VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: Autor:PaedDr. Věra Mojáková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Přírodní látky - chemické složení živých organismů Obor vzdělání:Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Lipidy I Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Čas. 20 minut
Lipidy - tuky
Lipidy jsou přírodní látky Produkované rostlinami a živočichy Obsahují atomy uhlíku, vodíku a kyslíku Zdroj energie Zásobní látkou organismů Stavební látkou buněčných membrán Tvoří tepelnou izolaci a mechanickou ochranu některých orgánů
Podle výživových doporučení by měl být podíl tuku ve stravě maximálně 30% 5
Lipidy dělíme na: Jednoduché lipidy (tvořené pouze estery) tuky,vosky Složené lipidy (obsahují kromě esteru ještě další složky) fosfolipidy glykolipidy lecitin jak-se-co-dela-svicky
Jednoduché lipidy - triacylglyceroly Jsou estery vyšších mastných kyselin s glycerolem Vyšší mastné kyseliny: Kyselina palmitová C 15 H 31 COOH Kyselina stearová C 17 H 35 COOH Kyselina olejová C 17 H 33 COOH
Úkol č.1 a) Která z těchto kyselin je nenasycená kyselina? b) Vysvětli, jaký je rozdíl mezi nasycenou a nenasycenou kyselinou
Úkol č.2 Vyber správná tvrzení: Glycerol se používá a) v kosmetice b) v lékařství c) při výrobě sýrů d) na výrobu výbušnin e) jako součást nemrznoucích směsí
Živočišné tuky Jsou součástí podkožního tuku a obalují vnitřní orgány Organismus je vytváří z tuků přijímaných v potravě Získávají se vyškvařováním, extrakcí vhodným rozpouštědlem Lůj, sádlo, rybí tuk, kostní tuky Používají se v potravinářství, při výrobě kosmetiky a léčiv
Rostlinné tuky Jsou obsaženy v semenech a plodech olejnatých rostlin Vznikají v rostlinách přeměnou sacharidů Získávají se lisováním nebo vyluhováním Olej řepkový, slunečnicový, olivový, lněný, sojový, konopný, kokosový, růžový Používají se v potravinářství, při výrobě kosmetiky a léčiv, při výrobě nátěrových hmot (fermeže), bionafta
Úkol č.3 Vyber nesprávné tvrzení: a) Tuky jsou stavební látkou buněčných membrán b) Zdroj energie c) Vznikají při fotosyntéze d) Jsou estery vyšších mastných kyselin a glycerolu
Vlastnosti tuků Mohou být tuhé, mazlavé, kapalné Ve vodě jsou nerozpustné Rozpouštějí se v nepolárních rozpouštědlech – benzenu, tetrachlormethanu Působením tepla, světla, vzduchu nebo mikroorganismů se tuky rozkládají – hořknou a zapáchají (kazí se)
Zdroje 1,2,3,4,6,7 Kliparty Office [online] [cit ]. Dostupné z www: 5 8 Benešová, Marika; Satrapová, Hana.Odmaturuj z chemie.1. vyd. Brno: Didaktis, 2002,