Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Zástupci halogenidů Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - KYSELINY
Advertisements

Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Halogeny Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Halové prvky Halogeny.
HALOGENIDY F-I Cl-I Br-I I-I jsou dvouprvkové sloučeniny halogenu
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.11 Název pro školu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Halogenidy.
Alkalické kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 12
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Uhlík
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
RISKUJ ANORGANICKÉ SLOUČENINY
Významné nekovy 1 Chemie VY_32_INOVACE_225, 12. sada, CH ANOTACE
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Dusík, N.
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Názvosloví halogenidů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_zástupci uhlovodíků
Amoniak.
VY_52_INOVACE_02/1/28_Chemie
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Dvouprvkové sloučeniny
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
CH_105_ Halogenidy_Halogenidy
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Systematická mineralogie Halogenidy
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Halogeny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 5
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
13.1 Vím, co jsou dvouprvkové sloučeniny .
HALOGENIDY.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Kyseliny - zástupci Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Mineralogický systém Halogenidy (halovce)
CHLÓR.
Ch_005_Hydroxid vápenatý
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Sulfidy Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
H A L O G E N Y.
Soli Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Halogeny Jsou prvky 7.A skupiny – mají 7 valenčních elektronů a podobné vlastnosti Tvoří dvouatomové molekuly F2, Cl2, Br2, I2 Ve sloučeninách tvoří halogenidové.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Soli - křížovka
HALOGENIDY NÁZVOSLOVÍ VÝZNAMNÉ HALOGENIDY Obr.1 Obr.2.
Halogenidy a jejich chemické vlastnosti
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
HALOGENIDY. Halogenidy jsou dvouprvkové sloučeniny halogenů s jinými kovy, kde halogen má oxidační číslo -I Jejich název je dvouslovný: - podstatné jméno.
Halogeny. Jsou to prvky VII.A skupiny Patří k nim: fluor F, chlor Cl, brom Br, jod I Kolik mají valenčních elektronů?
H ALOGENIDY 2. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Datum:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Halogenidy Autor: Mgr. Vlasta Hrušová NaCl CaF 2.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ. 1
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Halogenidy.
Název vzdělávacího materiálu Soli bezkyslíkatých kyselin
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_09_19_Salinita vody
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Halogeny VII. A fluor chlor brom jod.
Významné halogenidy Chlorid sodný = halit = kuchyňská sůl -NaCl
Transkript prezentace:

Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Zástupci halogenidů Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová VM byl vytvořen: květen 2013

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie VM určen pro: 8. ročník Tematický okruh: Sloučeniny Téma: Zástupci halogenidů Anotace: Mezi halogenidy patří zajímavé a pro život člověka nezbytné sloučeniny. Proto se je zde možno dozvědět se něco o jejich vlastnostech, výskytu, použití. Klíčoví slova: Chlorid sodný, sůl, chlorid amonný, vlastnosti, výskyt, použití. Metodika: Možné použití jako seznámení se významnými zástupci halogenidů, jejich vlastnostmi, výskytem a použitím.

Zástupci halogenidů

Halogenidy jsou soli halogenovodíkových kyselin (HF, HCl, HBr, HI) a sloučeniny halogenů (F, Cl, Br, I) s elektropozitivnějšími prvky halogeny v nich mají oxidační číslo – l převážně jsou rozpustné ve vodě

Chlorid sodný NaCl kuchyňská sůl bílá krystalická látka, rozpustná ve vodě 1

Chlorid sodný je nezbytná složka potravy používá se jako ochucovadlo v potravinářství (bývá ze zdravotních důvodů jodizovaná – je do ní přidáno malé množství jódu) za dostatečný se považuje příjem soli kuchyňské v množství 1 g denně, za bezpečnou, zdraví neškodnou dávku je považováno 6 g, maximálně 8 g denně, ale průměrná spotřeba v naší populaci činí asi 15 g denně 2

Chlorid sodný v přírodě se vyskytuje v mořské vodě (asi 2,7%) nebo jako nerost sůl kamenná = halit 3

Chlorid sodný získává se odsolováním mořské vody nebo těžbou známe solné doly v Polsku ve Veličce 4

Chlorid sodný další použití: k výrobě chloru, hydroxidu sodného k odstraňování námrazy z vozovek (NaCl snižuje teplotu mrznutí vody až na -21oC, v praxi účinkuje asi do - 7oC) ke konzervaci zeleniny a masa uplatňuje se při výrobě mýdla a při zpracování kůží

Chlorid amonný NH4Cl bílá krystalická látka rozpustný ve vodě, vodný roztok je slabě kyselý 5 6

Chlorid amonný je zdraví škodlivý, při požití (způsobuje zvracení a bolesti v krku) a dráždí oči, při zahřívání se rozkládá za vzniku chlorovodíku a amoniaku (oba plyny jsou toxické) vyskytuje se jako nerost salmiak 7

Chlorid amonný Využívá se: jako přídatná látka v potravinářství (E 510) jako regulátor kyselosti, přídavná látka do pečiva a pro ostře slanou chuť k výrobě některých druhů lékořicových bonbónů v dýmovnicích v suchých článcích ve fotografii se používá jako ustalovač

Zdroj http://cs.wikipedia.org/wiki/Halogenidy http://cs.wikipedia.org/wiki/Halogenvod%C3%ADkov%C3%A9_kyseliny http://www.komenskeho66.cz/materialy/chemie/WEB-CHEMIE8/halogenidy.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Chlorid_sodn%C3%BD http://home.tiscali.cz/chemie/halogenidy.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Chlorid_amonn%C3%BD 1 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2e/NaCl-Ionengitter.png 2 http://www.chemievjidle.cz/foto_chemie/86/18113xx75X60.jpg 3 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7c/Selpologne.jpg/248px-Selpologne.jpg 4 http://www.slantour.cz/foto/full/2470-solne-doly-wieliczka.jpg 5 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c7/Ammoniumchlorid.png 6 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ed/Hazard_X.svg/75px-Hazard_X.svg.png 7 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/46/Salammoniac-4jg11a.jpg/248px-Salammoniac-4jg11a.jpg