KINETIKA CHEMICKÝCH REAKCÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AZ kvíz Chemické opakování
Advertisements

Tenze páry nad kapalinou a roztokem
PRŮBĚH CHEMICKÉ REAKCE
Chemická kinetika Doposud jsme se zabývali pouze polohou rovnováhy a nezabývali jsme se rychlostí chemických dějů – reakční kinetikou. Pojem aktivační.
Kinetika chemických reakcí
Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce
A B Rychlost chemické reakce time D[A] Dt rychlost = - D[B] Dt
1 Termodynamika kovů. 2 Základní pojmy – složka, fáze, soustava Základní pojmy – složka, fáze, soustava Složka – chemické individuum Fáze – chemicky i.
 Cesta přechodu systému z jednoho stavu do druhého 1) Chemická termodynamika - studuje energetickou stránku chemického děje, podmínky k ustanovení.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
OBECNÁ CHEMIE DISPERZNÍ SOUSTAVY Ing. Alena Hejtmánková, CSc.
OBECNÁ CHEMIE TERMOCHEMIE Ing. Alena Hejtmánková, CSc. Katedra chemie
FS kombinované Chemické reakce
Zkoumá rychlost reakce a faktory, které reakci ovlivňují
VY_32_INOVACE_05-14 Chemická kinetika I
KINETIKA CHEMICKÝCH REAKCÍ
Reakční rychlost Rychlost chemické reakce
Chemické reakce Chemická reakce je děj, při kterém se výchozí látky mění na jiné látky zánikem původních a vznikem nových vazeb Každá změna ve vazebných.
Kinetika chemických reakcí (učebnice str. 97 – 109)
Oxidačně-redukční reakce
Kinetika ∆c ∆t.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_35.
Termodynamika a chemická kinetika
Reakční kinetika zabývá se průběhem reakcí, rychlostmi reakcí
CHEMICKÉ REAKCE.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických reakcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Aplikuje poznatky.
Změny při chemických reakcích
Kinetika chemických reakcí
CZ.1.07/1.1.10/ Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová.
Chemický děj.
Kinetika ∆c ∆t.
Faktory ovlivňující reakční rychlost, teorie chemické kinetiky
Základy chemických technologií 2009 TECHNOLOGICKÉ PROCESY CHEMICKÉ PROCESY:TAKOVÉ TECHNOLOGICKÉ POSTUPY, PŘI KTERÝCH DOCHÁZÍ K CHEMICKÉ PŘEMĚNĚ SUROVINY,
Vlivy na rychlost chemických reakcí
X. Chemická ROVNOVÁHA Pozor: tato kapitola se velmi plete s chemickou kinetikou (kapitola VIII) !! Pozn.: Jen stručně, podrobnosti jsou v učebnicích.
Kinetika chemických reakcí
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
OBECNÁ CHEMIE CHEMICKÁ REAKCE Ing. Alena Hejtmánková, CSc.
Chemický děj 1. Klasifikace chemických reakcí 2. Chemické rovnice 3
Fyzikálně-chemické aspekty procesů v prostředí
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Ovlivnění chemické rovnováhy
Reakční kinetika předmět studia reakční kinetiky
Termodynamika Termodynamika studuje fyzikální a chemické děje v systémech (soustavách) z hlediska energie Proč některé reakce produkují teplo (NaOH + H2O)
Chemická rovnováha Pojem chemické rovnováhy jako dynamické rovnováhy.
Fázové rovnováhy.
Dynamická podstata chemické rovnováhy
CHEMICKÁ ROVNOVÁHA VE ZVRATNÝCH REAKCÍCH II
VIII. Chemické reakce : KINETIKA
Chemická rovnováha Pojem chemické rovnováhy jako dynamické rovnováhy.
Průběh enzymové reakce
Chemická rovnováha Výpočet rovnovážné konstanty, rovnvážného složení, ovlivnění rovnovážného složení.
Základy chemické kinetiky
Chemické reakce Chemická rovnováha Termochemie.
Ch_018_Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Ch_018_Chemické reakce_ Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Název vzdělávacího materiálu: Rovnováhy Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/18 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady.
R YCHLOST CHEMICKÉ REAKCE RNDr. Marta Najbertová.
EU peníze středním školám
Chemické reakce RNDr. Marta Najbertová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-01
FYZIKÁLNÍ CHEMIE.
Název: Rychlost chemické reakce
KINETIKA CHEMICKÝCH REAKCÍ
REAKČNÍ KINETIKA X Y xX + yY zZ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Reakční kinetika.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
CHEMICKÁ KINETIKA. chemické vazby vznikají a zanikají při chemických reakcích.
Kinetika chemických reakcí (učebnice str. 97 – 109)
Transkript prezentace:

KINETIKA CHEMICKÝCH REAKCÍ OBECNÁ CHEMIE KINETIKA CHEMICKÝCH REAKCÍ Ing. Alena Hejtmánková, CSc. Katedra chemie Agronomická fakulta ČZU Praha © Praha, 2003

DEFINICE, ZÁKLADNÍ POJMY Chemická kinetika studuje časový průběh chemických reakcí mechanismus děje a jeho rychlost Typy chemických reakcí simultánní C B A + D řetězové vratné izolované následné bočné C .... B Obecná chemie. Kinetika.

