Radiační havárie jaderných elektráren a ochrana obyvatelstva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Test z radiační ochrany v nukleární medicíně
Advertisements

Průmyslové havárie Zdeněk Jelínek.
Princip a popis jaderných reaktoru
Jaderná elektrárna Dukovany Dan Havlíček. Historie • Historie elektrárny začíná v roce 1970, kdy Sovětský svaz a Československo podepsaly dohodu o stavbě.
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá jadernou energetikou Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s klady.
7. RADIOEKOLOGIE.
Jaderná energie.
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Jaderný reaktor Aktivní zóna – část reaktoru, kde probíhá řetězová reakce. Jako palivo slouží tyče s uranovými tabletami Moderátor – slouží jako tzv. zpomalovač.
Jaderná energie Objevitelé Jaderné elektrárny Jaderné zbraně
HAVARIJNÍ PŘIPRAVENOST JE České Budějovice,
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 03.
Události v JE Fukushima a otázky související
Jaderná energie.
Atomové elektrárny.
Znečišťování ovzduší Karel Severa.
Jaderné elektrárny.
Katastrofy jaderných elektráren
Jaderná elektrárna Černobyl – dopady havárie na ŽP v oblasti
Lucie Hovorková, Michal Janiš, Michal Novák, Kamila Rýznarová
VY_32_INOVACE_ 18 Jaderné katastrofy
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Černobyl Jiří Ludačka.
Jaderné elektrárny.
Jaderná energie ZŠ Velké Březno.
Jaderná energie.
HAVÁRIE JADERNÝCH ELEKTRÁREN
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Energetika.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Atomové elektrárny.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_10 Tematická.
Jaderná Elektrárna.
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Atomová elektrárna.
Průběh události Po zemětřesení v Japonsku byly všechny jaderné elektrárny v oblasti postižené zemětřesením, které byly v provozu, bezpečně odstaveny a.
Jaderné Elektrárny.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
RF 1.1. Klasifikace jaderných reaktorů Podle základního jaderného procesu, který probíhá v jaderném zařízení, lze jaderné reaktory rozdělit na dvě základní.
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
Simulace provozu JE s reaktorem VVER 1000 Normální provoz i havarijní stavy Zpracovali: M. Kuna, P. Baxant, J. Fumfera.
Temelín.
Katastrofy jaderných elektráren
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
1 Radiační monitorovací síť v České republice. 22 Radiační monitorovací síť organizací pověřen Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Legislativní.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Ochrana obyvatel při radiační havárii. Zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení (Krizový zákon) Vyhláška SÚJEB o funkci a organizaci celostátní radiační.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku Slouží k naučení nového učiva. Žák používá znalosti z chemie. Žák vyjmenuje základní části jaderné elektrárny,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_32_ HAVÁRIE V JADERNÉ ELEKTRÁRNĚ ČERNOBYL.
Zahájení cvičení „ZÓNA 2010“ plk. Ing. Ivan Koleňák MV-GŘ HZS ČR.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Černobyl Richard Horký.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
CVIČENÍ ZÓNA 2010 program cvičení a bezpečnostní opatření
Černobyl.
Simulace provozu reaktoru VVER-440
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 02.
společensky významných objektů v zónách havarijního plánování
Transkript prezentace:

Radiační havárie jaderných elektráren a ochrana obyvatelstva Ing. Rudolf Konečný HZS Moravskoslezského kraje

Osnova Jaderná a radiační bezpečnost jaderných zařízení Havarijní připravenost Cesty úniku radionuklidů, fáze havárie, ohrožení osob Opatření k ochraně obyvatelstva při radiační havárii

Jaderná a radiační bezpečnost jaderných elektráren v ČR Havárie v českých podmínkách je velmi málo pravděpodobná, nejde o Černobyl ani „technicky“ ani z hlediska „lidského faktoru“ Snad žádnému oboru lidské činnosti není věnována tak mimořádná pozornost jako radiační a jaderné bezpečnosti jaderných zařízení !!

Jaderná a radiační bezpečnost jaderných elektráren v ČR Nad jadernou a radiační bezpečností je vykonáván státní odborný dozor SÚJB – Státní úřad pro jadernou bezpečnost SÚRO – Státní úřad radiační ochrany SÚJCHB – Státní ústav pro jadernou, chemickou a biologickou ochranu

Jaderná a radiační bezpečnost jaderných elektráren v ČR Při zajišťování jaderné bezpečnosti, havarijní připravenosti a radiační ochrany se vychází z doporučení mezinárodních orgánů a organizací IAEA – Mezinárodní agentura pro atomovou energii (International Atomic Energy Agency) ICRP – Mezinárodní komise pro radiační ochranu (international Commission for Radiological Protection) WHO- Světová zdravotnická organizace …

Ekologická hlediska provozu JE Limity plánovaných výpustí stanoveny SÚJB tak, aby nebyla překročena efektivní dávka 0,1 mSv/rok Skutečnost 0,01 mSv/rok Také tepelné elektrárny vypouštějí do ovzduší radionuklidy (obsažené v uhlí), ale produkují i oxid siřičitý …,

Pravděpodobnost jaderných havárií v ČR I když radiační havárie v českých jaderných elektrárnách je velice málo pravděpodobná, je třeba se na ni připravovat Každé nebezpečí, na které jsme připraveni, je menší !

