Peptidy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy.
Advertisements

BÍLKOVINY (ROZDĚLENÍ)
Aminokyseliny.
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Biochemie I 2011/2012 Makromolekuly buňky František Škanta.
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_05_PVP_243_Hol
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
aminokyseliny a proteiny
LIPIDY Sestavili: JIŘÍ ŠEVČÍK JIŘÍ MALINA TV - CH 2004.
LIPIDY.
LIPIDY.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Biologie buňky chemické složení.
biomembrány a membránový transport
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
PaedDr. Ivana Töpferová
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Nutný úvod do histologie
Izoprenoidy.
Struktura a funkce lipidů
Chemická stavba bílkovin
Sloučeniny v organismech
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
METABOLISMUS LIPIDŮ.
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
LIPIDY 1.
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Lipidy jednoduché složené.
LIPIDY.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách
Lucie Palašová; Oktáva B
Struktura lipidů - testík na procvičení –
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
(aminokyseliny, peptidy…)
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PROTEINY Řec. „proteios“=prvořadý Sloučeniny polypeptidového charakteru, které se nalézají ve tkáních všech živých organizmů syntéza: Rostliny + některé.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
1 PROTEINY © Biochemický ústav LF MU (H.P.)
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Lipidy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Lipidy obecný popis.
α- aminokyseliny a bílkoviny
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
Izoprenoidy.
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
Milada Teplá, KUDCH, PřF UK v Praze
Bílkoviny.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Peptidy

Vznik peptidové vazby

Uspořádání peptidové vazby

Peptidový řetězec

Polymery aminokyselin peptidy (méně než 50 aminokyselin) proteiny (bílkoviny) (více než 50 aminokyselin, definovaná sekundární a terciární struktura)

Peptidy oligopeptidy (dipeptidy, tripeptidy ...) (do 10 aminokyselin) polypeptidy (více než 10 aminokyselin) Názvy polypeptidů – podle acylů (záleží na pořadí)

Glutathion důležitý redukční prostředek a antioxidant (udržuje SH skupiny proteinů, chrání Fe2+ v hemoglobinu...)

Peptidové hormony Peptidová antibiotika Toxiny Syntetické peptidy (Aspartam)

Proteiny

Funkce bílkovin Strukturní funkce – složka buněčných struktur Metabolická funkce – transportní bílkoviny - nutriční funkce - pufry ... Informační funkce - signální proteiny - regulační proteiny ...

Struktura bílkovin primární struktura – pořadí aminokyselin sekundární struktura – prostorové uspořádání atomů v hlavním peptidovém řetězci - pravidelná - nepravidelná

Pravidelná sekundární struktura α-helix

β-struktura (β-hřeben) struktura skládaného listu

Terciární struktura – prostorové uspořádání všech atomů bílkoviny, významné interakce mezi postranními řetězci

Kvartérní struktura – počet a prostorové uspořádání podjednotek

Kvalifikace bílkovin (podle zevního tvaru) Globulární bílkoviny (kulovitý tvar, velmi rozšířené) - α-proteiny (převládají α-helixy) β-proteiny (výrazné zastoupení β-struktur) α/β–proteiny (supersekundární struktury z α-helixů a β-řetězců (α+β)–proteiny (obsahují α-helixy a β-řetězce, které vzájemně neinteragují)

Fibrilární bílkoviny (vláknité, málo rozšířené) zástupci: Keratin Kolagen Elastin

Bílkoviny vázané v membránách Integrální Periferní

Roztoky proteinů koloidní roztoky velké molekuly – neprochází membránami (dialýza) amfolyty – využití v elektroforéze Rozpustnost ve vodě – pokud mají na povrchu dost polárních skupin Denaturace – rozrušení terciární a sekundární struktury fyzikálně – teplo chemicky – kyseliny, zásady, těžké kovy, tenzidy

Glykoproteiny

Bílkoviny, které mají na povrchových postranních řetězcích navázané sacharidové složky.

Glykoproteiny se dělí na tři hlavní typy: Membránové Plazmatické Mucinové

Membránové glykoproteiny – na povrchu buněčných membrán vytvářejí vrstvu Glykoproteiny krevní plazmy

Mucinové glykoproteiny – složka sekretu buněk sliznic, až 75 % hmotnosti tvoří sacharidová složka

Vitaminy rozpustné v tucích rozpustné ve vodě

Rozpustné v tucích Retinol (vitamín A)

Vitamin E

Vitamin K

Rozpustné ve vodě L-Askorbová kyselina (vitamín C)

Niacin kyselina nikotinová + nikotinamid

Riboflavin (vitamin B2)

Vitamin B6

Listová kyselina

Biotin (vitamin H)

Lipidy jednoduché složené

Mastné kyseliny: Nasycené (SAFA) Mononenasycené (MUFA) Polynenasycené (PUFA) Názvy: triviální, systematické, zkrácený zápis kyselina α-linolenová kyselina oktadeka-9,12,15-trienová

Fyzikálně chemické vlastnosti a prostorové uspořádání

Dvojná vazba – další reakční centrum, významné zejména oxidace (žluknutí tuků)

Alkoholy jako složky lipidů Glycerol

Sfingosin Mastné alkoholy (sudý počet uhlíků, produkty redukce mastných kyselin)

Jednoduché lipidy pouze z mastných kyselin a alkoholu Triacylglyceroly

Vlastnosti triacylglycerolů nepolární sloučeniny hydrolytické štěpení (glycerol, mastné kyseliny, mýdla)

Složení potravinářských tuků

Vosky (ceridy) Estery vyšších mastných kyselina vyšších alkoholů – méně polární (hydrofobnější) něž tuky

Ceramidy Amidy vyšších mastných kyselin a sfingosinu (základ všech sfingolipidů)

Složené lipidy polárně – nepolární charakter Fosfolipidy

Glycerofosfolipidy

Fosfatidylglyceroly

Sfingofosfolipidy

Glykosfingolipidy

Terpeny isoprenoidy

Monoterpeny

Diterpeny fytol – v chlorofylech

Triterpeny Skvalen – v živočišných tucích (meziprodukt biosyntézy cholesterolu)

Tetraterpeny karotenoidy

Polyterpeny Dolichol – u živočichů i rostlin Kaučuk, gutaperča

Steroidy

Vznikají z isoprenoidů základem steran

Steroly

Kalcioly (vitaminy D)

Žlučové kyseliny vznikají z cholesterolu v játrech

Steroidní hormony ...