Amazonitový peň „Avdarant“ (Tev aimag)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nejzajímavější lokality ČR
Advertisements

PETROLOGIE úvod a vyvřelé horniny.
GEOLOGICKÉ ZKOUMÁNÍ TOMÁŠ FLÍDR 3.B – ERIN.
Geologie a pedologie - cvičení č. 1
MINERALOGIE Fotografie minerálů.
MINERÁLY A HORNINY ÚVOD.
HORNINY.
Křemičitany (silikáty)
Horniny přeměněné.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Horniny přeměněné (Metamorfované).
Vyvřelé (magmatické) horniny
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: VYVŘELÉ HORNINY
TUNDRA A LESOTUNDRA.
METAMORFITY.
Hlubinné vyvřelé horniny
Distribuce prvků v litosféře
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR89_12
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
Jaká je definice horniny ? Jak se liší hornina a minerál ?
SŮL KAMENNÁ bílý nebo průhledný nerost tvořící krystaly
Dělení hornin Podle vzniku.
Magmatické horniny Magmatické = vyvřelé, eruptivní
Práce geologa v terénu.
Granity a pegmatity komplexu alkalických hornin Chan Bogd
Systematická mineralogie Křemičitany, sírany
NázevMinerály 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzickogeografická sféra Anotace Minerály – zákl. informace, rozdělení minerálů, vlastnosti.
Určování minerálů.
Krystalové mřížky.
GEOLOGICKÉ VĚDY z řeckého geos (Země) a logos (věda) vědy o Zemi
Práce geologa v terénu.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
HLUBINNÉ VYVŘELÉ HORNINY
Název Petrologie 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Př_136_Geologie_Petrologie
Přeměněné horniny.
GEOLOGIE – VĚDA O ZEMI.
Vyvřelé horniny = vyvřeliny
autor: Ondřej Jaroš spolupráce: RNDr. Petr Sulovský, PhD
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Horniny vyvřelé Autor: Mgr. Marian Solčanský
Naše půda ZŠ Sokolovská 1 Svitavy.
V YVŘELÉ HORNINY - MAGMATICKÉ Mgr. Michal Střeštík.
Metasomatity Rozložník: kap.2.4 Evans: kap. 13, 14.
 vznikají z hornin vyvřelých, usazených i přeměněných za vysokých tlaků a teplot  při metamorfóze nedochází k roztavení hornin  nejvyšší možná teplota.
Přeměněné horniny Geologie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
HORNINOTVORNÉ MINERÁLY cvičení. Co je to minerál? Minerál je homogenní přírodní fáze s přesně definovatelným chemickým složením a s vysoce uspořádanou.
Horniny vyvřelé Geologie vypracovala: Mgr Monika Štrejbarová.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.PR7 Vytvořeno:
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_65 Vzdělávací.
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Geologie lithia a historický exkurs do jeho poznání a těžby
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK VYVŘELÉ HORNINY Název školy
HORNINY PŘEMĚNĚNÉ. HORNINY PŘEMĚNĚNÉ Metamorfované neboli přeměněné horniny vznikají ze všech druhů hornin v důsledku vysokých teplot, tlaků a chemizmu.
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
Název sady materiálů: Přírodopis 9
Prezentace – výklad učiva
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VYVŘELÉ HORNINY (MAGAMTIKÉ)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
HORNINY VYVŘELÉ. HORNINY VYVŘELÉ Hornina je heterogenní směs tvořená Hornina je heterogenní směs tvořená různými minerály, někdy i organickými složkami,
9) Křemičitany, 10) Organolity
Lithium v Krušných horách: geologie a potenciální zdroje
Klasifikace a poznávání metamorfovaných hornin
Jakub Šulc 9.B.   Magmatická nebo též vyvřelá hornina je termín z geologie.  Používá se pro označení horniny, která vzniká krystalizací z magmatu.
HORNINY PŘÍRODOPIS 9.
Dějiny Austrálie
Transkript prezentace:

