ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
CHEMIE
Jaderná energie.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vlastnosti atomových jader
PaedDr. Ivana Töpferová
50. Jaderná fyzika II.
Jaderná energie.
Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková
REFERÁT na ZÁŘENÍ Kristina Kuboková 4.C.
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Jaderná fyzika a stavba hmoty
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Jaderné reakce.
Zdravotnický asistent, první ročník Stavba atomu Radioaktivita Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Stavba.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Název projektu: Škola a sport
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Jaderná energie Radioaktivita.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Využití jaderného záření
Jaderná energie.
Využití jaderného záření
Jaderné záření -využití
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Elektronická učebnice - II
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Jaderné reakce.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
ŠTĚPENÍ JADER URANU anebo O jaderném reaktoru PaedDr. Jozef Beňuška
Neseďte u toho komplu tolik !
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
JADERNÁ FYZIKA.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školyZákladní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
Atomová jádra, radioaktivita
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08 Jaderná energie-test
Atomová jádra, radioaktivita
Atomová jádra, radioaktivita
Radioaktivita.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
Radioaktivita VY_32_INOVACE_12_228
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Radioaktivita.
Transkript prezentace:

ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ ATOMOVÁ FYZIKA ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ

ATOM ATOM MÁ JÁDRO A OBAL V OBALU JSOU ELEKTRONY V JÁDŘE JSOU KLADNĚ NABITÉ PROTONY A NEUTRONY BEZ NÁBOJE PROTONY A NEUTRONY SE SOUHRNĚ NAZÝVAJÍ NUKLEONY POČET PROTONŮ UDÁVÁ PROTONOVÉ ČÍSLO POČET PROTONŮ A NEUTRONŮ UDÁVÁ NUKLEONOVÉ ČÍSLO

ENERGIE ATOMŮ DOCHÁZÍ-LI K JADERNÝM PŘEMĚNÁM UVNITŘ ATOMU, UVOLŇUJE SE PŘI TOM VELKÉ MNOŽSTVÍ ENERGIE. VÝZNAMNÍ FYZICI, KTEŘÍ SE ZASLOUŽILI O PROZKOUMÁNÍ RADIOAKTIVITY: ERNEST RUTHERFORD,ANTOINE HENRI BECQUEREL A MANŽELÉ PIERR A MARIE CURIEOVI

VYUŽITÍ RADIOAKTIVITY Radioaktivita je schopnost některých látek vyzařovat samovolně neviditelné pronikavé záření Využití: 1) LÉKAŘSTVÍ 2) METODA ZNAČENÝCH ATOMŮ 3) RADIOUHLÍKOVÁ METODA 4) POTRAVINÁŘSTVÍ 5) DEFEKTOSKOPIE 6) JADERNÁ ENERGETIKA

AD 2) METODA ZNAČENÝCH ATOMŮ AD 1) LÉKAŘSTVÍ VHODNÝM OZAŘOVÁNÍM MŮŽEME NIČIT ZHOUBNÉ BUŇKY V LIDSKÉM ORGANISMU VYUŽÍVÁME TÉŽ PŘI DIAGNOSTIKOVÁNÍ PŘI VÝROBĚ LÉČIV APOD. AD 2) METODA ZNAČENÝCH ATOMŮ ZAJÍMÁ-LI NÁS KOLOBĚH NĚJAKÉHO PRVKU UVNITŘ ROSTLIN NEBO ŽIVOČICHŮ, TAK JE OZNAČÍME NĚJAKÝM RADIOAKTIVNÍM IZOTOPEM A POTÉ FOTOGRAFUJEME JEHO STOPU POHYBU V ORGANISMU

AD 3) RADIOUHLÍKOVÁ METODA UŽÍVÁ SE V ARCHEOLOGII PŘI URČOVÁNÍ STÁŘÍ NĚKTERÝCH PŘEDMĚTŮ JE ZALOŽENA NA POLOČASU ROZPADU UHLÍKU C14, KTERÝ JE NESTABILNÍ, JE RADIOAKTIVNÍ, ROZPADÁ SE A JELIKOŽ ZNÁME JEHO POLOČAS ROZPADU(5730 LET) TAK Z JEHO MNOŽSTVÍ V DANÉM PŘEDMĚTU VYPOČTEME JEHO STÁŘÍ AD 4) POTRAVINÁŘSTVÍ POMOCÍ VHODNÉHO OZAŘOVÁNÍ LZE ZAMEZIT KAŽENÍ A KLÍČENÍ NĚKTERÝCH POTRAVIN

