Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nejzajímavější lokality ČR

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nejzajímavější lokality ČR"— Transkript prezentace:

1 Nejzajímavější lokality ČR

2 Podsedice 10 km JZ od Lovosic Odedávna se v lokalitě Podsedicka těžily české granáty(pyropy) a používaly se ve šperkařství již v gotice. V těžbě se pokračuje i v současnosti -nejdůležitější firmou je firma Granát DUV Turnov, která se zabývá průmyslovou těžbou českých granátů v povrchových skrývkách. V granátovém koncentrátu se nachází i další vzácné minerály – růženín, zirkon, olivín a jeden hodně zajímavý šutřík....

3 Safírový potok a říčka Jizerka
9 km SZ od Josefova Dolu Malá Jizerská louka bývala kdysi historicky nejvýznamnější lokalitou safírů v Evropě. Existuje o tom řada písemných zpráv, snad už od 16. Století. Safíry se zde vyskytují v několika barvách, zdejší náplavy skrývají až 2 cm velké safíry nádherných barev. Společně se safíry se zde vyskytují i jiné odrůdy korundu, černý korund, červený rubín, čirý až světle zelený leukosafír.

4 Kozákov 8 km V od Turnova Kozákov je nejvyšší horou Českého ráje. Čedičový vrch byl už od pravěku vyhledáván jako naleziště drahých kamenů, z nichž pravěcí lovci vyráběli jednoduché nástroje. V dutinách horniny vykrystalizovaly kulovité výplně achátu, jaspisu, ametystu, křišťálu, záhnědy a dalších polodrahokamů.

5 Hořenec Hořenec je jednou z nejznámějších mineralogických lokalit Českého středohoří.Vzorek krystalu aragonitu z Hořence je zastoupen v mnoha mineralogických sbírkách po celém světě. Bez nadsázky lze konstatovat, že tato lokalita poskytla jedny z nejdokonalejších krystalovaných vzorků aragonitu na světě. Číčov je také jedinou světovou lokalitou, která poskytla kvalitní surovinu pro raritní fasetové výbrusy větších čistých kamenů.

6 Rožná Jedná se o lepidolitem nejbohatší pegmatit v ČR.
Byly odsud poprvé popsány minerály lepidolit a rossmanit. Naleziště je proslulé turmalíny.

7 Dolní Bory Jedna z nejvýznamnějších lokalit pegmatitů na Moravě. Od konce 19. století až do roku 1972 zde byl s přestávkami těžen křemen a živec. Průmyslovou těžbou bylo odkryto několik významných pegmatitových těles. Pegamtity obasahovaly obrovské (až 100kg) krystaly záhněd, půlmetrové krystaly skorylu a mnoho dalších… Dnes je lom rekultivován, a je tak zničena jedna z nejlepších českých lokalit.

8 Řečice Pegmatitové těleso velikosti obyváku se nachází na poli JZ od obce Řečice.Proslavilo se nálezy největších českých rubelitů(patří do skupiny turmalínů)některé jsou větší, než láhev od piva.

9 Písecko 2 km V od Písku Písecko zahrnuje celou řadu lokalit, zejména potom těch pegmatitových . Jednou z nejslavnějších,kterou proslavily drahokamové odrůdy berylu(akvamarín,heliodor… ) je starý jámový lom na živcovou surovinu:lom"U Obrázku". Za těžby poskytoval překrásné ukázky mnoha minerálů.

10 Besednice Naleziště snad nejznámějšího českého kamene vltavínu se nachází v obci Besednice 15 km V od Č.Krumlova. Probíhala zde(jako na jednom z mála míst v ČR) průmyslová těžba vltavínů. Ložisko bylo těženo tak nepřiměřeně, že se zde již nedá najít ani jediný sbírkový vltavín a proto byla těžba před necelým rokem ukončena.

11 Zajímavosti Z ČR je zaznamenáno celkem pět diamantů.
V ČR bylo poprvé popsáno přes 80 nových druhů minerálů. Největší vltavín(258,5g) byl nalezen u Slavic u Třebíče. Nálezce si myslel,že se jedná o zmrzlého krtka. Vltavín je jen sklo. I v ČR se dá najít jantar(zkamenělá pryskyřice ) mezi nejvýznamější naleziště patří Valchov a Študlov na Moravě.

12 Epidot Konec Opál Kalcit Elbait Jan Kocáb IX.D Fluorit

13 Diamanty ČR „Dlažkovický" diamant (4,13 x 2,63mm; 0,0573 g) nalezený roku 1869 v Podsedicích je uložen v mineralogických sbírkách Národního muzea v Praze, stejně jako druhý diamant z Třebenicka (objeven r. 1927, čirý krystal ve tvaru osmistěnu, 3,0 x 2,8 x 2,6 mm). V r byl ve štěrcích u potoka Granátky pod Kuzovem u Dřemčic nalezen třetí diamant (0,25 x 0,15 mm). Další dva diamanty byly nalezeny na lokalitě Vestřev při těžbě pyropů.


Stáhnout ppt "Nejzajímavější lokality ČR"

Podobné prezentace


Reklamy Google