Michal Růčka, Helena Valouchová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Smykové tření a valivý odpor
Advertisements

Skvělý bádací den na VUT (T- exkurze ).
FYZIKA PRO II. ROČNÍK GYMNÁZIA F6 - STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Pevné látky a kapaliny.
Mechanika kapalin a plynů
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_01 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
HYDROMECHANICKÉ PROCESY Proudění nenewtonských kapalin potrubím
Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Základy mechaniky tekutin a turbulence
Vzájemné silové působení těles
Ing. Radek Pavela Elektromagnetismus.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_13 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Fyzika.
Kapaliny.
ODPOROVÁ SÍLA …a související jevy.
Téma: JAK LZE ZMĚNIT ODPOR POLOVODIČŮ Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu Tajenka Slovo závěrem.
Vzájemné působení těles
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_375 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
SKUPENSKÉ STAVY HMOTY Teze přednášky.
Smykové tření, valivý odpor
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Struktura a vlastnosti pevných látek
Teplo Ing. Radek Pavela.
Změny pevného skupenství látek
NĚKTERÉ ZVLÁŠTNOSTI MÍCHÁNÍ NENEWTONSKÝCH KAPALIN
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2009/
KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Zrádnost bažin aneb Jak chodit po „vodě“
9. Hydrodynamika.
4.Dynamika.
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALINY
Mechanika kapalin a plynů
A) Úvod do fyziky původ slova Fyzika: z řečtiny, physikos = přírodní
Typy deformace Elastická deformace – vratná deformace, kdy po zániku deformačního napětí nabývá deformovaný vzorek materiálu původních rozměrů Anelastická.
Mechanické vlastnosti kapalin
Úvod do fyziky původ slova Fyzika: z řečtiny, physikos = přírodní
POVRCHOVÁ SÍLA KAPALIN
Rubensova trubice.
NENEWTONOVSKÉ KAPALINY
Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech
Mechanika a kontinuum NAFY001
Jméno: Miloslav Dušek Fakulta: Strojní Datum:
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Domácí hrátky s plazmatem
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Pasivní dynamometrie Stručné představení. Viskoelastické vlastnosti Komponenty pohybového ústrojí mají elastické i viskózní vlastnosti, jejichž kombinace.
Mechanické vlastnosti plynů. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Hydrodynamika ustálené proudění rychlost tekutiny se v žádném místě nemění je statické vektorové pole proudnice – čáry k nimž je rychlost neustále tečnou.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
7. STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK A KAPALIN
Vlastnosti plynů VY_32_INOVACE_36_Vlastnosti_plynu
Fyzika kondenzovaného stavu
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Brzdné síly Název školy
Přípravný kurz Jan Zeman
Částicová stavba látek. Vypracoval: Lukáš Karlík
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
Nenewtonovské kapaliny
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_15-02
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALINY
Ústav termomechaniky AV ČR, v.v.i., ČVUT v Praze, FS, UK MFF
Transkript prezentace:

Michal Růčka, Helena Valouchová

Stručný rozvrh přednášky 0. Cíle a očekávání 1. Definice Nenewtonovských kapalim 2. Rozdělení Nenewtonovských kapalin 3. Některé zajímavé vlastnosti 4. Popis experimentů 5. Demonstrace 6. Naplnění cílů

Cíle a očekávání Vytvoření kvalitní nenewtonovské kapaliny Udržení ve vhodném stavu pro provedení experimentu Provedení experimentů se zdarem Chování kapaliny dle očekávání Pochopení chování kapaliny

Trocha nut(d)né teorie 1 Nenewtonovské kapaliny, někdy také nelineárně viskozní, jsou takové, u kterých není rychlost deformace přímo úměrná napětí Neplatí pro ně Newtonův zákon viskozity D=f(t)

Trocha nut(d)né teorie 2 Pro popis chování nestačí pouze viskozita, jsou nutné i nějaké další, tzv. reologické, veličiny Tyto vlastnosti způsobeny vzájemnou interakcí molekul uvažované kapaliny Patří mezi ně například roztoky a taveniny makromolekulárních látek (laky, asfalt, tělní tekutiny, apod.), směsi široce užívané ve stavebnictví a potravinářství, ropa, aj.

Rozdělení nenewtonovských kapalin Zobecněné nenewtonovské tekutiny – Binghamské tekutiny – tečou až od určitého napětí (suspenze křídy či vápna) – pseudoplastické tekutiny – viskozita klesá s rychlostí deformace (kečup) – dilatantní tekutiny – viskozita roste s rychlostí deformace (škrobové suspenze)

Rozdělení nenewtonovských kapalin Viskoelastické tekutiny – tečou, ale zároveň si do určité míry „pamatují“ tvar a po odstranění napětí se částečně vrátí do původního tvaru S časovou závislostí – vlastnosti tekutiny jsou závislé na době působení napětí – tixotropní tekutiny – s dobou působení napětí viskozita klesá (nátěrové hmoty, laky) – reopexní tekutiny – s dobou působení napětí viskozita roste

Graf závislosti napětí na smykové rychlosti

Graf závislosti viskozity na smykové rychlosti

Zajímavé vlastnosti Při vysokém tlaku zvětšují odpor vůči mechanickému vniknutí Rozšíření proudu kapaliny při výstupu z trubky Weissenbergův efekt „Tančení“ kapaliny v blízkosti zdroje zvuku

Experiment – základní vlastnosti Použit roztok škrobu (potravinářský bramborový) a vody Experimentálně zjištěn ideální poměr – 10 ml škrobu na 6-7 ml vody Problémy při provedení – velmi rychlé vysychání škrobu, zkažení roztoku po pár dnech Experimenty: Základní vlastnosti Reakce roztoku na vibrace

Barus Effect

Kaye effect Jev, který vzniká při nalévání tenkého proudu nenewtonské kapaliny Dochází k odražení kapaliny proti směru působení gravitační síly

Weissenbergův efekt Popis experimentu: do nádoby s Nenewtonskou kapalinou vložíme kolmo tyč, kterou rotujeme Dochází k vytlačování kapaliny vzhůru v kolmém směru, tzn. proti působení gravitační síly Díky interakci molekul nedojde k roztržení

Naplnění cílů a poučení do budoucna Vytvoření kvalitní nenewtonovské kapaliny Udržení ve vhodném stavu pro provedení experimentu Provedení experimentů se zdarem Chování kapaliny dle očekávání Pochopení chování kapaliny Cíle do budoucna Více se seznámit s vlastnostmi kapaliny Provést větší množství experimentů Srovnat větší množství kapalin

Zdroje (1,2)Nenewtonovské kapaliny – Dostupné z URL: http://www.kme.zcu.cz/granty/biofrvs/pdf/4-01FRVS-03.pdf Nenewtonovská kapalina – Dostupné z URL: http://kdf.mff.cuni.cz/tabor/2010/odborny/nenewtonovska_kapalina.p df Nenewtonovská tekutina – Dostupné z URL: http://cs.wikipedia.org/wiki/Nenewtonsk%C3%A1_tekutina Weissenbergův efekt – Dostupné z URL: http://fyzmatik.pise.cz/28948-weissenberguv-efekt.html NeNEWTONOVSKÁ KAPALINA – Dostupné z URL: http://fyzmatik.pise.cz/84735-nenewtonovska-kapalina.html The Barrus effect – YouTube – Dostupné z URL: http://www.youtube.com/watch?v=KcNWLIpv8gc&feature=related

Děkujeme za pozornost