Amazonitový peň „Avdarant“ (Tev aimag) Zbyněk Buřival Ivo Řezníček

Úvod Hlavními cíli studia bylo na jedné straně určení sledu postmagmatických pochodů (postupných přechodů od mikroklinizace, albitizace až ke greisenizaci) v mesozoických granitech v jižní oblasti Khenteiského sinklinoria, na straně druhé i interpretace vlivu přeměn na struktury i mikrostruktury granitů a jejich mineralogické a petrochemické složení a souvislost albitizace s tantalovým zrudněním v rámci AMAZONITOVÉHO PNĚ „AVDARANT“ a určení specifických rysů přeměn granitoidů. Příspěvek shrnuje přehledně a výstižně prvotní výsledky studia druhotných přeměn Avdarantských granitů.

Mapa

Obecná charakteristika Amazonitový peň „Avdarant“ se nalézá cca 150 km západně od hlavního města Ulaan Baataru ( GPS koordináty: 47° 37´ 25,9´´s.š 105°26´59,9´´v.d ). Ložisko dekoračního kamene bylo objeveno v rámci Mongolsko-Ruské expedice v roce 1976. Současně byla zahájena pokusná těžba jámovým lomem. Avdarantský peň je nově těžen za účelem získávání dekoračního kamene od roku 1989.  Dobývací práce provádí vězni ručně: mlátky, želízky, perlíky, sochory, špičáky. Tento způsob lomové těžby končil na území České republiky v průběhu 18. století. V případě povrchového výchozu vlastní horniny se jedná o „čepičku“ granitového pně, kde se při vývoji horniny střetly jak projevy albitizace, tak mikroklinizace i greisenizace. Výsledkem je amazonit albitový metasomatit, který si uchoval řadu strukturních znaků původního granitu, které se však při podrobné mikroskopické analýze jeví pouze jako reliktní.

Fotodokumentace

Petrografický popis horniny Struktura je proužkovaná až hnízdovitá. Mikrostruktura je reliktní vločková. Barva horniny je v různých odstínech zelené, v místech převažující albitizace je barva bílá. Omezení zrn je převážně hypautomorfní. Hlavní minerály: Křemen je přítomen ve dvou generacích. V případě alkalických živců jsou přítomny jak albit, tak mikroklin, které se vzájemně uzavírají a zatlačují.

Vedlejší a akcesorické minerály: Slídy: reliktní muskovit, který je pouze slabě korodovaný. „Cinnvaldit“ vytváří hnízdovité shluky o velikosti do 8mm, přičemž vlastní krystaly slíd mají velikost do 4mm. Fluorit je jeden z nejmladších minerálů, přítomen v shlucích slíd, kde vyplňuje pravděpodobně původně volné prostory a vznikl až po slídě, kdy došlo ke zvýšení aktivity F a snížení aktivity Al. Kasiterit je vždy v asociaci s fluoritem a cinnvalditem, jeho vznik je pravděpodobně vázán na střední postmagmatické teploty.

Alkalické živce, kasiterit v „cinvalditu“, relikty původních kyselých plagioklasů

Alkalické živce obklopující kasiterit v „cinvalditu“, který uzavírá ferrokolumbit Cinvaldit a albit uzavírající fluorit, jemnozrnný kasiterit a ferrokolumbit

Mikrotermometrie Podle předběžných výsledků studia fluidních inkluzí v rozmezí 380-450°C.

Petrologické výsledky Postmagmatické pochody vedly ke zvýšení celkových i lokálních obsahů K2O a Na2O a snížení celkových obsahů CaO. Horniny z Avdarantu jsou  obohacené Li, Cs, Rb, F, Th ve srovnání s obdobnými horninami v ČR i zahraničí

Literatura Antipin V. S., Filippova B., Gerel O, and Lyzin A. V. (1976): Geologic framework and origin of zonal hypabyssal intrusions. Geology and Geophysics, str. 44-55. Khasin R. A (1973): Khentejské sinklinorium. Ed. Marinov N. A.: Geologie Mongolska, II. vydání, str. 203-234, Ullan Baatar (v ruštině).