Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyslík Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

ČLOVĚK A JEHO VZTAH K PROSTŘEDÍ
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Plasty a syntetická vlákna
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vodík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
B, Si, Ge, As, Sb, Se, Te, At (radioaktivní)
Kyslík – prvek nezbytný pro život
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků. pH
Ozon a vše kolem něho Jan Bajaja.
ENERGIE 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_52_INOVACE_02/1/16_Chemie VODÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_403.
PRVKY ALKALICKÝCH ZEMIN
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-02.
TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
PaedDr. Ivana Töpferová
UHLIČITANY SÍRANY FOSFOREČNANY
Karbonylové sloučeniny
Síra.
VÝROBA SKLA, PAPÍRU, PLASTU
POLÁRNÍ PÁS 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Alternativní zdroje energie
Kyslík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 2
MAGNETICKÁ SÍLA A GRAVITAČNÍ SÍLA
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
PŘÍJEM INFORMACÍ 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
NERVOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
ATMOSFÉRA ZEMĚ Robert Řehák
MINERÁLY 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PRVKY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
NEKOVY kyslík.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
KYSLÍK.
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
Nekovy 1 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_135_Kyslík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon
Zástupci prvků skupin RZ
DÝCHACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
TROPICKÝ PÁS Tropický deštný les
Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
S V A L Y 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Kyslík.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Kyslík Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - plynné O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr halogeny.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_09_Kyslík Téma: Chemie.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_34_KYSLÍK TÉMA: KYSLÍK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Zástupci prvků skupin RZ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Transkript prezentace:

Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Obr. 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Latinský název: oxygenium Značka: O (z řeckého oxys a genes = vytvářející kyseliny) Protonové číslo: Z = 8 Skupina: VI. A = 16. skupina Perioda: 2. perioda Teplota tání: −218,79 °C Teplota varu: −182,95 °C Patří mezi nekovy. Je to bezbarvý plyn bez zápachu. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Kyslík – struktura atomu Obr. 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Kyslík je nejrozšířenějším prvkem na Zemi Kyslík je nejrozšířenějším prvkem na Zemi. V přírodě se vyskytuje volný (tvoří molekuly O2 a O3), ale i vázaný v řadě sloučenin (např.H2O, H2O2, CO2 apod.). Tvoří dvouprvkové sloučeniny oxidy. Kyslík je součástí zemské kůry, atmosféry, vyskytuje se nejen ve vodě, ale i v lidském těle. Tvoří více než polovinu hmotnosti lidského těla. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Kyslík je biogenní prvek – kdyby tu nebyl, neexistoval by na Zemi život. Ve vzduchu je přibližně 21% kyslíku O2. Kdyby se obsah kyslíku zvýšil na 25% nebo snížil na 17%, nemohli bychom přežít. Obr. 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Obsah kyslíku se snižuje ve velkých výškách nebo pod vodou. Obr. 5 Obr. 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Kyslík podporuje hoření. Obr. 10 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použití Plynný kyslík se používá spolu s acetylenem ke svařování kovů (autogen). V nemocnicích k podpoře dýchání. Je součástí i všech ostatních dýchacích plynů, které se používají pro potápění, v horolezectví apod. Obr. 6 Obr. 7 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Kapalný kyslík (zkapalní při teplotě: −182,95 °C): - světle modrá tekutina - používá se pod názvem LOX (liquid oxygen) jako složka paliv pro raketové motory Kapalný kyslík se vyrábí zkapalněním vzduchu a následnou destilací. Obr. 8 Obr. 9 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Ozon Tříatomová molekula kyslíku O3 . Vzniká účinkem ultrafialového záření, nebo elektrického výboje (blesku) na molekuly kyslíku O2. Je to reaktivní plyn. Má dezinfekční účinky. Ve větším množství je jedovatý. Použití: dezinfekce pitné vody, v průmyslu především k bělení (například textilních látek, bělení celulózy pro výrobu papíru). Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Ozonosféra je součástí stratosféry a je ve výšce 25 – 35 km nad Zemí Ozonosféra je součástí stratosféry a je ve výšce 25 – 35 km nad Zemí. Chrání život na Zemi před škodlivými účinky UV záření ze Slunce. Ozonová díra – úbytek ozonu ve stratosféře. (účinkem zejména freonů – látek obsahujících v molekulách atomy fluoru a chloru). Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: Obr.1 – http://commons.wikimedia.org/wiki/Periodic_table Creative Commons Attribution/Share-Alike Licens Obr.2 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Electron_shell_008_Oxygen.svg Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 UK: England & Wales license Obr.3 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Earthheart_square.jpg Volně šiřitelné Obr.4 – vlastní archiv autora Obr.5 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kalymnos_2005_022.jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license Obr.6 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cutting_torch.jpg Obr.7 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zuurstofleiding.jpg Obr.č.8 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Liquid_Oxygen.gif GNU General Public License Obr.č.9 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Apollo_15_launch.jpg Obr.č.10 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ohe%C5%88_(2).jpg Creative Commons Attribution 3.0 Unported license Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.