Chemická stavba buněk Září 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
Advertisements

RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
STRUKTURA BUŇKY.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Základy přírodních věd
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Peptidy.
Chemické složení organismů
Biologie buňky chemické složení.
SACHARIDY.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Nutný úvod do histologie
Chemická stavba bílkovin
Sloučeniny v organismech
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
NUKLEOVÉ KYSELINY A JEJICH METABOLISMUS
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Cukry Alice Skoumalová.
Nukleové kyseliny Přírodní látky
Stavební kameny a stavební zákony
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
(aminokyseliny, peptidy…)
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
CUKRY = SACHARIDY.
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Přírodní makromolekulární látky (Biopolymery)  Vytvářejí dlouhé vláknité molekuly  Nesou a uchovávají genetickou informaci.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_321_Buňka a chemické složení buňky Název školy Masarykova střední škola zemědělská a.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Chemické složení buňky a organismů.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Chemické složení živých organismů
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Buňka  organismy Látkové složení.
Nukleové kyseliny Charakteristika: biopolymery
Mgr. Natálie Čeplová Fyziologie rostlin.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Předmět: KBB/BB1P; KBB/BUBIO
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Molekulární základy genetiky
Co to je DNA? Advanced Genetics, s.r.o..
Stavební kameny a stavební zákony
Bílkoviny.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Chemická stavba buněk Září 2009

Prvky a molekuly života Buňky tvořeny tzv. biogenními prvky – hlavní: H, C, O,N; v malém množství – Ca, P, S, K, Cl, Na, Mg, I, Fe, Zn, Cu Nejmenší částice prvku – atomy (protony, neutrony, elektrony). Atomy propojeny chemickými vazbami – tvoří molekuly

Látkové složení buněk 1/ anorganické látky 2/ organické látky Voda – fce – rozpouštědlo, reaktant, prostředí pro reakce, produkt metabolismu, termoregulace Anorganické ionty Nerozpustné soli Plyny 2/ organické látky A) malé – sacharidy B) velké – polysacharid - aminokyseliny - bílkoviny= proteiny - nukleotidy - nukleové kyseliny - mastné kyseliny

Iontová vazba

Kovalentní vazby – sdílení elektronů

Polární kovalentní vazba

Vodíkové můstky

Voda jako rozpouštědlo

Rozpouštění soli

pH roztoků, kyseliny a zásady

Organické molekuly Sloučeniny uhlíku C – C …. kovalentní vazba – vznik řetězců nebo kruhů malých a velkých molekul Malé organické molekuly – zdroj E, stavební kameny (monomery) velkých molekul (polymery)

Cukry - sacharidy Podle počtu sacharidových jednotek dělíme na monosacharidy, oligosacharidy (2-10, laktóza, maltóza, sacharóza), polysacharidy Glukóza – C6 H 12 O 6 Monosacharid Rozpustná ve vodě, sladká Patří mezi hexózy (fruktóza, galaktóza) Fce – zdroj E – buněčné palivo – oxidací během buněčného dýchání tvorba E (ve formě ATP) - stavební jednotka polysacharidů – škrob, glykogen, celulóza

Glukóza

Ribóza, deoxyribóza Monosacharidy Pentózy – mají 5 uhlíků Vyskytují se v nukleotidech – základních kamenech nukleových kyselin

Vznik disacharidu Spojením dvou molekul glukózy vzniká maltóza. Kondenzační reakce – uvolňuje se molekula vody, vzniká tzv. glykosidová vazba. Opačná reakce – hydrolýza – je třeba dodat molekulu vody.

Polysacharidy Polymery Vznikají spojením velkého množství – tisíců – molekul cukrů do dlouhého řetězce Škrob – rostlinné buňky – zásoba E, polymer glukózy, škrobová zrna, důkaz škrobu jódem – zmodrá Glykogen – živočišné b., houby – zásoba E, z glukózy, drobná zrníčka Celulóza – dlouhé řetězce glukóz vedle sebe, příčně spojené vodíkovými můstky, jedna molekula 15 000 jednotek glukózy, tvoří mikrofibrily – z nich např. buněčná stěna; velmi těžce stravitelná, pevná

Aminokyseliny postranní řetězec buňkách 20 proteinogenních AK Dvě AK se mohou spojovat peptidovou vazbou – tvoří dipeptid hydroxylová skupina aminová skupina AK glycin

Přehled proteinogenních AK

Peptidová vazba Dipeptidy, polypeptidy

Bílkoviny - proteiny Makromolekuly složené z aminokyselin (ty jsou spojeny peptidovými vazbami) 20 druhů AK v proteinech Počet a pořadí AK v makromolekule tvoří tzv. primární strukturu bílkoviny – daná genetickou informací v DNA Sekundární struktura – α helix - spirála nebo β list Terciární struktura – přesný trojrozměrný tvar bílkoviny: vlákno – keratin, klubíčko - albumin Kvartérní struktura – kompletní bílkovina často složena z více polypeptidových řetězců – jejich uspořádání Denaturace bílkovin – změna struktury, porušení např. vodíkových můstků – např. vysokou teplotou – viz.vaječný bílek

Primární struktura proteinů – daná pořadím a počtem AK, podle genetické informace uložené v DNA

Modely proteinů

Srpková anemie

Funkce bílkovin Stavební kameny buněčných organel Stavební kameny buněčných membrán a vnitřní buněčné kostry Enzymy – katalyzují reakce v buňce a regulují přenos genetické informace Umožňují komunikaci buňky s jejím okolím Molekulové motory – pohyb organel a vlastní buňky Přenašeče látek Hormony Protilátky

Enzymy a jejich fce

Proteiny v cytoplazmatické membráně

Nukleotidy Nukleotidy Složené ze 3 molekul – fosfát, cukr (ribóza, deoxyribóza), dusíkatá báze (A, G, C, T, U) Stavební jednotky nukleových kyselin (RNA – ribóza, fosfát, AGCU; DNA – deoxyribóza, fosfát, AGCT) Nukleotidy

Dusíkaté báze v nukleotidech

Cukerná složka nukleotidů

ATP

DNA

Vztah DNA - protein

Shrnutí