Rod Cucurbita
Charakteristika Původ: Latinská Amerika, v 15. stol. díky zámořským objevům rozšířena i do Evropy
Cucurbita pepo – tykev obecná původně ze Střední Ameriky Dochovaná semena z období 5000 př. n. l. (nejstarší kulturní plodina) Jednoletá rostlina keříčkového vzrůstu Jednodomé plody žluté barvy Velká variabilita tvaru plodů Obsah aminokys., mastných kys. a řady prvků (Mg, Zn, Ca, Fe) => olej ze semen se využívá v potravinářství nebo farmacii Cucurbita pepo, varieta giromontiina (chřestové tykve-kabačky, cukety) Cucurbita pepo, varieta patissonia (patizony) Cucurbita pepo, varieta oleifera (tykev olejná) Mezi další typy tohoto druhu patří např. Dýně špagetová
Cucurbita pepo – tykev obecná
Cucurbita maxima – tykev velkoplodá Původně pochází pravděpodobně z Peru, Paraguaye nebo Argentiny Dnes pěstována v Jižní Americe a Sev. Americe, v obl. Středozem. Moře, na Balkáně, ve Stř. Asii a Rusku Jednoletá rostlina, cca 10 m dlouhé lodyhy s úponky Použití – kompotování, výroba džemů n. pečení Plod je kulovitý, zploštělý n. válcovitý (hmotnost až několik desítek kg) Mezi variety tohoto druhu dýně patří dýně hokkaido
Cucurbita maxima – tykev velkoplodá
Další druhy rodu cucurbita Cucurbita ficifolia: Pochází pravděpodobně z náhorních plošin And Plody se v jižních zemích vaří nebo konzervují Uniformita ve velikosti, tvaru a barvě plodu Použití jako podnož pro roubování skleníkových okurek Absence zásobních kořenů => Někdy mylně označována jako víceletá – v příznivých bezmrazých podmínkách vegetuje více než jeden rok
Další druhy rodu cucurbita Cucurbita moschata: Podobná c. argyrosperma plody s mimořádně vysokou nutriční hodnotou (obsah karotenů, vitaminu C a min. látek) Upravují se buďto nezralé jako zelenina n. se po dozrání konzervují Čína – používá se květ jako žaludeční tonikum, kořen proti bolesti zubů a semena jako antihelmintikum, prostředek léčící hemeroidy a anemii Planě rostoucí druhy v obl. Severní Kolumbie Cucurbita argyrosperma: Výskyt - oblast Ocampo caves v Mexiku Oblíbená pro jedlá a chutná semena
Cucurbita moschata Cucurbita argyrosperma Cucurbita fictifolia
Klasifikátory Principy hodnocení znaků: tvar, velikost, struktury na povrchu, barva, lesk, hořkost Význam: hospodářství, gastronomie, kultura Využití: potravinářství, medicína, kulturní, kultovní, estetické
Způsob hodnocení Měření plodu Určení tvaru, barvy plodu Struktura povrchu plodu Hodnocení stopky Hodnocení dužniny Morfologický popis semen
Výsledky hodnocení Rozdíly mezi plody a jejich významné znaky: Různorodost: Tvar Velikost Barva Hořkost Struktura na povrchu
Výsledky hodnocení Tvar: Kyjovitý Válcovitý Kulovitý Elipsovitý (na šířku, na výšku) Doplňující informace – zahnutý (škála 0-10), souměrný
Výsledky hodnocení Barva oplodí: Barva dužiny: Žlutá Žlutá a zelená Světle a tmavě zelená Oranžová Barva dužiny: Světle zelená Žlutá s pásem zelené
Výsledky hodnocení Povrch: Konzistence dužiny: Lesk (škála 0-10) Jiné struktury na povrchu Konzistence dužiny: Vláknitá Jemně zrnitá
Výsledky hodnocení Semeno: Tvar: Rozměry Jizva po funikulu: Oválný Eliptický vejčitý Rozměry Jizva po funikulu: Kolmá Šikmá
Náměty na využití tykve ve výuce biologie Určování cévních svazků Pozorování poutka semene Pozorování vývoje tykve Morfologie listů Zařazení do systému (taxonomie) Anatomické pozorování buněk
Děkujeme Vám za pozornost! Zdeněk Bábek, Jitka Dvořáková, Jiří Pospíšil, Kateřina Sedláčková