Havarijní připravenost Havarijní plány – zpracování a udržování v aktuálním stavu, rozpracování do vykonavatelů opatření Připravenost orgánů, organizací a osob podílejících se na realizaci těchto plánů Nácviky, procvičování, prověrky

Havarijní plány Vnitřní – (havarijní plán elektrárny) Vnější – (plán na ochranu obyvatelstva v zóně havarijního plánování) Musí být vzájemně provázány

Cesty havarijní úniku radionukliodů z jaderné elektrárny Do povrchových vodotečí Lokalizovány v povodí pod elektrárnou Opatření ve vodohospodářství, zemědělství a zásobování Do ovzduší Z komína Z reaktorové budovy (porušení kontejnmentu)

Fáze radiační havárie (únik do ovzduší) Předúniková (je zde vážná hrozba úniku, provádí se neodkladná opatření) Úniková (vznik oblaku, provádí se neodkladná opatření) Poúniková (vzniká spad, provádí se následná opatření)

Neodkladná opatření k ochraně obyvatelstva Realizují se v předúnikové nebo únikové fázi radiační havárie: Vyrozumění a varování Monitorování Ukrytí Jodová profylaxe Evakuace Opatření v potravinovém řetězci

Vyrozumění a varování Vyrozumění orgánů a osob podílejících se na realizaci opatření (na „havarijní odezvě) Varování obyvatelstva: Sirénami „všeobecná výstraha“ Relaci v televizi a rozhlase (návod k jednání)

Monitorování Monitorování radiační situace se zaměřuje Bezprostředně po úniku zejména na zjišťování dávkových příkonů gama V dalším období na podrobnější měření (radionuklidové složení, zjišťování plošné kontaminace, potravní řetězec …)

Monitorování Monitorování radiační situace se provádí: V objektu elektrárny V okolí Telemetrické systémy Síť včasného zjišťování Systém TLD Letecké monitorování Jiné mobilní monitorování Apod.

Ukrytí osob Chrání především před zevním ozářením z oblaku Chrání před inhalací z oblaku

Ukrytí obyvatelstva V obytných budovách V bytech Na odvrácené straně od elektrárny Ve veřejných budovách Ve stálých úkrytech (jen pokud jsou ihned zpohovitelné)

Jodová profylaxe Chrání před inhalací radiojódu Princip spočívá v pozření tablety obsahující stabilní jód (jodid draselný) čímž se štítná žláza zasytí jódem a nepřijímá tak radiojód

Jodová profylaxe Má smysl před inhalací, popř. do 1 hodiny od začátku inhalace Po 6 hodinách již nemá význam Možno aplikovat opakovaně Dávkování dle relací v TV

Evakuace Krajní ochranné opatření Realizuje se tehdy, pokud ukrytí a jodová profylaxe nejsou dostatečně účinné Přináší „společenské strádání“ Nemá se realizovat v době průchodu radioaktivního oblaku

Neodkladná opatření Se zavádějí vždy, pokud se předpokládá do dvou dnů překročení efektivní dávky na celé tělo 1 Sv Zavádějí se vždy, pokud do dvou dnů překročí ekvivalentní dávky Štítná žláza 5 Sv Plíce 6 Sv Kůže 3 Sv Oční čočka 2 Sv Gonády 1 Sv

Následná opatření S časovým odstupem od doby úniku neodkladná opatření postupně ztrácejí význam a na významu relativně nabývají následná opatření, např: Opatření v potravinovém řetězci Zvážení potřeby přesídlení Apod. Následná opatření nejsou předmětem havarijních plánů, ale řeší se „ad hoc“

Následná opatření Zpřesňující vodítko: Odvrácená dávka Přechodné přesídlení: Zahájení …………30 mSv/měsíc Ukončení ………..10 mSv/měsíc Trvalé přesídlení …..1 Sv/rok

Vnější havarijní plán Se připravuje pro Zónu havarijního plánování Obsahuje neodkladná opatření Zóna havarijního plánování Dukovany (poloměr 20 km, vnitřní část 5 – 10 km Zóna havarijního plánování Temelín (poloměr 13 km, vnitřní část 5 km a město Týn nad Vltavou)

