Specifické problémy zapojení seniorů do kulturně edukačních aktivit

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání
Advertisements

Workshop č. 3 E-inkluze: vzdělávání osob 50+
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Objektivní faktory.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Vymezení a funkce volného času
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
STRUKTURA OBYVATELSTVA
Struktura obyvatelstva
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
Vzdělávání dospělých: základní principy. PhDr. Zuzana Sládková ÚISK, FF UK.
Edukace seniorů: docilita, aktivizace a motivace
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Aktuální stav dalšího vzdělávání v České republice
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
VY_32_INOVACE_26-02 Světová populace
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Socioekonomická a správní geografie Geografie obyvatelstva
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Senioři jako specifická cílová skupina – výzva pro knihovny Brno, 21
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Obecně  Dělí se na objektivní a subjektivní  Objektivní – politické ekonomické demografické urbanizační ekologické Subjektivní –sociální skupina, znalost.
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
1 Pro koho je venkovská turistika a agroturistika největší příležitostí ? Ing. Marie Stříbrná.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Rozdíly mezi osobnostmi
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Obecná a vývojová psychologie
Komplementarita zájmového a profesního vzdělávání dospělých
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Péče o seniory.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A12 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníListopad.
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
Filozofická hlediska inovací Inovace, evoluce a civilizace Oldřich Syrovátka Katedra společenských věd FM VŠE.
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Aspekty seniorského vzdělávání na MZLU v Brně Konference AU3V, Kostelec u Zlína, 26. – Veronika Vejrostová, ICV MZLU v Brně.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Celoživotní vzdělávání
Současnost a budoucnost univerzitního vzdělávání seniorů v ČR Konference o seniorském vzdělávání na českých vysokých školách, Kostelec-Zlín
Řízení a plánování kariéry
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
STÁŘÍ Morávková, Jiránková C3A. STÁŘÍ poslední etapa lidského života, vysoký věk imunitní systém oslaben → větší náchylnost k nemocem stáří rané (65 -
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Mezinárodní den sester květen 2009
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Volnočasové aktivity dospělých
Specifické problémy zapojení seniorů do kulturně edukačních aktivit
Rozhodování jako manažerská funkce
VZDĚLÁVÁNÍ SENIORŮ Základní pojmy
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
SmoČR a senioři v obcích
Dobrý život v našich obcích – pro všechny Iva Holmerová, Radka Vepřková, Olga Starostová Petr Wija et al. CELLO-ILC-CZ.
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Transkript prezentace:

Specifické problémy zapojení seniorů do kulturně edukačních aktivit PhDr. Michal Šerák, Ph.D. Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra andragogiky a personálního řízení 1

D O S P Ě L Í L I F E W I D E L E A R N I N G INFORMÁLNÍ FORMÁLNÍ   D O S P Ě L Í   L I F E O N G   A R vzdělávání dospělých ve formálních vzdělávacích programech neformální a informální učení INFORMÁLNÍ L I F E W I D E L E A R N I N G   FORMÁLNÍ informální a neformální vzdělávání a učení počáteční vzdělávání a učení D Ě T I

STÁŘÍ ?

OD KDY MŮŽE BÝT ČLOVĚK POVAŽOVÁN ZA STARÉHO? Ten jistý člověk může prokazovat pokles výkonnosti v určité oblasti, zatímco výkon v jiné oblasti stoupá, příp. je stabilizovaný někteří lidé si zachovávají svěžest a duševní i tělesnou zdatnost do vysokého věku, zatímco jiní vykazují známky stárnutí velmi brzy ČLOVĚK JE STARÝ, KDYŽ HO SPOLEČNOST, DO KTERÉ NÁLEŽÍ, ZA STARÉHO POVAŽUJE.

Verdi složil operu Falstaff v 80 letech. Tizian maloval až do své smrti v 99 letech, kdy zemřel na mor. Arthur Rubinstein koncertoval i v sedmdesátce. Picasso zemřel v 91 letech. Otakar Vávra si udržoval aktivitu do stovky.

