Úvod do potravinářské legislativy Část 5: úřední kontrola potravin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktuální problematika veterinární kontroly potravin
Advertisements

Českomoravské sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu
Obecné požadavky na výstavbu
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Registrace podniku – živočišné produkty.
Dokumentace k zajištění BOZP
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Není značka jako značka
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
Bezpečné potraviny na českém trhu
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Ing. Martin Klanica odbor kontroly, laboratoří a certifikace
Biopotraviny ve školním stravování
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
Bezpečnost potravin v ČR
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Poznatky Státní veterinární správy ČR Cíl: Úplná pasportizace zpracovatelských provozů pro oblast surovin a potravin živočišného původu.
Celní správa České republiky
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Systém kontrolní činnosti SEI
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Dokumentace k zajištění BOZP
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
HACCP.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ZÁKON č. 110 o potravinách a tabákových výrobcích Pro výuku připravil Ing. Jan Weiser.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nařízení 882/2004 o úřední kontrole Petr Vaculík.
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Druhy a způsoby kontroly v hotelu
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Úvod do potravinářské legislativy Část 5: úřední kontrola potravin Vladimír Kocourek Praha, 2009

Úřední kontrola potravin v ES NAŘÍZENÍ ES č. 882/2004 o úředních kontrolách za účelem ověření dodržování právních předpisů týkajících se krmiv a potravin Zásady legislativy Společenství: provozovatelé potravinářských podniků ve všech fázích výroby a distribuce odpovídají za zajištění toho, aby potraviny splňovaly požadavky právních předpisů, které se vztahují na jejich činnost členské státy musí zajistit uplatňování právních předpisů týkajících se potravin a zdraví zvířat a monitorovat a ověřovat, zda provozovatelé podniků dodržují příslušné požadavky ve všech fázích výroby, zpracování a distribuce. Za tímto účelem by měly být prováděny úřední kontroly. Úřední kontroly by měly být prováděny za prostřednictvím inspekcí, ověřování, auditů a za pomoci odběrů a zkoušení vzorků. Vladimir.Kocourek@vscht.cz

Úřední kontrola potravin v ES Výklad některých pojmů (Nař. 2004/882/ES): Úřední kontrola – jakákoli forma kontroly prováděná příslušným orgánem nebo Společenstvím aby ověřil dodržování právních předpisů týkajících se potravin nebo krmiv Inspekce – zkoumání aspektu potraviny, krmiva, zdraví zvířat s cílem ověřit, zdali je tento aspekt v souladu s požadavky příslušných právních předpisů Dozor – pečlivé sledování potravinářských či krmivářských podniků, provozovatelů a jejich činností. Monitorování – plánovaná série měření nebo pozorování s cílem získat přehled o dodržování právních předpisů a jeho vývoji. Vladimir.Kocourek@vscht.cz

Úřední kontrola potravin zahrnuje zejména: Zkoumání kontrolních systémů zavedených provozovateli a jimi získaných výsledků Inspekci: zařízení podniků, prostor, okolí, vybavení, zařízení, strojů, dopravních prostředků, potravin a krmiv surovin, polotovarů, pomocných a přídatných látek a dalších používaných výrobků materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami prostředků a postupů pro čištění a údržbu (vč. pesticidů) označování, obchodní úpravy a reklamy Kontrolu hygienických podmínek (vč.vlastního měření) Hodnocení postupů SVP, SHP, HACCP aj. Zkoumání písemností, záznamů a pohovory s pracovníky Vladimir.Kocourek@vscht.cz

Úřední kontrola potravin v ČR Zák. č. 110/97 Sb. o potravinách doplňují další speciální Zákony: 146/02 Sb. o Státní zemědělské a potravinářské inspekci (ve znění Zák. 223/2008) 258/00 Sb. o ochraně veřejného zdraví (v platném znění !) 166/99 Sb. o veterinární péči (ve znění Zák. 332/08Sb.) 634/92 Sb. o ochraně spotřebitele (v platném znění) 115/95 Sb. o vinohradnictví a vinařství ...o lihu,...atd. Vladimir.Kocourek@vscht.cz