AD 6) JADERNÁ ENERGETIKA AD 5) DEFEKTOSKOPIE OZAŘOVÁNÍM KOVŮ LZE ZJISTIT NĚKTERÉ PORUCHY, PRASKLINY A TO I MIKROSKOPICKY VELIKÉ LZE POMOCÍ ZÁŘENÍ I V HUTNICTVÍ MĚŘIT I VÝŠKU HLADINY TAVENINY V PECI AD 6) JADERNÁ ENERGETIKA VELKÉ MNOŽSTVÍ VYZAŘOVANÉ ENERGIE PŘI JADERNÉ REAKCI LZE PŘEMĚNIT NA ENERGII ELEKTRICKOU V JADERNÉ ELEKTRÁRNĚ.

MÁME TŘI ZÁKLADNÍ TYPY ZÁŘENÍ A) záření  Jsou to částice Helia(4,2) Je málo pronikavé, zachytí ho již list papíru Je nebezpečný až při pozření nějakého radionuklidu

B) záření  Je tvořeno záporně nabitými elektrony, nebo kladně nabitými částicemi(pozitrony) Lze pohltit například tenkým hliníkovým plechem Letí přibližně rychlostí světla

C) záření  Je velmi pronikavé Je podobné rentgenovému záření Lze ho pohltit až silnou vrstvou olova Je nejnebezpečnější

Speciálně při jaderných výbuších nebo v jaderném reaktoru vzniká záření neutronové. Je nejpronikavější a je tvořeno proudem neutronů

OCHRANA PŘED ZÁŘENÍM NEJVĚTŠÍ NEBEZPEČÍ SPOČÍVÁ V TOM, ŽE ČLOVĚK SVÝMI SMYSLY NEDOKÁŽE ZÁŘENÍ ZJISTIT PROTO MÁME PŘÍSTROJE PRO MĚŘENÍ RADIOAKTIVITY (DETEKTORY ZÁŘENÍ) NĚKTERÉ MATERIÁLY DOKÁŽÍ ODSTÍNIT RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ (OLOVO, VODA, BETON)

DOJDE-LI K JADERNÉ HAVÁRII NEBO VÝBUCHU JADERNÉ ZBRANĚ, PŮSOBÍ PRONIKAVÉ ZÁŘENÍ JEN PO KRÁTKOU DOBU VÝBUCH JE ALE DOPROVÁZEN I VYSOKOU TEPLOTOU A TLAKOVOU VLNOU PROTI ZAMOŘENÍ POVRCHU TĚLA MÁME SPECIÁLNÍ OBLEKY NEJHORŠÍM DŮSLEDKEM JE PAK DLOUHODOBÉ ZAMOŘENÍ TERÉNU

JADERNÝ REAKTOR ZÁKLADNÍM PRINCIPEM V JADERNÉM REAKTORU JE ŘETĚZOVÁ REAKCE ŠTĚPENÍ URANU U235 MÍSTO V REAKTORU, KDE SE TOTO ODEHRÁVÁ SE NAZÝVÁ AKTIVNÍ ZÓNA PRO ÚČINNÝ PRŮBĚH TÉTO ŠTĚPNÉ REAKCE JE NUTNÉ ZPOMALOVAT NEUTRONY Z JADER V MODERÁTORU

ABY REAKCE PROBÍHALA OČEKÁVANÝM TEMPEM, JE NUTNO JI REGULOVAT REGULAČNÍMI TYČEMI V PŘÍPADĚ NEBEZPEČÍ PAK POUŽÍVÁME HAVARIJNÍ TYČE PRO ÚPLNÉ ZASTAVENÍ ŠTĚPNÉ REAKCE UVOLNĚNÁ ENERGIE Z REAKTORU OHŘÍVÁ VODU, TA SE V PAROGENERÁTORU MĚNÍ NA PÁRU A TA PAK ROZTÁČÍ TURBÍNU GENERÁTORU, KTERÝ VYRÁBÍ EL. PROUD