Historie matematiky Petr Földeš.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MOCNINY s přirozeným exponentem
Advertisements

Diofantos z Alexandrie
Číselné obory -Zákony, uzavřenost a operace
a vznik záporných čísel
Základy infinitezimálního počtu
Otázky k absolutoriu HW 1 - 5
Vývoj matematiky Zuzana Kroupová.
Lineární algebra.
Archimédes byl řecký matematik, fyzik, inženýr, vynálezce a astronom. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších vědců klasického starověku.
SZŠ a VOŠZ Zlín® předkládá prezentaci Kabinet MAT Mgr. Vladimír Pančocha.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_98.
Historie Počítacích strojů
Číslice starověkých kultur
Největší společný dělitel
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
obecný rovinný pohyb tělesa analytické řešení pólová konstrukce
IV/ Geometrie - historie
Mocniny, odmocniny, úpravy algebraických výrazů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lukáš Rádek. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Přípravný kurz matematiky 2015 úvodní informace
Fuzzy logika.
Číselným oborem rozumíme číselnou množinu, na které jsou definovány bez omezení početní operace sčítání a násobení, tj. číselný obor je vzhledem k těmto.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Nástroje středního paleolitu
Výrazy.
Vypracovala Daniela Helusová Mt – Ov pro SŠ
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
* Druhá odmocnina Matematika – 8. ročník *
* Druhá mocnina Matematika – 8. ročník *
* Třetí odmocnina Matematika – 8. ročník *
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík Komplexní čísla algebraický.
ČÍSELNÉ SOUSTAVY Mgr. Petr Němec ©2009
* Třetí mocnina Matematika – 8. ročník *
Vypracovala: Pavla Monsportová 2.B
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Metodické pokyny Materiál je určen pro 4. ročník 6letého a 2. ročník 4letého studia. Výklad slouží k odvození vět, které platí pro pravoúhlý trojúhelník.
Pythagorova věta – historie
Převody mezi číselnými soustavami 1
Čísla Množiny a podmnožiny čísel Přirozená čísla Nula Celá čísla
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Inovace a zkvalitnění.
Rozklad mnohočlenů na součin
Číselné soustavy I Jana Bobčíková.
Racionální čísla.
MOCNINY.
Matematika a její aplikace Racionální čísla, početní operace v oboru racionálních čísel Násobení racionálních čísel VY_42_INOVACE_21 Sada 3 Základní škola.
MATEMATICKÝ KVÍZ – ČÍSELNÉ OBORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu
Rozklad mnohočlenů na součin
PROJEKT MÁLOTŘÍDKY SPOLEČNĚ Mgr. Hana Řádová Alternativní metody výuky MONTESSORI TVOŘIVÁ ŠKOLA.
DIDAKTIKA MATEMATIKY III Růžena Blažková PdF MU Brno.
John von Neumannova koncepce. John von Neumann  Narozen 28. prosince 1903 Budapešť Rakousko-Uhersko  Zemřel 8. února 1957 Spojené státy americké.
MŮJ OBLÍBENÝ PŘEDMĚT DITA KAŠPEROVÁ 2.A SŠDVS. Matematika (V matematice se lze jen dohadovat, kdo a kde přišel s tou či onou teorií, jelikož se vývoj.
Jméno autora: Eva Směšná Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): červen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Algebra a aritmetika v 6. a 8. ročníku Téma:
Druhá mocnina a odmocnina VY_32_INOVACE_077_Druhá mocnina a odmocnina.
Celá čísla.
Petr Fodor.
3. LINEÁRNÍ ROVNICE A NEROVNICE
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
* Dělení zlomků Matematika – 7. ročník *
Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT
GEOMETRICKÉ TVARY A BARVY V LOGICKÝCH ŘADÁCH
Aritmetické operace v číselných soustavách
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
POČÍTÁME S DESETINNÝMI ČÍSLY
Úvod do moderní fyziky Co je to „moderní“ fyzika?
1 Lineární (vektorová) algebra
MATEMATIKA Mocniny s přirozeným exponentem
RACIONÁLNÍ ČÍSLA.
Rozklad mnohočlenů na součin
KMT/DIZ2 CELÁ ČÍSLA (možnosti jejich zavedení, významy znaménka "-", porovnávání celých čísel, operace s celými čísly ) konstrukce množiny celých čísel.
Transkript prezentace:

Historie matematiky Petr Földeš

Žena vyučující geometrii Arabské číslice-původně z Indie Využití perspektivy v renesančním malířství Historie matematiky sahá od prvních pokusů pravěkého člověka spočítat úlovek, přes velký vzestup matematiky ve Starém Řecku až k moderní matematice rozrůzněné ve velký počet oborů, kterými se zabývá ohromný počet matematiků. Nejvýznamnější objevy provedli hlavně Řekové a Římané: Pythagoras, Eukleidés, Archimédés, a později: Mikuláš Oresme, Galileo Galilei, Isaac Newton, … Žena vyučující geometrii (středověká ilustrace Euklidových Základů) Arabské číslice-původně z Indie

Objevy v jednotlivých zemích Mezopotámie: První matematické tabulky-algebra, geometrie. Astronomie, čas, rozdělení kruhu na 360°, plocha… Indie: Poziční sytém, objev nuly, zlomky, umocňování 2-mi, 3-mi, trojčlenka, symboly pro porvních devět číslic… Řecko: Logické uvažování, matematický důkaz, geometrie-Pythagorova věta, obvod, obsah, objem, těžiště, prostorová tělesa… Evropa: Mocniny s lomenými exponenty, geometrické souřadnice, rovnice, proměnné… Egypt: Obsah rovinných obrazců, sčítání, odčítání, násobení, dělení, zlomky, geometrické a aritmetické problémy… Islámský svět: Arabské číslice, operace s přir. čísly v desítkové soustavě, kvadratické rovnice… Čína: Pythagorova věta, záporná čísla a principy přičítání a odčítání, π - Ludolfovo číslo…

Budoucnost Na matematiku stále čeká mnoho klasických nevyřešených problémů. S každým novým výsledkem navíc vystupují další otázky. Není třeba se bát o nedostatek práce — budoucí matematika se ale bude muset filosoficky vyrovnat s rychlými počítači a také bude muset vylepšit práci s existujícími znalostmi, kterých bude čím dál tím více. V roce 2009 zahájil Timothy Gowers projekt Polymath, v rámci kterého se množství dobrovolníků z celého světa podílelo na společném hledání alternativního důkazu hustotní Hales-Jewettovy* věty ryze webovými prostředky, tedy prostřednictvím blogů, komentářů a wiki. Po šesti týdnech práce byl důkaz pravděpodobně nalezen. *Halesova-Jewettova věta je důležité tvrzení Ramseyovské teorie, které tvrdí, že: „Pro každá přirozená čísla n a c existuje dostatečně velké D, od kterého lze v každém obarvení nadkrychle strany n a dimenze D c barvami najít stejně vybarvený řádek, sloupec, diagonálu, tělesovou úhlopříčku, či nějakou nadtělesovou úhlopříčku.“