REAKČNÍ RYCHLOST /1 [ ] [ ] P A t v D - = P A P2 P1 t2 v = - t1 A2 A1 změna látkového množství (koncentrace) látky za jednotku času P A t v D - = [ P ] A [ P2 ] P1 t2 v = - t1 A2 A1 Obecná chemie. Kinetika.

REAKČNÍ RYCHLOST /2 2 5 O NO 4 N + Obecná chemie. Kinetika.

REAKČNÍ RYCHLOST /3 D d C c B b A a + v dt dn a 1 - = b c d [B] [A] k β α [B] [A] k v = k – rychlostní konstanta, [k] = (mol.l1)1x s1 x – řád reakce, x = a + b molekularita reakce Obecná chemie. Kinetika.

REAKČNÍ RYCHLOST /4 P A B + [B] [A] k v = e k = Reakční rychlost ovlivňuje koncentrace reagujících látek P A B + β α [B] [A] k v = teplota zvýšení o 10 ºC  zvýšení rychlosti reakce 2−4krát teplotní koeficient reakce Arrheniova rovnice / RT -E A e k = pravděpodobnost srážky A  frekvenční faktor EA  aktivační energie vhodná orientace Obecná chemie. Kinetika.

SRÁŽKOVÁ TEORIE REAKČNÍ RYCHLOSTI P2 < P3 Rychlost částic Počet molekul T1 < T2 < T3 T1 T2 T3 Reakční koordináta Energie EA A+B AB [A...B] Obecná chemie. Kinetika.

TEORIE AKTIVOVANÉHO KOMPLEXU B AB 2 B A + Obecná chemie. Kinetika.

VLIV KATALYZÁTORU AB B A ® + 1. [KA] A K ® + 1. AB B 2. EA A+B AB Reakční koordináta Energie EA A+B AB [A...B] Reakční koordináta Energie EA2 [K...A] [K...A...B] A+B AB EA1 Obecná chemie. Kinetika.

KATALYZÁTORY Katalyzátory homogenní heterogenní Autokatalýza  katalyzátorem je produkt reakce Selektivita katalyzátorů  enzymy Negativní katalyzátory  inhibitory (stabilizátory a katalytické jedy) Obecná chemie. Kinetika.

ROZSAH REAKČNÍCH RYCHLOSTÍ u následných reakcí je rychlost určujícím krokem nejpomalejší reakce Obecná chemie. Kinetika.

STAV CHEMICKÉ ROVNOVÁHY D d C c B b A a + Čas Reakční rychlost v1 v2 b a 1 [B] [A] k v = d c 2 [D] [C] k v = K [B] [A] [D] [C] k b a d c 2 1 = K = rovnovážná konstanta Obecná chemie. Chemická rovnováha.

STUPEŇ PŘEMĚNY [A] α - = 1 0, α Î K < 105 K  (105  10+5) posun vlevo rovnováha posun vpravo stupeň přeměny (konverze) klíčové složky podíl zreagovaného množství výchozí složky [A] α r - = 1 0, α Î klíčová složka  složka, která se vyčerpává v reakci nejrychleji Obecná chemie. Chemická rovnováha.

POSUN CHEMICKÉ ROVNOVÁHY /1 Le Chatelierův princip (akce a reakce) změna koncentrace přebytek výchozí složky odstraňování produktu posun rovnováhy doprava (k reakčním produktům) K [B] [A] [D] [C] b a d c = Obecná chemie. Chemická rovnováha.

POSUN CHEMICKÉ ROVNOVÁHY /2 změna vnějšího tlaku (při změně počtu molů v plynné fázi) N + 3 H 2 NH 2 2 3 4 moly 2 moly pokles tlaku Počet molů Vnější tlak Posun rovnováhy zvyšuje se zvýšení snížení snižuje se Obecná chemie. Chemická rovnováha.

POSUN CHEMICKÉ ROVNOVÁHY /3 změna teploty K = f (T) A + B C Reakce Teplota Posun rovnováhy exotermní zvýšení snížení endotermní Obecná chemie. Chemická rovnováha.

KONEC