Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Lumír.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Lumír."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír Novák NÁZEV: VY_52_Inovace_Přírodopis_1 ČÍSLO DUM: 24 TÉMA: Křemičitany ROČNÍK: 9. OBDOBÍ REALIZACE: 11/2012

2 Anotace žáci se se známí s mineralogickou třídou - KŘEMIČITANY
žáci nejprve shlédnou prezentaci, následně odpoví na otázky

3 křemičitany Slída – vlastní fotografie

4 KŘEMIČITANy jsou to soli několika druhů křemičitých kyselin
jsou nejrozšířenější minerály v zemské kůře jsou důležitými horninotvornými minerály Soubor:Peridot in basalt.jpg. Wikipedie, Otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z: Soubor:Turmalin szerl,2 Madagaskar, zrost.jpg. Wikipedie, Otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z: olivín skoryl

5 granáty jsou početná skupina minerálů
nejznámější je český granát (pyrop) pyrop má jasně červenou barvu využití: brusný nebo leštící materiál na výrobu nábytku, skla a plastů, KLENOTNICTVÍ Soubor:Granat, Madagaskar.JPG. Wikipedie, Otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z:

6 olivín název odvozen od své olivově zelené barvy
u nás se nachází na Bruntálsku (Venušina sopka) a v Českém středohoří využití: klenotnictví - šperky Soubor:Peridot in basalt.jpg. Wikipedie, Otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z:

7 turmalíny nejčastěji se vyskytuje černý turmalín zvaný SKORYL
má protáhlé, sloupcovité krystaly Soubor:Turmalin szerl,2 Madagaskar, zrost.jpg. Wikipedie, Otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z:

8 mastek je nejměkčí minerál, na omak mastný
využití: jemně mletý (tzv. klouzek) se používá jako plnivo v gumárenství při výrobě pryže, výroba porcelánu, krejčovská křída je přibarvený mastek, výroba pudrů Soubor:Talc block.jpg. Wikipedie, Otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z:

9 slídy jsou součástí žuly, perleťový lesk, dokonale štěpné
světlá slída – MUSKOVIT tmavá slída - BIOTIT využití: omítky – brizolit, v elektrotechnice muskovit biotit Vlastní fotografie – muskovit, biotit

10 ŽIVCE jsou spolu s křemenem a kalcitem nejrozšířenějšími minerály v zemské kůře, tvoří horniny draselný živec – ORTOKLAS sodnovápenatý živec – PLAGIOKLAS obsahují chemické prvky: Na, Ca, Si, O, K, Al snadno zvětrávají – stávají se součástí půd využití: glazury (polevy na porcelán a keramiku) ortoklas Vlastní fotografie – ortoklas

11 kaolinit vzniká zvětráváním živců a slíd má šedobílou barvu
tvoří horninu kaolin těžba v ČR: Karlovarsko, Plzeňsko využití: výroba porcelánu, přísada pro výrobu keramiky, výroba papíru (křídový papír) kaolinit Vlastní fotografie – kaolinit

12 Otázky Co jsou to křemičitany?
Nejrozšířenější minerály v ZK, chemicky jsou to soli několika druhů křemičitých kyselin. K čemu se používají granáty a olivíny? Klenotnictví – výroba šperků, brusný a leštící materiál na výrobu nábytku, skla a plastů. Jakou tvrdost má mastek? Je to nejměkčí minerál. Kde se využívá mastek? Gumárenství – výroba pryže, krejčovská křída, pudry. Jaká je důležitá vlastnost slídy?

13 Otázky Je dokonale štěpná, nevede elektrický proud – izolant.
Jak dělíme slídy? Světlá slída – muskovit, tmavá slída - biotit. Jaký je význam živců? Spolu s křemenem a kalcitem jsou nejrozšířenějšími minerály v ZK, obsahují chemické prvky - Na, Ca, Si, O, K, Al, jsou součástí půd, glazury na porcelán a keramiku. Který minerál vzniká zvětráváním živců a slíd? Kaolinit. K čemu se využívá kaolinit? Výroba porcelánu, přísada do keramiky, surovina pro výrobu křídového papíru.

14 Použité zdroje: Soubor:Peridot in basalt.jpg. Wikipedie, Otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z: Soubor:Turmalin szerl,2 Madagaskar, zrost.jpg. Wikipedie, Otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z: Soubor:Granat, Madagaskar.JPG. Wikipedie, Otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z: Soubor:Talc block.jpg. Wikipedie, Otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Lumír."

Podobné prezentace


Reklamy Google