GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUSIČNANY.
Advertisements

Soli nad zlato.
DUSIČNANY, SÍRANY A FOSFOREČNANY
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Uhlík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Významné soli Mgr. Helena Roubalová
Alkalické kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 12
SÍRANY.
PŘÍRODOPIS - 9. ročník UHLIČITANY
SOLI RZ
UHLIČITANY.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
15.1 Vím, co jsou hydroxidy MÝDLA ČIŠTĚNÍ ODPADŮ
Ch_012_Uhličitan vápenatý
Soli Názvosloví, vznik a použití solí, hydrogensoli a hydráty solí, hnojiva, použití solí ve stavebnictví Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Zástupci halogenidů Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
CZ.1.07/1.1.10/
SOLI VE STAVEBNICTVÍ.
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
Hydroxidy (zásady) nazývané též žíravé louhy, obsahují kov a charakteristickou hydroxidovou skupinu – OH, hydroxidový aniont = OH oxidační číslo hydroxidu.
hašené vápno louh draselný natron vápenné mléko louh sodný
Kovy alkalických zemin
DUSIČNANY, SÍRANY, FOSFOREČNANY
SOLI KYSLÍKATÝCH KYSELIN
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
VY_32_INOVACE_CH.8.12 – SOLI- prezentace
Krasové oblasti Název školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_104_Výroba vápna AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9., 15.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o hydroxidech  Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
ZÁSADY - HYDROXIDY.
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie – Průmyslová hnojiva Autor VM Gabriela Nápravníková.
DUSÍK 78% ve vzduchu Dusičnany, bílkoviny…
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PRKVY II.A SKUPINY Kovy alkalických zemin Be - kov Mg - kov Ca - kov
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Sloučeniny H y d r o x i d y RZ –
Sloučeniny vápníku Mgr. Jitka Vojáčková.
PŘÍPRAVA SOLÍ SOLI JE MOŽNO PŘIPRAVIT SEDMI ZPŮSOBY, např.
18.1 Výskyt, použití a vlastnosti vybraných solí
SLOUČENINY DUSÍKU Mgr. Jitka Vojáčková.
Ch_005_Hydroxid vápenatý
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Soli Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Z Á S A D Y – H YD R O X I D Y.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_94.
Významné soli kyslíkatých kyselin
Vybrané příklady průmyslově významných hydroxidů
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 CHEMIE 9. ročník
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Kyseliny, hydroxidy a soli Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Soli (zástupci) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Které prvky ji tvoří? Jaký mají vzhled? Lithium Sodík Draslík Cesium.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Využití solí Chemie 9. třída.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva týkajícího se průmyslových hnojiv a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití solí TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Zásady.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Soli.
SLOUČENINY.
Transkript prezentace:

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA Autor Mgr. Martina Fialková Číslo materiálu 4_2_CH_20 Datum vytvoření 21.9.2013 Druh učebního materiálu Prezentace - výklad Ročník 3.C Anotace Výukový materiál na téma soli v praktickém životě Klíčová slova Uhličitany, dusičnany, fosforečnany, sírany Vzdělávací oblast Chemie Očekávaný výstup Znalost praktického využití základních solí Zdroje a citace příloha

Uhličitany, dusičnany, fosforečnany,sírany Soli v praxi Uhličitany, dusičnany, fosforečnany,sírany

mramor křída kalcit aragonit vápenec

CaCO3 + 2 CH3COOH → CO2 + H2O + (CH3COO)2Ca

Vodní kámen krystal uhličitanu vápenatého

stavebnictví CaCO3+ teplo --> CaO (pálené vápno) + CO2 CaO + H2O --> Ca(OH)2 (hašené vápno) Ca(OH)2 + CO2 --> CaCO3 (vápenec) + H2O stavebnictví

CaCO3 + CO2 + H2O = Ca(HCO3)2 Ca(HCO3)2 = CaCO3 + CO2 + H2O

hydrogenuhličitan sodný Sehnat můžeme krystalickou nebo práškovou. Soda rozpouští tuk, změkčuje vodu, odstraňuje skvrny, desinfikuje uhličitan sodný hydrogenuhličitan sodný (užívací soda) součást pracích prášků výroba skla a mýdla lék na pálení žáhy součást prášku do pečiva

EUTROFIZACE VOD EUTROFIZACE VOD Fosforečnany, dusičnany DUSIČNANY FOSFOREČNANY

Norma pro dusičnany v pitné vodě (NO3-) Doporučená hodnota Mezní hodnota děti >5 mg/l 15 mg/l dospělí >15 mg/l 50 mg/l Problémem ale je jejich stále se zvyšující výskyt ve studních a vrtech. Odborné studie zaměřené na obsah dusičnanů ve vodě, varují na jejích zvýšený podíl ve zdrojích pitné vody. Mezi nejvíce ohrožené patří především malé děti.

Dusičnan amonný v zemědělství jako hnojivo v dezinfekci vod(vodovody,bazény) v pyrotechnice - při prudkém zahřívání se sám o sobě totiž rozkládá explozivně Dusičnan stříbrný fotografie lékařství – antiseptické vlastnosti výbušniny

Dusičnan sodný Dusičnan draselný pod označením E 251 hojně užívá také v potravinářství jako konzervační přísada u masných výrobků dusíkaté hnojivo v pyrotechnice se používá jako okysličovadlo v potravinářství je ukryt pod kódem E252 a řadí se mezi konzervanty. Využívá se při výrobě masných a rybích výrobků a sýrů dusíkaté hnojivo, stejně jako další dusičnany silné oxidačního činidlo, je součástí mnoha pyrotechnických výrobků, jako např. střelného prachu, nebo dýmovnic.

