DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aldehydy a ketony.
Advertisements

Ústí nad Labem Ústí nad Labem.
Karboxylové kyseliny a jejich deriváty HRA:AZ-kvíz
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Chemické reakce karboxylových kyselin
Hydroxyderiváty a sulfanylderiváty
Názvosloví.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Deriváty Karboxylových Kyselin
ZŠ Vl. Menšíka v Ivančicích
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
Substituční deriváty karboxylových kyselin
Název Karboxylové kyseliny II Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
LIPIDY.
LIPIDY.
Funkční deriváty karboxylových kyselin
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
„Co má rum společného s vínem?“
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_171.
Alkoholy a fenoly.
Názvosloví, vlastnosti, reakce
SUBSTITUČNÍ DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
Substituční deriváty karboxylových kyselin
Substituční deriváty karboxylových kyselin
Deriváty karboxylových kyselin Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II.
Deriváty karboxylových kyselin
Písemná práce Nitrily Anhydridy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Deriváty karboxylových kyselin
Názvosloví, vlastnosti, reakce
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
Karboxylové kyseliny Petra Ustohalová.
Deriváty karboxylových kyselin Co jsou deriváty karboxylových kyselin? Kde se s nimi setkáváme?
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_170.
RZ VLASTNOSTI: Kyseliny podobné anorganickým se všemi jejich vlastnostmi: Žíravé látky Vyskytující se běžně v přírodě Sloučením s hydroxidem.
Amidy kyselin a nitrily
Hydroxykyseliny.
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Chemické a fyzikální vlastnosti karboxylových kyselin
Alkoholy Výskyt: Dělení: Podle počtu OH skupin: jednosytné a vícesytné
Karboxylové kyseliny.
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY II (deriváty karboxylových kyselin)
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:RNDr. Lenka Hráčková NÁZEV:VY_32_INOVACE_06C_08_Optická izomerie, hydroxykyseliny.
S UBSTITUČNÍ DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN RNDr. Marta Najbertová.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:RNDr. Lenka Hráčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06C_09_Funkční deriváty karboxylových.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
 V molekule uhlovodíku je vodík nahrazen skupinou –NH 2  Příklady:  aminomethan: CH 3 NH 2  diaminoethan: CH 2 NH 2  aminobenzen: C 6 H 5 NH 2.
Deriváty karboxylových kyselin
Hydroxykyseliny 4. února 2014 VY_32_INOVACE_130215
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELINY
Karboxylové kyseliny.
Deriváty karboxylových kyselin
Estery karboxylových kyselin
DERIVÁTY 4. KARBOXYLOVÉ KYSELINY RZ
Reaktivita karboxylové funkce
Výskyt a příprava karboxylových kyselin
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Transkript prezentace:

DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN

FUNKČNÍ DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN vznikají nahrazením H nebo OH ve funkční skupině soli anhydridy estery amidy halogenidy nitrily

Soli karboxylových kyselin vznik náhradou kyselého vodíku (v OH skupině) příprava neutralizace hydroxidem nebo uhličitanem kovu 2 2 2 2

reakcí kyseliny a neušlechtilého kovu alkalické soli vyšších mastných kyselin (palmitany, stearany – mýdla) se připravují zmýdelněním tuků – alkalickou hydrolýzou 2 3 3

Vlastnosti solí karboxylových kyselin karboxylové kyseliny – slabé → alkalické soli mají zásaditou reakci → ze solí lze snadno připravit kyseliny působením silné anorganické kyseliny (HCl) Využití solí karboxylových kyselin octan sodný a draselný – katalyzátory octan hlinitý – obklady proti otokům benzoan sodný – konzervant v potravinách sodné a draselné soli vyšších mastných kyselin - mýdla

Halogenidy karboxylových kyselin náhrada OH skupiny halogenem příprava reakce halogenidů kyseliny siřičité nebo fosforečné s karboxylovou kyselinou využití – reaktivní, acylační činidla (navázání acylu na jinou molekulu)

Anhydridy karboxylových kyselin příprava reakce acylhalogenidu kyseliny a její sodné soli reakce s vodou – vzniká karboxylová kyselina s alkalickými hydroxidy – vzniká sůl kyseliny a voda využití – acylační činidla (navázání acylu na jinou molekulu)

Estery karboxylových kyselin vznikají ESTERIFIKACÍ – reakcí karboxylové kyseliny a alkoholu, odštěpuje se voda (OH z kyseliny, H z alkoholu) výskyt a využití estery vyšších mastných kyselin a glycerolu – tuky estery vyšších mastných kyselin a vyšších alkoholů – vosky estery nižších kyselin a nižších alkoholů – ovocné vůně – potravinářské přísady

reakce esterů – hydrolýza kyselá – vzniká karboxylová kyselina a alkohol zásaditá – vzniká sůl karboxylové kyseliny a alkohol (zmýdelnění)

Amidy karboxylových kyselin náhrada OH skupiny skupinou NH2

Nitrily karboxylových kyselin mají funkční skupinu -C≡N jedovaté akrylonitril – surovina pro výrobu syntetických vláken (PAN)

SUBSTITUČNÍ DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN náhrada H v uhlovodíkovém řetězci jiným atomem či skupinou funkční skupina –COOH zůstává – vlastnosti kyselin halogenkyseliny hydroxykyseliny aminokyseliny oxokyseliny

Halogenkyseliny silnější než nesubstituované kyseliny (čím blíž je halogen k –COOH, tím víc) jedovaté látky

Hydroxykyseliny silnější než nesubstituované kyseliny (čím blíž je -OH k –COOH, tím víc) γ- a δ- hydroxykyseliny tvoří vnitřní (intramolekulární) estery - laktony kys. γ-hydroxybutanová γ-butyrolakton

k. salicylová – ve vrbové kůře, antipyretikum, analgetikum Zástupci: k. salicylová – ve vrbové kůře, antipyretikum, analgetikum k. acetylsalicylová – acylpyrin k. mléčná – 2-hydroxypropanová – laktát vzniká mléčným kvašením (kysané zelí, okurky, siláž, mléčné výrobky) vzniká při anaerobní svalové práci k. jablečná – hydroxybutandiová – malát v jablkách i jiném ovoci, meziprodukt Krebsova cyklu

k. vinná – 2,3-dihydroxybutandiová ve víně (hydrogenvinan draselný – vinný kámen – jemný zákal nebo usazenina) využití v potravinářství (šumivé nápoje, kypřící prášek) vinan Na-K – Seignettova sůl – součást Fehlingova činidla k. citronová – 2-hydroxy-propan-1,2,3-trikarboxylová v citronech i jiném ovoci přírodní konzervant, využití v potravinářství průmyslová výroba – pomocí plísně Aspergillus niger

Aminokyseliny nejčastěji 2-aminokyseliny, stavební kameny bílkovin spojení – peptidická vazba γ- a δ- aminokyseliny tvoří vnitřní (intramolekulární) amidy - laktamy ε-kaprolaktam → polyamid silon γ-butyrolaktam kys. γ-aminobutanová

k. pyrohroznová – 2-oxopropanová – pyruvát Oxokyseliny aldehydokyseliny ketokyseliny k. pyrohroznová – 2-oxopropanová – pyruvát meziprodukt různých metabolických cyklů – glykolýza, mléčné, alkoholové kvašení