Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_T e.1.10 Technologické procesy v potravinářství - úvod Vytvořeno: Ověřeno: Třída: PV1
Obecné základy potravinářské technologie Vzdělávací oblast:Základy potravinářské technologie Předmět:Technologie Ročník:1.ročník Autor:Mgr.Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky: učebnice, názorné pomůcky Klíčová slova: Technologie, výroba, princip, proces Anotace: tento učební materiál je určen pro žáky oboru potravinářská výroba, v předmětu technologie.
Technologický nebo výrobní proces je postup, kdy ze surovin nebo polotovarů vznikají hotové výrobky nebo polotovary.
Výrobek - materiální produkt práce, který se vyznačuje soubo¨rem užitných vlastností a slouží k uspokojování potřeb lidí. Polotovar – je rozpracovaný výrobek v určité fázi zpracování. Surovina - je výchozí materiál, z něhož v průběhu technologického procesu vzniká výrobek nebo polotovar.
Operace – technologická operace – je každý úsek technologického procesu, při němž se nějakým způsobem změní charakter opracovaného materiálu.
A) přerušovaný – diskontinuální, periodický B) nepřerušovaný – kontinuální Při kontinuální výrobě na sebe jednotlivé operace plynule navazují a tok suroviny není přerušen. Při diskontinuální výrobě se plynulý tok suroviny alespoň u jedné operace přerušuje.
Každý obor potravinářství používá charakteristické suroviny a vyrábí určitý sortiment výrobků. Základní rozdělení technologických principů: Fyzikální Biochemické Chemické Hranice mezi jednotlivými není příliš ostrá.
1. Co je to technologický proces? Je postup, kdy ze surovin nebo polotovarů vznikají hotové výrobky nebo polotovary. 2. Jaké druhy technologických procesů znáš? Kontinuální – nepřerušovaný, přerušovaný – diskontinuální, periodický. 3. Jak se dělí základní principy ve výrobě? Na fyzikální, biochemické, chemické.
Použité zdroje ALTERA J., ALTEROVÁ, L., Technologie potravinář, nakladatelství Svoboda servis, Praha, 2005, ISBN 8O akcie&foto1=JW2376b6_mlekarna_olma.JPGhttp://ekonomika.idnes.cz/foto.aspx?r=eko akcie&foto1=JW2376b6_mlekarna_olma.JPG Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.