SUPERFOSFÁT Superfosfát patří mezi základní fosforečná hnojiva pro krytí potřeby fosforu v půdě a zajištění a udržení stálých a vysokých sklizní. Dostatek fosforu urychluje zrání, podopruje nasazení květů a přispívá k tvrorbě pevných pletiv. Superfosfát se dodává granulovaný ve formě šedých až šedohnědých granulí

CuSO4·5H2O prostředek k hubení škůdců impregnace dřeva proti hnití také k potlačení růstu řas v bazénech a nádržích (dávkování: 3 g na 1 000 l vody) proti růstu mechu na střechách

Sádra CaSO4 · ½ H2O

Příloha NEZNÁMÝ, Autor. wikipedia.org [online]. [cit. 21.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vodn%C3%AD_k%C3%A1men NEZNÁMÝ, Autor. wikipedia.org [online]. [cit. 21.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99%C3%ADda_%28hornina%29 NEZNÁMÝ, Autor. wikipedia.org [online]. [cit. 21.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kalcit NEZNÁMÝ, Autor. wikipedia.org [online]. [cit. 21.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Aragonit NEZNÁMÝ, Autor. wikipedia.org [online]. [cit. 21.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1penec NEZNÁMÝ, Autor. wikipedia.org [online]. [cit. 21.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mramor NEZNÁMÝ, Autor. zsletohrad.cz [online]. [cit. 21.9.2013]. Dostupný na WWW: http://www.zsletohrad.cz/eu/chemie/pokus73.htm NEZNÁMÝ, Autor. stavebniny-rychle.cz [online]. [cit. 21.9.2013]. Dostupný na WWW: http://www.stavebniny-rychle.cz/index.php?sec=adv_search_ results&search_type=normal&lang=cz&key_words=v%C3%A1pno&x=0&y=0 NEZNÁMÝ, Autor. shop.staviva.cz [online]. [cit. 21.9.2013]. Dostupný na WWW: http://shop.staviva.cz/shop/product/vapno-na-bileni-40kg-kittfort/

NEZNÁMÝ, Autor. punkevni-jeskyne.cz [online]. [cit. 21.9.2013]. Dostupný na WWW: http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source =web&cd=2&ved=0CDEQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.punkevni-jeskyne.cz%2Fvznikaji-krapniky.php&ei= 92OUUreqOMae7AaR24CYDg&usg=AFQjCNHlQE-17wkawyQ-aIGvLrP0TGrz1A NEZNÁMÝ, Autor. ucebnice2.enviregion.cz [online]. [cit. 21.9.2013]. Dostupný na WWW: http://ucebnice2.enviregion.cz/ovzdusi/eutrofizace NEZNÁMÝ, Autor. reevectorsdaily.com [online]. [cit. 21.9.2013]. Dostupný na WWW: http://www.freevectorsdaily.com/realistic-water-free-vector/ NEZNÁMÝ, Autor. google.cz/search [online]. [cit. 21.9.2013]. Dostupný na WWW: https://www.google.cz/search?q=jedl%C3%A1+soda&tbm=isch&tbs=simg: CAQSYgn7wqkN0JwTUhpOCxCwjKcIGjwKOggBEhT2A_1oD-APgA-sD-wP5A5oDpwPeAxoggfldN32jJ3X JE5nJ_1KuIWupGe1clT9bUiTNV-gruo4oMCxCOrv4IGgAMISsVWC4wgsUI&sa=X&ei=lnKUUq- UF5Dd7QaXwICICQ&ved=0CCgQwg4oAA&biw=1024&bih=629 NEZNÁMÝ, Autor. wikipedia.org [online]. [cit. 21.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Savon_de_Marseille.jpg NEZNÁMÝ, Autor. wikipedia.org [online]. [cit. 21.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hot_Shop.jpg NEZNÁMÝ, Autor. hokr.cz [online]. [cit. 21.9.2013]. Dostupný na WWW: http://www.hokr.cz/hobby/pestitelska-hnojiva/superfosfat NEZNÁMÝ, Autor. wikipedia.org [online]. [cit. 21.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:S%C3%ADran_m%C4%9B%C4%8Fnat%C3%BD.jpg

NEZNÁMÝ, Autor. vmd-drogerie.cz [online]. [cit. 21.9.2013]. Dostupný na WWW: http://www.vmd-drogerie.cz/vmd-drog/eshop/15-1- BARVY-LAKY-A-NATEROVE-HMOTY/850-3-Sadra/5/34675-Kittfort-Sadra-Gips-bila-modelarska-3-kg NEZNÁMÝ, Autor. relax.lidovky.cz [online]. [cit. 21.9.2013]. Dostupný na WWW: http://relax.lidovky.cz/dite-a-nemoc-zvladne-tata-druhou-smenu-dxo- /vztahy.aspx?c=A120123_115609_vztahy_glu