Téma: Společenská organizace 12. 3. 2014. Struktura přednášky 1) Základní pojmy 2) Kontext vzniku formálních organizací 3) Počátky teorie organizace 4)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Rozpoznání motivačního ladění a motivační profil jednotlivce
Lokalizace průmyslových (ekonomických aktivit)
SOCIOLOGIE BYROKRACIE A ORGANIZACE
Faktory prosperity Tvrdé a měkké faktory.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Audit administrativních činností
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Média: nástroj vládnoucí třídy
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Historické etapy vývoje managementu
Koncepce pracovníka a pracovní skupiny v řídicích strategiích Borek Bernard.
Jak se učí inovační podnikání
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Sociální mobilita Sociální mobilita je pohyb sociálních subjektů (jednotlivých osob) v sociálním prostoru tvořeném soustavou sociálních pozic. P. Sorokin.
Veřejnost – dav - masa Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/08.
Max Weber ( ) Právník Ekonom Sociolog Politolog.
Podniková ekonomika Personální činnost.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Max Weber. Život – 1920 německý sociolog a ekonom absolvent práv na Heidelbergské univerzitě 1886 – profesor ekonomie v Heidelbergu 1904 – nervové.
Etika ve VP. Etické problémy ve střední a východní Evropě Etické otázky v politice = chování lidí v politickém procesu, zlé a dobré úmysly v pol. procesu.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
6. Vzestup moderní organizace
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Rozhodování ve veřejné správě Přednáška M. Horáková.
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
SOCIÁLNÍ STRUKTURA, STRATIFIKACE A MOBILITA
MPO Konzultace: po 16,00 – 17,00 č.dv. B 427 a
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Petr Machala. Co je to byrokracie? Slovník: vláda úřadů a úředníků skupina osob vykonávající správu a řízení, zejména politických a ekonomických činností.
Řízení kariéry PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
4. téma: Společenská organizace Počátky studia formální organizace Problém: Najít univerzálně platné principy ’vědeckého’ řízení výrobních.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
H u m a n r e s o u r c e s OD a implikace do oblasti HR - řízení lidských zdrojů Michaela Vojtková.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
MMV ZS 2011/ Firemní kultura a interní komunikace PhDr. Iva Petrová Požadavky k akreditaci.
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Základy managementu Ing. Alena Šafrová Drášilová
Sociologie pro SPSP téma 10 Formální organizace, byrokracie a totální insituce SPP 701 FSS MU Brno, 2006.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Úvod Přednášející: Ing. Eva Švandová Literatura:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Sociologie organizace pro neziskový sektor Magdaléna Šťovíčková Katedra studií občanské společnosti FHS UK, 2013/2014.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Sociální systém hospodářské organizace Charakteristika sociálního systému hospodářské organizace.
Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D.
Zdravotnický management
Klasická sociologie (Max Weber)
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Sociální skupiny a role
Zdravotnický management
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Management. Management Management Způsoby a metody řízení podnikatelských i nepodnikatelských celků tak, aby dosahovaly určených cílů Společenská věda.
Podstata organizování Typy organizačních struktur Ekoinkubátor Podniková ekonomika Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Zpracovala: P. Dillingerová SŠ KNIH, o. p. s.
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice
Modernizační teorie Hans-Ulrich Wehler: Modernisierunstheorien und Geschichte. In: H.-U. Wehler: Die Gegenwart und Geschichte. Esseys. München 1995, s.
Transkript prezentace:

Téma: Společenská organizace

Struktura přednášky 1) Základní pojmy 2) Kontext vzniku formálních organizací 3) Počátky teorie organizace 4) Následný vývoj teorie organizace

Základní pojmy Organizace = „velké seskupení lidí, které je neosobního charakteru (řízené pomocí neosobních pravidel) a vzniká s konkrétním záměrem“. (Giddens, 2001) Organizace vznikají v důsledku racionalizace kolektivních lidských aktivit. X Instituce = ustanovené způsoby lidského jednání Byrokracie = typ organizace, v které je administrativa postavená na psaných pravidlech a hierarchickém uspořádání za cílem dosažení maximální efektivity  Poprvé toto označení použil v roce 1745 pan de Gournay

Klasické teorie byrokracie Max Weber Weber. M. Byrokracie. In : Autorita, etika a společnost. Praha, Základní rysy byrokracie (tzv. ideální typ): 1) Jasně vymezené kompetence. 2) Jednoznačná hierarchie pravomocí. 3) Přísně určená pravidla - neosobní charakter výkonu zaměstnání. 4) Psaná pravidla. 5) Specializované vědění, práce na plný úvazek - za ni stálý plat. 6) Oddělení úřadu od bydliště - příslušníci organizace nevlastní hmotné prostředky, s nimiž pracují.