INDIVIDUÁLNÍ FAKTORY SPOLEČENSKÉ CHRONOLOGICKÝ PSYCHOLOGICKÝ VĚK BIOLOGICKÝ SOCIÁLNÍ

Obyvatelé vyspělých zemí se dožívají stále vyššího věku Obyvatelé vyspělých zemí se dožívají stále vyššího věku. Zároveň jsou mnohem déle tělesně zdatní a méně nemocní. Epidemiologové a demografové uvádějí, že současní šedesátníci jsou biologicky zhruba o pět let mladší než šedesátiletí v předchozí generaci. (Staudinger, Baumert, 2009) Prodlužování střední délky života je způsobeno skutečností, že lidé dříve častěji umírali v mladším věku. Maximální délka života proto zůstává bez výraznějších změn

DEMOGRAFICKÁ SITUACE V ČR Senioři (65+) tvoří v ČR cca 15 % populace Za 30 let bude v seniorském věku každý třetí obyvatel Od roku 1997 dochází ke zvyšování rozdílu mezí počtem jedinců 60+ a dětskou složkou populace Potenciální problémy: ekonomické, sociální, kulturní… Skoro polovina obyvatelstva pohlíží na stárnutí populace jako na zásadní problém (mezigenerační solidarita) Senioři chápáni jako homogenní skupina, která je stigmatizována celou řadou negativních stereotypů. „Postprofesionální doba“: zkušenost přestává platit jako hodnota, oceňuje se dynamičnost, inovace, kreativita.

Výzvy a příležitosti Kontinuální zlepšování kvality života seniorů Ve vyspělých zemích vlastní spotřebitelé nad 50 let až 75 % národního bohatství a realizují cca 50 % všech nákupů zboží střednědobého a dlouhodobého charakteru Každá další generace vykazuje vyšší vzdělanostní a profesní úroveň v porovnání s generací předcházející V oblasti služeb rapidně narůstá počet aktivit a výrobků, určených exkluzivně pro tuto cílovou skupinu. Pozitivní roli hraje rovněž rozsáhlá medializace seniorského „problému“ Jednou z oblastí, kde můžeme vzrůstající zájem o problematiku seniorů zaznamenat asi nezřetelněji, je sféra edukačních aktivit

MOTIVY ÚČASTI SENIORŮ NA EDUKAČNÍCH AKTIVITÁCH smysl života, perspektiva naplnění volného času saturace vlastního zájmu kompenzace aktivizace, udržování kognitivních funkcí sociální kontakty posílení identity, důstojnosti, sebeúcty prožitek úspěchu … … …

Fyziologické Psychologické Sociální Rozvíjení schopnosti učit se je velmi různorodý proces, který ovlivňují prvky: Fyziologické Psychologické Sociální Poznání zákonitostí procesu učení je nezbytným předpokladem dosažení úspěchu v učení

VZDĚLÁVÁNÍ SENIORŮ NEBO VZDĚLÁVÁNÍ PRO SENIORY ???

VĚKOVÝ MAINSTREAMING Integrace určitého tématu nebo problému do agenturních procesů, formulování politik, jejich plánování, rozhodování o těchto politikách, do jejich realizace a vyhodnocování.

OBLASTI VĚKOVÉHO MAINSTREAMINGU přístupnost staveb: užívání staveb, volný pohyb, odstraňování bariér, zabránění vzniku nových dopravní přístupnost: bezbariérovost, dostupnost, jízdní řády, signalizační a informační prostředky přístupnost informací: dostupnost, povědomí, digitalizace, srozumitelnost prostorová organizace: místa na odpočinek, opory, protiskluzové a stabilizační prvky, vzdálenost (max. 350-450 m bez zastávky), prahy, schody, úzké dveře, nízký nábytek smyslové podněty: intenzita osvětlení, hlasitost výkladu, přiměřená velikost, kontrast a grafika učebních materiálů

Děkuji vám za pozornost ! michal.serak@ff.cuni.cz 15