Příklady závažných radiačních událostí v jaderné energetice Dvě havárie, které významně ovlivnily vnější havarijní plánování Jaderný reaktor ve Windscale 5 Elektrárna v Three Mile Island 5

Windscale 5 8.10.1957 Grafitový reaktor určený k produkci plutonia pro vojenské účely Nepozornost obsluhy, přehřátí několika palivových článků Vznícení, požár uhašen Zničeno 8% paliva

Windscale 5 Únik 13,5 EBq, z toho 0,6 EBq radiojódu 44 dní zákaz konzumování mléka na rozloze 520 km čtverečních, žádná jiná opatření Dávka v nejbližším okolí 5 – 60 mSv Provoz reaktoru již nikdy neobnoven Vážné následky, ale nevzbudila takovou pozornost jako pozdější havárie v TMI

Three Mile Island 5 28.3.1979 Tlakovodní reaktor 880MW v provozu necelý rok Výpadek vody do parogenerátoru, havarijní odstavení reaktoru, únik vody z primárního okruhu Včas odhaleno, únik do okolí omezený Těžký dopad na elektrárnu, ale téměř žádný na obyvatelstvo – přesto prováděna rozsáhlá opatření dle havarijních plánů

Poučení do budoucna Kritickým srovnáváním havárie Windscale a TMI bylo IAEA a ICRP doporučeno zpracovat havarijní plány pro neodkladná opatření v „ desetimílové zóně“

A 1 Jaslovské Bohunice 4 22.2.1977 Reaktor 103 MW Výměna paliva za provozu Ve spěchu zaveden ucpaný článek Tavení paliva, únik chladící těžké vody do sekundárního okruhu Poškozena ¼ paliva Nikdo další z obsluhy ani okolí neohrožen, trvalé následky pro JE Dnes pokusy o likvidaci

Další méně závažné havárie Saint Laurent – Francie 1980 4 Vandellos – Španělsko 1989 3 Mihama – Japonsko 1991 2

Černobyl 7 26.4.1986 Vodou chlazený grafitový varný reaktor RBMK Ukrajina 950 MW Zničen IV. Blok JE Uniklo 2 000 EBq (15% radiojódu) Po Evropě rozneseno 5 tun paliva ve formě sazí

Černobyl 7 Bezprostředně 31 mrtvých Časná poškození u 237 pracovníků, pozdní poškození u tisíců likvidujících havárii Ze 30 km zóny evakuováno 135 tisíc obyvatel Trvale kontaminovány tisíce čtverečních kilometrů půdy

Černobyl 7 Nejvíce postižená skupina obyvatelstva v okolí elektrárny Obdržela (obdrží) efektivní dávky 300 – 500 mSv Z toho plyne že : Nikdo z obyvatel neutrpěl deterministická poškození Pravděpodobnost stochastistických poškození (rakovin) v této skupině stoupla o 1,5 – 2,5% Nejvíce byla poškozena mladá generace

Černobyl 7 Obyvatelstvo v ČR obdrželo (obdrží) efektivní dávku 0,9 mSV Z toho plyne že : Nikdo z obyvatel neutrpěl deterministické poškození Pravděpodobnost stochastických poškození stoupla o cca 0,0045% (to znamená asi 450 případů fatálních rakovin na 10 milionů osob)

Černobyl 7 Reaktor RBMK je lehkou vodou chlazený a grafitem moderovaný reaktor Reaktory RBMK mají fyzikálně nestabilní konstrukci aktivní zóny, takže mohlo dojít k nekontrolované štěpné reakci v uranovém palivu – nikoliv však k jadernému výbuchu U žádného reaktoru na světě nemůže dojít k jadernému výbuchu! V Černobylu výbuch způsobil vodík vznikající redukcí vodní páry na rozžhaveném grafitu

Černobyl 7 K havárii došlo v průběhu „pokusu“ prováděného při plánované odstávce IV. bloku elektrárny Hrubý zásah do ochranných systémů reaktoru, totální selhání lidského faktoru Havárie černobylského typu je ve vyspělých státech nemyslitelná !! Havárie černobylského typu je u reaktorů VVER nemožná !!

Slovo lektora na závěr Černobylskou elektrárnu nelze z důvodu odlišné konstrukce srovnávat s elektrárnou v Temelíně či Dukovanech Stejně tak je nemyslitelné, že by personál českých elektráren mohl chovat tak,jako se při „pokusu“ chovali pracovníci v Černobylu Některá v médiích často prezentovaná „poučení“ z černobylské havárie, která neberou v úvahu tyto skutečnosti, vedou k radiofóbii a je nutno je považovat za škodlivá.