Jak ušetřit a nezmrznout aneb Jak nejlépe vytápět svůj byt Vítězná 24. 4. 2009 17.00.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOMASA-BIOPLYN Úvod 1. Obnovitelné zdroje jsou takové, které se v přírodě obnovují (rostou) např. stromy a můžeme je používat stále, protože je nemůžeme.
Advertisements

Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Jak se vám dýchá?.
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
Folie 1. Folie 2 SOLPOOL Dotační možnosti pro venkovní plavecké bazény Milena Můčková Výhradní zodpovědnost za obsah.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Obnovitelné zdroje energie a krajské energetické koncepce Obsah prezentace Analytická část ÚEK Přístupy stanovení energetického potenciálu OZE v kraji.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Tepelné čerpadlo 3.
Topení biomasou Vypracoval: Pavel Bárta
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
Alternativní zdroje energie
Využití obnovitelných zdrojů energie, energeticky soběstačné obce
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Úspora elektrické energie
Vliv energetiky na životní prostředí … (XVI. Seminář energetiků)
Místní akční skupina Království – Jestřebí hory. Valné shromáždění MAS –  Program:  Přivítání  Plnění úkolů z minulé Valného shromáždění.
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.
Inovace systémů vytápění Možnosti úspor při vytápění a přípravě teplé vody TRONIC CONTROL® s.r.o. Ing. Vít Mráz.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Aktivní přístup kraje z hlediska ochrany ovzduší , Clarion Congress Hotel Ostrava náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.
Místní akční skupina Království – Jestřebí hory. Valné shromáždění MAS –  Volba mandátové a návrhové komise  Zpráva činnosti za rok 2008.
Valné shromáždění MAS –  Volba mandátové a návrhové komise  Zpráva činnosti za rok 2007  Zpráva hospodaření za rok 2007  Návrh činnosti.
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum __________________________________________________________.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek Kulturní dům Havlovice.
Místní akční skupina Království – Jestřebí hory, o.p.s
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
Místní akční skupina Království – Jestřebí hory. Valné shromáždění MAS –  Přivítání  Volba mandátové a návrhové komise  Zpráva činnosti.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Zelená úsporám Novinky od 08/2009 Dotace v praxi SFŽP ČR Odbor GIS Ing.Tomáš Poledník Vedoucí pracovišť Morava.
Kotlíkové dotace. Základní podmínky Dle platné legislativy (zákona č. 201/2012 Sb.) nebude možné po roce 2022 provozovat neekologické kotle 1. a 2. emisní.
Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU Bc. Michaela Karásková, EUROPROJECT DOTACE Ing. Šárka Mazalová, EUROPROJECT DOTACE 1Europroject.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Informace o spalovacích pecích k likvidaci kadáverů MVDr. Marek Žižlavský, Ph.D. SEVARON.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Vytápění Dálkové vytápění
Operační program životní prostředí
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Sněm MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s. čtvrtek
Transkript prezentace:

Jak ušetřit a nezmrznout aneb Jak nejlépe vytápět svůj byt Vítězná

Království – Jestřebí hory, o.p.s.

Územní působnost 24 obcí dvou dobrovolných svazků - Společenství obcí Podkrkonoší a Svazku obcí Jestřebí hory Čermná, Dolní Olešnice, Hajnice, Horní Olešnice, Chotěvice, Kocbeře, Kohoutov, Pilníkov, Staré Buky, Vítězná, Vlčice, Vlčkovice v Podkrkonoší, Batňovice, Havlovice, Chvaleč, Jívka, Libňatov, Malé Svatoňovice, Maršov u Úpice, Radvanice, Suchovršice, Velké Svatoňovice, Rtyně v Podkrkonoší a Úpice

Semináře TATO AKCE PROBÍHÁ V RÁMCI PROJEKTU KAPKA21 A JE SPOLUFINANCOVÁNA STÁTNÍM FONDEM ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Cíle projektu - pomoc veřejnosti v získávání prostředků Státního fondu životního prostředí - vzdělávání v oblasti rozvoje venkova - zvýšit zodpovědnost občanů za životní prostředí a prostředí kolem nás - nabídnout ekonomické řešení situace, která se pravidelně opakuje

Představení Dr. Jan Balcar, ředitel Království – Jestřebí hory, o.p.s. konzultant pro obnovitelné zdroje energie - OZE Jiří Hlávka, Dit. Firma Verner - výrobce kotlů na biomasu a popularizátor využití energie z rostlinných zdrojů

Cíle dnešního večera Pomoc zvýšit nezávislost na centrálních zdrojích Ukázat možnosti vytápění vašeho domu - nabídnout alternativy Diskutovat možnosti pro váš dům Pokusit se vhodně kombinovat jednotlivé možnosti

Pomoc zvýšit nezávislost na centrálních zdrojích Co dovážíme? elektřina a uhlí Zdroje energie, které nás vytvoří méně závislými? Slunce, geotermální energie, biomasa Položili jste si otázky? Kolik mě stojí topná sezóna? Komu za energii zaplatím? Čím topím? Jaké činnosti jsou spojené s vytápěním domu?

