Zdroje energie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Uhlí,dřevo,ropa,neobvyklá paliva
ROPA Pavel Kratochvíl.
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
Rozvodná elektrická síť
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Elektromobily Předpokládá se, že elektromobily se budou v budoucnosti stále více využívat. Jejich největší výhodou je převádění energie na pohyb s účinností.
Energie.
EKO KVÍZ.
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
Registrační číslo projektu
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Obnovitelné zdroje energie (OZE)
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
Populační problém Vypracovali:Adam Páv,Marek Nedvídek.
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
PŘÍRODNÍ ZDROJE A ENERGIE Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Elektrická energie.
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Zdroje energie v ČR a koncepce energetiky do budoucnosti Vypracoval: Michal Zelenský.
Přírodní zdroje Česka Anotace
Krajina a životní prostředí
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Výroba elektrické energie Vzrůstající spotřeba energie klade nároky nejen na zvyšování efektivity její výroby, ale také na hledání stále nových zdrojů.
energie má své dobré stránky ale i špatné ENERGIE.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Bez energie si život neumíme představit. Elektrickou energii a teplo lze získávat tradičně z nerostných surovin, neobnovitelných zdrojů, např: v tepelných.
Energie III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
VY_32_INOVACE_ CESTA ENERGIE Mgr. Irena Škantová Environmentální výchova listopad ročník Hra je určena pro pochopení významu, využití.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
NEKOVY: uhlík, síra, fosfor Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Obnovitelné zdroje energie Mýtus nebo záchrana? Petr Jeník OHK Most, odborná sekce životního prostředí, Jednatel sekce Regionální energetické fórum, Ústí.
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Jak lidé využívají přírodu TEMA: Přírodní složky.
VY__III/2__INOVACE __215 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 7. – 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Energie současnosti a její historie Johanka Sadílková.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Energetické suroviny - palivo
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Obnovitelné a neobnovitelné přírodní zdroje
Jak lidé využívají přírodu
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Toky energií v přírodě a v člověkem ovlivněné krajině, efektivní využití energie Kristina Zindulková, 2016.
Obnovitelné zdroje energie a blízká budoucnost
Transkript prezentace:

Zdroje energie

Člověk je již od počátku svého historického vývoje spojen se zdroji energie. Nejdříve využíval pouze energii svých svalů, později energii uvolňující se při spalování přírodních paliv. S rozvojem technických zařízení a prostředků dokázal využívat energii spojenou s pohybem zvířat, vody a vzduchu na Zemi, v současné době pak i energii ukrytou v jádrech atomů. Život člověka bez zdrojů energie je nemyslitelný a přitom její spotřeba stále narůstá. Většina současných zdrojů je však neobnovitelná a zásoby jsou konečné – fosilní paliva (ropa, uhlí a zemní plyn). Proto je stále více nutné věnovat pozornost obnovitelným zdrojům, které navíc většinou nepřinášejí tolik problémů se životním prostředím. K tradičním obnovitelným zdrojům energie patří vítr, slunce a pohyb vody.

Hospodaření energií sice může oddálit den zúčtování, ale nemůžete šetřit něčím, co nemáte. Ani další odborníci nepochybují, že je na čase zesílit hledání významného paliva budoucnosti. Existuje však takové palivo? Stručně řečeno, ne. Odborníci to opakují stále dokola: „Žádné okamžité řešení není.“ Třebaže pár nadšenců tvrdí, že mezi námi a nekonečnou energií ze vzduchoprázdna vesmíru nebo zemského jádra stojí pouze rozsáhlá spiknutí nebo nedostatek financí, skutečnost je taková, že na konci žádné rovnice ani vrtné korunky žádné úžasné palivo nečeká.

Mylné je i nadšení z automobilů na vodíkový pohon Mylné je i nadšení z automobilů na vodíkový pohon. Vodík totiž není zdroj energie. Třebaže se vyskytuje společně s kyslíkem ve vodě. Aby se dal vodík využít, musíte ho nejprve izolovat a k tomu je zapotřebí více energie, než z něj získáte. V současnosti se většina energie získává z fosilních paliv, a ta žádné okamžité řešení nenabízejí.

Při podrobnějším průzkumu nicméně zjistíme, že budoucnost našeho příštího paliva až tak neutěšená není. Ve skutečnosti máme již nyní k dispozici řadu uchazečů o energetické prvenství, které dnes patří fosilním palivům – např. větrnou, solární nebo atomovou energii. Tento nástupce však bude muset být „shromážděním“, a nikoli „králem“. Prakticky všichni odborníci překvapivě neprosazují svoji specializaci, ale i specializace všech ostatních.

Hlavním problémem je velká spotřeba Hlavním problémem je velká spotřeba. Na světě se denně spotřebuje okolo 320 miliard kilowatthodin. To se rovná asi dvaadvaceti bez přestání svítícím stowattovým žárovkám na každého obyvatele naší planety. Odhaduje se, že se světová spotřeba elektrické energie během příštího století ztrojnásobí. Fosilní paliva dokážou rostoucí poptávku uspokojit, protože se v nich do kompaktní formy nastřádaly miliony let sluneční energie, jenže takové palivo už nenajdeme.

Řešení existuje, ale všechna si od nás, kteří se mačkáme klem „fosilního“ ohně, žádají jednu věc – velký skok do jiného světa.