší zpracovatel ropy v ČR

www.ceskarafinerska.cz Rok 2012 Požadavek vlastníků na další snížení nákladů, aby společnost byla konkurenceschopná ( a ne ztrátová ) BP 2012 dosud neschválen. Organizační restrukturalizace s důrazem na efektivitu základních procesů firmy. Zajištění kvalitního nahrazování odcházejících pracovníků, zejména operátorů s maximem kompetencí. Dokončení kolektivního vyjednávání a udržení sociálního smíru (aktuální stav na další straně) Realizace maxima naplánovaných investičních akcí, další opatření pro úsporu energií, materiálů a služeb údržby. Dodržení svých závazků k okolním městům a obcím. Česká rafinérská – největší zpracovatel ropy v ČR

Sociální dialog s odborovou organizací www.ceskarafinerska.cz Sociální dialog s odborovou organizací Odborová organizace vyhlásila 21.3. stávkovou pohotovost Východiska: O ekonomické situaci a výhledech na rok 2012 informovalo vedení společnosti odborovou organizaci v září 2011, všechny zaměstnance v prosinci v obou lokalitách. 2. Kolektivní vyjednávání bylo zahájeno v lednu t.r., kdy obě strany měly rozdílná východiska. Požadavky odborů výrazně převyšovaly možnosti společnosti. Návrh společnosti spočíval v zachování stávající úrovně platů a většiny benefitů a příplatků. 3. Průměrná mzda byla v roce 2011 ve výši 46.000 Kč, úroveň benefitů a příplatků je nadstandardní, např. 30 dnů dovolené Současná situace: Vzhledem k rozdílným stanoviskům, zejména k otázce navýšení platů, obě strany požádaly o vstup zprostředkovatele ( již 2009 a 2011). Parametry podnikatelského záměru, který je předkládán ke schválení akcionářům nedovolují plošné navyšování platů, tak jak je požadováno odborovou organizací. Při neudržení fixních nákladů na úrovni požadované akcionáři riskuje společnost nekonkurenceschopnost své produkce pro vlastníky, kteří mohou využít jiné nabídky na trhu a omezí objednávku u České rafinérské. 3. Odborová organizace nevylučuje vymáhání svých požadavků stávkou (po hlasování) Česká rafinérská – největší zpracovatel ropy v ČR

Střednědobý a dlouhodobý výhled Prezentace pro HSRM 16. 4. 2012 Střednědobý a dlouhodobý výhled Při pokračování nízkých marží, které nepokrývají náklady, čekají Českou rafinérskou vážné problémy. Pro obnovení konkurenceschopnosti (atraktivity pro vlastníky) a vytváření základny pro budoucí působení musí Česká rafinérská dosáhnout : Ještě nižších nákladů Vysokou dostupnost a spolehlivost zařízení Důvěru a podporu svých zaměstnanců - Získání nových kvalifikovaných pracovníků Česká rafinérská očekává zásahy vlády v narovnání trhu motorovými palivy a realizace predikovatelné státní průmyslové a energetické politiky. Česká rafinérská chce udržet dobré vztahy s okolím při rozvoji vzájemné komunikace a podpory. Česká rafinérská – největší zpracovatel ropy v ČR

Podpora regionu Most - Litvínov: Prezentace pro HSRM 16. 4. 2012 Podpora regionu Most - Litvínov: V regionu realizuje: Fakta o České rafinérské: - Je velkým zaměstnavatelem dvou regionů a plátcem daní (spotřební + DPH + daň z příjmů). Je plně v souladu s legislativou a limity ochrany životního prostředí. Ctí principy otevřené informační politiky a uplatňuje včasnou havarijní komunikaci. Chová se sociálně odpovědnosti vůči okolí. Je certifikována dle ISO 9001,14001 a OHSAS 18000 , implementovala přísnější standardy než vyžadují české normy, zejména v oblasti BP a ŽP. Dlouhodobé partnerské smlouvy s městy Most, Litvínov a Meziboří. Jednorázovou pomoc (dary) dalším městům a obcím, organizacím v regionu. Dlouhodobou a systematickou podporu Ekologického centra Most. Spolupracuje a podporuje Podkrušno- horského technického muzea. Partnerství ve školství, kultuře, sportu. Členství v HSRM a Euroregionu Česká rafinérská – největší zpracovatel ropy v ČR

Děkuji za pozornost Aleš Soukup, vedoucí sekce komunikace Vypracoval: Aleš Soukup, vedoucí sekce komunikace ČESKÁ RAFINÉRSKÁ, a.s. ales.soukup@crc.cz www.ceskarafinerska.cz www.ceskarafinerska.cz