Úřední kontrola potravin v ČR Instituce státního dozoru nad potravinami: Státní zemědělská a potravinářská inspekce (MZe): celý řetězec (kromě výroby živočišných potravin) Státní veterinární správa ČR (MZe): výroba, přeprava a skladování živočišných produktů (mlékárny, jatka,…) Hygienická služba (MZd): rizikové potraviny a procesy, veřejné stravování MZe pověření (KEZ o.p.s., BIOKONT CZ, s.r.o., ABCERT GmbH): bioprodukty a biopotraviny (na farmách). Česká obchodní inspekce (MPO) – jen dle Zák. o ochraně spotřebitele Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (MZe) - krmiva Vladimir.Kocourek@vscht.cz

Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ústřední inspektorát v Brně 7 inspektorátů s regionální působností (po 2 krajích) 2 laboratoře (Praha a Brno) Činnosti: kontrolně-inspekční, laboratorní, certifikační (vydává osvědčení) Kontrola: zjišťování souladu výrobků, surovin, zařízení, postupů, hygienických předpokladů aj. s požadavky právních předpisů. Informace pro veřejnost: http://www.szpi.gov.cz Vladimir.Kocourek@vscht.cz

Státní zemědělská a potravinářská inspekce Co se kontroluje: výrobky v celém řetězci od zpracovatelů přes dovozce, přepravce a sklady až po obchodní síť podmínky výroby, skladování, dopravy a prodeje plnění povinností výrobců, dovozců a distributorů potravin ochrana práv spotřebitele a dalších osob Jak se kontroluje: posouzením výrobků na místě (značení, nedestruktivní zkoušky) odběrem reprezentativních vzorků a rozborem (chemickým, mikrobiologickým, senzorickým,…) posouzením podmínek výroby a distribuce na místě (teploty, čistota, ochrana před znečištěním,...) kontrolou dokumentace Vladimir.Kocourek@vscht.cz

Státní zemědělská a potravinářská inspekce S jakým výsledkem: uložení opatření k nápravě nedostatků uložení pokuty pozastavení/zákaz výroby a distribuce (dovozu) zákaz používání obalů, strojů, zařízení, měřidel zákaz užívání výrobních či skladovacích prostor nařízení nebo provedení likvidace výrobků a surovin zveřejnění výsledků kontrol Zjišťování účinnosti státní regulace a identifikace nových potřeb…. Vladimir.Kocourek@vscht.cz

Státní zemědělská a potravinářská inspekce K čemu je inspektor SZPI oprávněn: odebírat vzorky (majitel může požadovat náhradu) vstupovat do všech prostor provozovny (kromě bytu) požadovat odstranění nedostatků ověřovat totožnost fyzických osob vydávat posudky nebo osvědčení o jakosti pořizovat kopie dokumentů ke kontrole a fotodokumentaci na místě Nesouhlasí-li kontrolovaný s uloženým opatřením, může podat do 3 prac. dnů námitku k řediteli inspektorátu, který do dalších 3 dnů rozhodne a sdělí to postiženému (lze přezkoumat jen soudní cestou). Námitky nemají odkladný účinek ! Vladimir.Kocourek@vscht.cz

Státní zemědělská a potravinářská inspekce Pokuty: do 1 - 3 mil. Kč ukládá ředitel inspektorátu jestliže: kontrolovaný uvádí do oběhu výrobky neodpovídající požadavkům předpisů, zejména evropských nebo nedodrží předepsané podmínky pro výrobu a uvádění do oběhu nebo nesplnil opatření uložené SZPI nebo mařil výkon kontroly Je-li hrubě či opakovaně dotčena zdravotní nezávadnost, může být pokuta zvýšena až na 50 mil. Kč Vladimir.Kocourek@vscht.cz

Státní zemědělská a potravinářská inspekce Stanovení priorit kontroly a monitoringu postavení komodity ve spotřebním koši rizikovost komodity pro cílové skupiny rizikovost škodlivin (mikrobiální, chemická,…) objem produkce kontrolované osoby "zavedenost" dané potraviny na trhu Podpora rozhodnutí o prioritách se získává: analýzou dat v informačním systému aktuálním zjištěním inspektorů v terénu zjištěním ostatních kontrolních orgánů (hygienická služba, veterinární služba, celní správa, policie,…) zjištěním partnerských organizací v zahraničí stížnostmi spotřebitelů podněty sdělovacích prostředků a občanských sdružení RASFF Vladimir.Kocourek@vscht.cz

