Čokoláda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Adresa: Ovčárecká 305, Kolín V, Kolín Telefon:
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
ČASTÁ NEINFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ –
Příprava a vlastnosti tuků
KOFEIN.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Recept na perník.
Úpravy krmiv.
Kakao – nápoj pro uvolnění duše
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Aplikovaná biologie Výroba čokolády
Čokoláda.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
VY_52_INOVACE_ZBP1_6064VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
UGO.
Příprava vánoční večeře. Kapr s pivní omáčkou. Ingredience 1,5 kilogramu kapra bez vnitřností a šupinbez 1 velkou cibuli 1 mrkev 1 lžíci másla 1 lžíci.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
Kakao.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_497 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Káva.
Čokoláda Vypracovala: Soňa Gráblová
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
KAKAO, ČOKOLÁDA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
ČOKOLÁDA A JEJÍ PUTOVÁNÍ PO TĚLE Biologicko-chemický projekt.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
Čokoláda a čokoládové cukrovinky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kofein 1,3,7-trimethylxanthin coffea arabica (kávovník arabský) bílý hebký prášek, hořké chuti alkaloid, derivát xanthinu (theobromin-kakao) guarana, maté,
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Opakování – sortiment cukrovinek, nečokoládové cukrovinky
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_ Likérové špičky
Výroba dezertních hmot 1
Opakování – Výroba kakaové a čokoládové hmoty
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba dezertních hmot 3
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Polevy a náplně Autor: Gražyna Salamonová, Mgr..
Technika obsluhy – Výroba kávy
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
ČOKOLÁDA Dominika Tuschlová 1.B.
Těžké šlehané hmoty / TŠH/.
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

Čokoláda

Historie čokolády Původním místem výskytu kakaovníku je deštný prales a povodí Amazonky a Orinoka. V době, kdy Kryštof Kolumbus nevědomky objevil Ameriku, se čokoláda pila na území Mexika a Střední Ameriky Jako původní pěstitelé kakaovníků jsou považováni Olmékové, Aztékové a Mayové.

Kakaový bob měl nejen zemědělský, ale i náboženský význam a také se využíval jako platidlo. Původní chuť čokolády byla velice hořká, proto se kakaové boby nejdříve fermentovaly, pražily a drtily. Do Evropy přivezl kakaové boby a nápoj chocholatl španělský dobyvatel Hernando Cortés v polovině 16.st.

Holanďan Conrad van Houten v r Holanďan Conrad van Houten v r. 1828 oddělil kakaové máslo od kakaového prášku, čímž se stala výroba čokolády levnější a všem vrstvám dostupnější. V r. 1847 vznikla první tuhá čokoláda smícháním kakaového másla, kakaového prášku a cukru. V r. 1875 vznikla první mléčná čokoláda přidáním kondenzovaného mléka. V 70-80. letech 19.st. u nás vznikla první čokoládovna – Maršnerova čokoládovna.

Výroba čokolády Výroba čokolády je založena na surovinách, které tvoří kakao, a to kakaový prášek, kakaová hmota a kakaová pokrutina. Dále je to tuk, cukr nebo sladidla a další přísady. Tyto přísady se pečlivě promíchají v míchacím stroji.

Proces výroby Pražení Ostraňování slupek - drcení Mletí Konšování (lasturování) Temperování Výroba konečného produktu

Pražení Vytříděné boby se praží při teplotě 80-130˚C po dobu 30 minut až dvou hodin. Při pražení se zjemňuje chuť bobů, vylepšuje se vůně a barva.

Odstraňování slupek - drcení Jedlá část kakaových bobů je uložena v tvrdé a nepoužitelné slupce. Slupky upražených bobů se proto nechají prasknout a poté se odfukují pryč od těžší kakaové směsi. Takto vzniká drť, která obsahuje kakaové máslo, škrob a bílkoviny.

Mletí V mlýnech se kakaová drť rozmělňuje a za působení tlaku a tepla se mění na vláčnou kaši. Při výrobě čokolády putuje tato tekutá hmota do mísících a melanžerů, kde se k ní přidají další kakaové máslo, cukr a emulgační činidla.

Konšování (lasturování) Tento proces výrazně zlepšuje chuťové vlastnosti čokolády. Čokoládová hmot se hněte, mísí a dále rozmělňuje po dobu až několika dní. Přidávají se k ní další příchutě, jako vanilka, hřebíček nebo skořice. Vzniká tak rovnoměrná čokoládová hmota výborné kvality a chuti.

Temperování V temperovacích strojích získává čokoláda správnou teplotu pro další zpracování. Teplota čokolády musí být velice dobře sledována, jinak by mohlo dojít k oddělení některých druhů tuků, čímž by čokoláda ztratila hezký vzhled.

Výroba konečného produktu Vytemperovaná čokoláda je připravena k úpravě. Při výrobě tabulkové čokolády se vlévá do forem, odkud je po zchladnutí hotová tabulka čokolády připravená k zabalení.

Typy čokolád Hořká čokoláda Mléčná čokoláda Bílá čokoláda Dia čokoláda Ochucená čokoláda Čokoláda s dodatky Plněná čokoláda Porézní čokoláda Organická čokoláda

Čokoláda a zdraví Čokoláda byla považována za lék a ještě na počátku 20.st. se prodávala v lékárnách. Pokus si denně dáme 10 - 20 g čokolády denně může pomáhat proti stárnutí, proti bolení hlavy, depresím, při průjmu, funguje jako prevence mrtvice a demence. ČOKOLÁDA VŠAK MUSÍ BÝT KVALITNÍ S VYSOKÝM PODÍLEM KAKAA, SE VŠEMI PŘIROZENÝMI LÁTKAMI A KAKAOVÝM MÁSLEM !

Čokoláda a psi Pro psy je čokoláda nebezpečná, protože jí nedokážou strávit. Čokoláda totiž obsahuje některé alkaloidy jako theofylin a kofein, které má psí organismus problém zpracovat, zejména ale theobromin, která na něj působí jako jed. Zatímco lidský organismus má enzym, který theobromin odbourává, psi jej nemají. Theombromin má proto těžký dopad na jejich nervovou soustavu a srdce.

Vyrobila Tereza Vinklárková