Konzervanty a stabilizátory v potravinářství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nařízení evropského parlamentu a rady Evropské unie č. 1169/2011
Advertisements

KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Příprava a vlastnosti tuků
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví - Éčka autor VM:Ing. Danišková.
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
PŘÍDATNÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH
Biopotraviny ve školním stravování
Chemické složení organismů
Alkalické kovy Obecná charakteristika + I
Potravinářství.
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
Základní pojmy ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Znečištění půdy a potravin
Chemie v potravinách Vypracovala: Renáta Belková
UGO.
NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová.
Vypracovala: Nikola Mináriková kvinta A
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_06 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.A.
Názvosloví, vlastnosti, reakce
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejznámějšími karboxylovými kyselinami,
Vysvětlení pojmu enzymy
Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina.
Oxid siřičitý a jeho odstraňování v průmyslu
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Cizorodé látky v potravinách
Chemie v potravinářství
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Barviva – pozor na E 102, E 104,E 110,E 120, E 122,E 123, E 124,E 129 E 133, E 151, E 155 Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost dětí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Škrob a výrobky ze škrobu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy: Základní škola Městec Králové
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
Název projektu: Moderní škola
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Prídavné látky v potrave
Biopotraviny.
Škrob a výrobky ze škrobu
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Konzervanty a stabilizátory v potravinářství Autor: Jana Píšťková Téma: 203 Skupina: 9 Vyučující:Tomáš Pospíšil

Přídatné látky v potravě tzv. Éčka V současné době je v Evropské unii schváleno 171 potravinářských aditiv (tj. přídatných látek) a jejich skupin. Tyto látky jsou přidávány v průběhu výroby potravin do výrobků, kterým zajišťují lepší vlastnosti, které by jinak výrobek neměl. Mohou také úspěšně zastřít méně hodnotné ingredience

např. Červené barvivo ve slaném koláči může způsobit, že tuk vypadá jako maso. Zahušťovače a želírovací látky se postarají o to, aby ovocné náplně vypadaly "ovocněji". Pozor na slova "příchuť" a "ochucený" v názvech potravin. Zmrzlina s jahodovou "příchutí" neznamená, že jsou v ní skutečně jahody, když je však "ochucena jahodami" nebo "s jahodami", musí být vyrobena ze skutečného ovoce. Nenechte se mýlit, slaninové chipsy skutečnou slaninu nikdy neviděly.

Rozdělení aditiv podle účinnosti na organismus: neškodná podezřela nebezpečná poškozující zdraví rakovinotvorná

Základní pojem: Stabilizátory mají za úkol zabraňovat oddělení složek potravin, zajišťovat stálost barvy a chuti. Umožňují smísit látky, které jsou normálně neslučitelné, například olej s vodou. Často je nalezneme společně s emulgátory v emulzích (margaríny, pokrmové tuky), kde zabraňují oddělení vody a oleje. Nejčastější stabilizátory jsou modifikované škroby a rostlinné gumy.

Modifikované škroby látky, které se vyrábějí chemickými změnami jedlých škrobů Mohou se měnit vlastnosti škrobů přímo v nativním stavu nebo škrobů, které byly předtím pozměněny fyzikálními nebo enzymovými postupy a nebo škrobů již pozměněných působením kyselin, zásad nebo bělících činidel.

Základní pojem: Konzervanty chrání potraviny proti činnosti mikroorganizmů a tím prodlužují jejich životnost. Mezi nejčastěji používané konzervanty patří: kyselina sorbová a její soli sorbany (E 200 – E 203) kys. benzoová a benzoany (E 210 – E 213) parabeny (E 214 – E 219) siřičitany (E 220 – E 228) dusitany a dusičnany (E 249 – E 252)

Kyselina sorbová - charakteristika Název: E,E-2,4-hexandienová kyselina Sumární vzorec: C6H8O2 Vlastnosti: Sorbová kyselina je inhibitorem plísní, kvasinek a bakterií, aktivní forma je nedisociovaná forma kyseliny a to až 10 - 600krát účinnější než anion Strukturní vzorec:

Parabeny Methylparaben – C8H8O3 Ethylparaben – C9H10O3 CAS [99-76-3] Teplota tání 125 – 128°C Ethylparaben – C9H10O3 CAS [120-47-8] E 214 Teplota tání 115 – 118°C

Odkazy: Nashledanou! www.wikipedia.cz www.bezlepku.info www.potravinova-alergie.info www.celostnimedicina.cz Nashledanou!