Státní veterinární správa ČR Úloha podle Zákona o veterinární péči: Ochrana spotřebitelů před zdravotně závadnými produkty živočišného původu, monitorování a udržování příznivé nákazové situace zvířat, veterinární ochrana státního území České republiky (včetně dovozu, vývozu a tranzitu),  ochrana pohody zvířat a ochrana před jejich týráním. http://www.svscr.cz/ Vladimir.Kocourek@vscht.cz

Státní veterinární správa ČR Orgány státní (veterinární) správy jsou pouze: Státní veterinární správa ČR, Krajské veterinární správy, Ústav pro státní kontrolu veterinárních léčiv a biopreparátů, SVS ČR (73) vykonává státní dozor a odběry vzorků prostřednictvím svých veterinárních inspektorů SVÚ (8 Státních veterinárních ústavů) provádějí vyšetřování vzorků odebraných SVS http://www.svscr.cz/ Vladimir.Kocourek@vscht.cz

Státní veterinární správa ČR Příklady činností SVS zaměřených na potraviny: veterinární prohlídky porážených / odlovených zvířat, kontroly potravinářských provozů, kontroly živočišných produktů (včetně dovozu a vývozu), kontroly krmiv a napájecích vod, odběry vzorků a zkoušení v laboratořích veterinárních ústavů, monitoring chemické a biologické bezpečnosti potravin, společné kontroly SVS a SZPI v obchodních řetězcích, správa databáze identifikace a registrace zvířat (sledovatelnost potravinových surovin živočišného původu) http://www.svscr.cz/ Vladimir.Kocourek@vscht.cz

U.S. Regulatory Agencies Federální: FDA = Food and Drug Administration (Úřad pro potraviny a léčiva) FSIS = Food Safety and Inspection Service (součást USDA = Ministerstvo zemědělství) EPA = Environmental Protection Agency (Agentura pro ochranu životního prostředí) Státní: state departments (agriculture, health, environment) Informace FDA: http://www.cfsan.fda.gov/list.html Vladimir.Kocourek@vscht.cz

A Little Bit of History ... 1906 Pure Food and Drug Act - regulace mezistátního obchodování zkaženými a špatně označenými potravinami, nápoji a léky 1906 Federal Meat Inspection Act - jako reakce na knihu Sinclairovu knihu “The Jungle”, která popisuje výrobu masných produktů v Chicagu 1938 Food, Drug, and Cosmetic Act (FDCA) - reakce na narůstající obavy veřejnosti z bezpečnosti potravin a léčiv podpořené tragickými otravami (např. přes 100 lidí zemřelo na otravu diethylenglykolem) Vladimir.Kocourek@vscht.cz

Dodatky k FDCA: 1958 Food Additive Amendment - nová potravinářská aditiva musí být schválena FDA a výrobce musí prokázat jejich bezpečnost - důležité opatření = Delaney Clause – zakazuje používání jakékoli látky, která by mohla způsobit rakovinu z potravin ..... “zero risk” standard for any cancer-causing food additive, including pesticide residues found in processed foods 1996 pesticidy z Delaneyovy doložky odstraněny vydáním nového Food Quality Protection Act (FQPA) Vladimir.Kocourek@vscht.cz

Dodatky k FDCA: 1960 Color Additive Amendment - výrobce musí prokázat bezpečnost barviv v potravinách, léčivech a kosmetice 1966 Fair Packaging and Labeling Act - vyžaduje pravdivé informace na obalech potravin obchodovaných mezi státy (USA) 1990 Nutrition Labeling and Education Act - vyžaduje uvádění specifických informací o nutričních hodnotách na obalech potravin 1994 Dietary Supplement Health and Education Act - definuje doplňky výživy a dietární složky - stanoví nový rámec pro zajištění důvěry v bezpečnost - požaduje označování složek a nutričních hodnot Vladimir.Kocourek@vscht.cz

Příklad označování nutriční hodnoty (USA): Vladimir.Kocourek@vscht.cz

President's Food Safety Working Group On March 14, 2009, President Barack Obama announced the creation of the Food Safety Working Group, chaired by the Secretaries of the Department of Health and Human Services and the Department of Agriculture. We are a nation built on the strength of individual initiative. But there are certain things that we can’t do on our own. There are certain things that only a government can do. And one of those things is ensuring that the foods we eat …are safe and don’t cause us harm. President Barack Obama (March, 2009) Vladimir.Kocourek@vscht.cz