Ukázat možnosti vytápění vašeho domu - nabídnout alternativy Solární energie Geotermální energie Vytápění biomasou Uhlí Elektřina

Solární energie Pokud nemáte komín a máte elektrokotel – vhodná kombinace - ceník – viz přílohawww.helion.cz Větší vstupní náklady, ale nízké provozní Důležité - umístění – na střeše Je omyl myslet si, že když nesvítí Slunce, tak se netopí

Geotermální energie Tepelná čerpadla Využití tepla z přírody: obsáhlý program tepelných čerpadel sahá od kompaktních přístrojů pro pasivní domy až po kaskádová řešení s několika stovkami kilowatt. Jako zdroje tepla slouží země, voda nebo vzduch – prospekt

Biomasa – obnovitelný zdroj Co je biomasa? Biomasa je téměř jakákoli hmota organického původu, ať už rostlinného či živočišného. V kontextu s energetickými zdroji se většinou jedná o dřevní odpad, slámu a další zemědělské zbytky a odpad, ale i exkrementy užitkových zvířat.

Biomasa – zdroj energie Suchá biomasa - je například dřevní a suchý rostlinný odpad, se většinou zpracovává suchými procesy, jako jsou spalování či zplyňování. Mokrá biomasa – např. tekuté a pevné výkaly hospodářských zvířat či siláž (bioodpad) se zpracovává mokrými procesy v bioplynových stanicích.

Více – parketa Ing. Vladimíra Vernera

Uhlí Těží se mimo území regionu i ČR – neobnovitelný zdroj V současné době se prodává již méně kvalitní Při spalování - vysoká prašnost, uvolňování látek do ovzduší, při vyhoření – vyšší produkce odpadu Skladování – prašné prostředí, vyšší požadavky na uskladnění, vlhkost, menší výhřevnost

Uhlí – dolování až od 18. stol. Emise znečišťujících látek ze spalování tuhých fosilních paliv v lokálních topeništích, které vznikají při vytápění zhruba půl milionu bytů jsou v mnoha krajích hlavní příčinou špatné kvality ovzduší v České republice - příloha

Elektřina „Čistý zdroj energie“ – ALE! Elektřinu je třeba vyrobit – zdroj – především uhlí, jádro – pouze 5 % - obnovitelné zdroje energie – voda, slunce, vítr, biomasa Jsme závislý na tom, jestli jde proud Účet platíme centrální firmě Dobrý doplněk při kombinaci v období jara a podzimu pro temperování v bytě – není nutný velký výkon – dohřev

Topná sezóna Co má vliv na to, kolik „protopím“ za rok Izolace Umístění domu Venkovní teplota Zdroj tepla – kvalita, výhřevnost, dostupnost Komfort – skládám uhlí, vysypu pytel do zásobníku nebo otočím kohoutem

Ceník a tabulky Hlediska: Ekonomické – kolik to stojí a jaké jsou náklady spojené s dovozem a úklidem Komfort – pohodlí, čistota v domě, přikládání do kotle, skladování paliva, dovezu si kdy potřebuji Ekologické – zápach z komína, produkce odpadu (popela), vliv kvality ovzduší na naše zdraví – potrál, který informuje o cenách, efektivitě, úspory atd.

Jak se rozhodneme Navštivte člověka, který tyto alternativy má V našem okolí žijí lidé, kteří využívají všechny uvedené typy zdrojů energie Každý dům má své možnosti Při novostavbě – konzultujte s architektem

Jak nám může pomoc stát? Dotace – nároková položka Na zateplení domu Výměna oken Výměna topných systémů Ohřev užitkové vody

Podmínky – Na Den Země – první výzva První program, který nabízí občanům pomoc v takovém rozsahu Instalovat to může, kterákoliv firma i živnostník – nesežerou to pražské, nadnárodní a velké firmy Není prostor pro korupci při výběru – kdo dotaci dostane a kdo ne!

Besedy v květnu Jak na dotace – besedy Mgr. Pavla Marková, která se zpracováním žádostí bude přímo zabývat Více – a

Kde nás najdete? Království – Jestřebí hory, o.p.s. Pod Městem Úpice Jan Balcar – ředitel o.p.s ,