Počátky studia formální organizace Problém: Najít univerzálně platné principy ’vědeckého’ řízení výrobních organizací. Hl. motiv: efektivnost, ekonomičnost, racionalita Zakladatel: Frederic W. TAYLOR The Principles of Scientific Management (1911) Výsledek: Vědecký management (taylorismus) V sociologii M. Weber jako první popsal rysy byrokracie

Sociologická teorie od počátků (již v 19. st.) odhaluje dehumanizující účinky placené práce; nejzásadnější kritiku v tomto směru formuloval Karl Marx. S problémy vyplývajícími z vysoce rozvinuté dělby práce se v polovině 20. st. zabýval také Georges Friedmann

Nová teorie – směr mezilidských vztahů Zakladatel: George Elton MAYO tzv. Hawthornský experiment: mezi 1927 a 1932 realizoval Mayo se svými kolegy sérii studií v závodě firmy Western Electric v Hawthornu Výsledek: koncept „sociálního člověka“

Vliv neformálních skupin na produktivitu práce ukázka Donald Roy ve svém výzkumu prokázal tendenci neformálních skupin mařit řídící strategie. Předmět: praktiky úmyslného obcházení oficiálního mzdového systému ve vybrané dílně ocelárny ve Spojených státech. Výsledky byly publikovány v roce 1952 Výzkum o generaci později (v roce 1979) zopakoval Michael Burawoy a potvrdil dřívější zjištění.

Nové impulsy – východní modely organizace Tzv. japonský model William Ouchi Výsledek: nová organizační pojetí

Byrokratická organizace vs. organizace nové ekonomiky TRADIČNÍ BYROKRATICKÉ ORGANIZACE ORGANIZACE NOVÉ EKONOMIKY ("post- entrepreneurial corporation„) Hledání jistot: usiluje o zachování vlastnictví a kontroly Hledání příležitostí: vyhledává příležitosti a experimentování Orientace na opakování: efektivita dosahovaná standardizací Orientace na kreativitu: inovace má stejnou váhu jako efektivita Orientace na pozice: autorita se váže na pozici ve firemní hierarchii Orientace na jedince: autorita se váže na odbornou znalost nebo vztahy Orientace na pravidla: odměny za dodržování předepsaných postupů či pravidel Orientace na výsledek: odměny na základě výsledků Formální struktura: komunikační kanály jsou omezené a pevně dané Flexibilní struktura: komunikační kanály jsou otevřené Převzato z: Gelles&Levine (1995)

Oblasti sociologického výzkumu v podniku: struktura názorů a postojů k podnikatelské strategii firmy obsah a síla podnikové kultury úroveň spokojenosti pracovníků s prací a faktory, které ji ovlivňují stabilizace pracovníků a fluktuační tendence průběh a řízení adaptačních procesů situace některých specifických skupin pracovníků v podniku (žen, etnik, pracovníků se ZPS atd.) pracovní pozice a role jednotlivých skupin pracovníků studium sociální struktury skupiny - sociometrie

Etzioniho typologie organizací Každá organizace uplatňuje 3 druhy moci. Dle toho pak rozlišujeme : Normativní organizace (zdůrazňující morální přesvědčení, prestiž organizace). Odměňující (utilitaristická) organizace – (ekonomická odměna). Donucovací organizace (hrozba užitím nátlaku, síly).

1. typ: Normativní organizace: Moc těchto organizací nad jejich členy je založena na přesvědčení, na veřejném uznání či charismatu hlavního představitele. Členové se s organizací dalekosáhle identifikují. Míra selektivity při vstupu silně kolísá, jiná je v případě veřejné univerzity, jiná u různých typů uzavřených spolků. Sem řadíme církve, politické strany a spolky, univerzity, charitativní organizace, nejrůznější kluby apod.

2. typ: Utilitaristické organizace: Jako odměna za sledování cílů organizace slouží peníze a řada dalších výhod včetně kvalitativních stránek pracovních podmínek. Na kalkulaci s těmito výhodami spočívá oddanost členů organizace. Tyto organizace jsou zpravidla vysoce selektivní, vybírají své členy na základě kritérií, testů, zkoušek apod. Patří sem výrobní organizace, státní správa a řada dalších především profesních institucí.

3. typ: Donucovací organizace K dosažení hlavního cíle organizace, tedy izolace chovanců a dohledu nad nimi, je užíváno síly vč. fyzického násilí. Organizace nejsou selektivní, přijímají každého, kdo je do nich umístěn. „Chovanci“ se s cíli organizace neidentifikují, působí naopak často proti nim. Do této kategorie se řadí vězení, koncentrační tábory, některé typy léčeben...

Typologie organizací (Etzioni) - pokračování - Způsoby reakce na uplatňovaný druh moci: Morální reakce Kalkulující reakce Odcizení morálníkalkulujícíodcizující Normativní org.123 Odměňující org.456 Donucovací org.789

Literatura (k tématu sociálních organizací): Georges Friedmann: Rozdrobená práce. Praha Weber, M.: Byrokracie. In: Autorita, etika a společnost. Praha 1997, str Merton, Robert K.: Byrokratická struktura a osobnost. In: Studie ze sociologické teorie. Sociologické nakladatelství (SLON), Praha 2000, str Etzioni, Amitai: Morální dimenze ekonomiky. Praha Reich, Robert: Dílo národů. Praha: Prostor, Peters, T. J.- Waterman, R. H.: Hledání dokonalosti (hl. kap. Racionální model). Praha 2001 (či vydání z r. 1993). Učebnice, příručky: Bedrnová, Eva, Nový Ivan a kol.: Psychologie a sociologie řízení. Praha: Management Press, Keller, Jan: Sociologie byrokracie a organizace. Praha: Slon, Pavlica K. a kol.: Sociální výzkum, podnik a management. Praha: Ekopress, 2000.