Venkov a jeho obraz ve vnímání lidí Pavlína Maříková Sociologická laboratoř KHV Česká zemědělská univerzita Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

Facebook: Popularizace vědy
Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu Kvalita II Seminář projektu Kvalita II MŠMT, Praha 26. září 2008.
Hlediska hodnocení při výzkumech veřejného mínění  A) Podle oblastí (stav/očekávání)  Životní prostředí  Školství  Životní úroveň  Zdravotnictví 
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Česká společnost se učí podnikat
Seminář k metodám sociologického výzkumu Josef Bernard Katedra sociologie FF UHK.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Dana Hendrychová Anna Vostřelová Univerzita Pardubice
Hodnotová orientace svobodné generace
Prof. Věra Majerová Ing. Pavlína Maříková Sociologická laboratoř Prof. Věra Majerová Ing. Pavlína Maříková  Výzkumné pracoviště při Katedře humanitních.
Já a příroda.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Spolupráce zemědělských subjektů při zakládání MAS
Dopady CR na rezidenty, případová studie Lipno nad Vltavou Pavlína Kubů 1.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Agroturistika v JMK Gabriela Šifaldová, 4.ag.
Pro Sdružení Nového Města Pražského zpracoval Milan ŠULC VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 2014 POZITIVA A NEGATIVA OČIMA NÁVŠTĚVNÍKŮ Výsledky výzkumu z podzimu 2013.
ZÁKLADNÍ ETAPY ROZVOJE
TEMPLATE DESIGN © Proenvironmentální postoje učitelů středních odborných škol jako předpoklad pro biofilní orientaci vzdělávání.
Městská sídla, proces urbanizace, suburbanizace
MORAVSKÉ KOPANICE. Nejstarší osadou je Starý Hrozenkov.Nejstarší osadou je Starý Hrozenkov. (13. století, dosídlen v 16. století Valachy) (13. století,
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením.
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Pro Sdružení Nového Města Pražského zpracoval Milan ŠULC VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 2012 POZITIVA A NEGATIVA OČIMA NÁVŠTĚVNÍKŮ Výsledky výzkumu z podzimu 2012.
Sídla.
Pro Sdružení Nového Města Pražského zpracoval Milan ŠULC VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 2013 POZITIVA A NEGATIVA OČIMA NÁVŠTĚVNÍKŮ Výsledky výzkumu z podzimu 2013.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_90.
Obec, kde žiji Vesnice.
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
SLUŽBY Nevýrobní složka hospodářství. Nejdynamičtěji se rozvíjející sektor hospodářství (za 10 let vzrostl o 15% podíl na HDP na 55%). Maloobchod, peněžnictví,
1 Pro koho je venkovská turistika a agroturistika největší příležitostí ? Ing. Marie Stříbrná.
SUBURBANIZACE ….znamená vystěhovávání obyvatel z center měst do velkých obytných čtvrtí na jejich okrajích.
Světové hospodářství • propojení národních ekonomik prostřednictvím mezinárodních integrací • předpoklady rozvoje: světové ekonomické integrace světové.
Mgr. Jaroslav Melša, starosta JARMARKY REGIONÁLNÍCH PRODUKTŮ Zdravé město Dobříš.
P6 CHOVÁNÍ ZÁKAZNÍKA Chování zákazníka na spotřebitelském trhu zahrnuje poznání: Které hlavní faktory ovlivňují chování spotřebitele? Jakými pravidly se.
Doškové střechy Domky jako z pohádky
Bleskový výzkum Kauza : David Rath Červen 2012.
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Vít Richter Národní knihovna ČR Brno 23. dubna 2002.
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
Výsledky Účast na anketě Z 86 rozdaných dotazníků bylo odevzdáno 76, tzn. 67% oslovených respondentů se ankety zúčastnilo, 33% nikoli.
„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Investuje do venkovských oblastí"
Cestovní ruch turismus, turistika, rekreace, rekreologie = cílené, záměrné cestování CR – možnost vycestování člověka a jeho setrvání mimo své bydliště,
Spolupráce obcí a málotřídních škol v České republice Dana Knotová, Kateřina Trnková Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
Krajina a životní prostředí
Petr Gandalovič Zemědělství a rozvoj venkova v barvách ODS.
Životní úroveň obyvatel v České republice
Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Královéhradecký kraj Ing. Jarmila Halouzková
1. Úvod Základní pojmy Obec, sídlo Definice venkova
Život v regionech Petr Machala.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
INTERVENČNÍ TÉMA – KVALITA ŽIVOTA Tipy a nástroje k vytváření a prezentacím snímků v širokoúhlých formátech.
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Moldavsko. Základní informace Hl. město: Kišiněv Leží mezi Ukrajinou a Rumunskem. Počet obyvatel: Složení obyvatel: Moldavané, Rumuni, Ukrajinci,
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Dopady nových byrokratických opatření do podnikání na venkově (EET, Kontrolní hlášení) Dopady nových byrokratických opatření do podnikání na venkově (EET,
Afghánistán. Hlavní město: Kábul Obyvatelstvo: asi 30 milionů Rozdělení: Tádžikové, Paštunové, Uzbeci a Hazárové. Kultura: Mnoho historických památek.
Dotazníkové šetření. Cílem ankety je zjistit potřeby obyvatel města Toužim, zlepšit přehled městských zastupitelů o vnímání jejich potřeb z hlediska poskytování.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
VÝSLEDKY PRŮZKUMU Zúčastněné země:.
„Jsme rovnocenní partneři“
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Venkov a jeho obraz ve vnímání lidí Pavlína Maříková Sociologická laboratoř KHV Česká zemědělská univerzita Praha

Venkov není pouze jeden… jinak vypadají i jeho představy - jeho obraz.

Venkov v historii Chudoba, bídaChudoba, bída Těžká práce (robota)Těžká práce (robota) Nesvoboda (poddanství)Nesvoboda (poddanství) Jaroslav Čermák - ŽebráciJakub Schikaneder - Plečka Venkov v historii Chudoba, bída Chudoba, bída Těžká práce (robota) Těžká práce (robota) Nesvoboda (poddanství) Nesvoboda (poddanství)

Venkov v historii Symbol „češství“ (zachování jazyka)Symbol „češství“ (zachování jazyka) RomantismusRomantismus SvobodaSvoboda Venkov v historii Symbol „češství“ (zachování jazyka)Symbol „češství“ (zachování jazyka) RomantismusRomantismus SvobodaSvoboda

Venkov ve druhé polovině 20. století Obnova, budování, dosídlováníObnova, budování, dosídlování KolektivizaceKolektivizace „Výkladní skříň socialismu“„Výkladní skříň socialismu“ Restituce, privatizace, transformace…Restituce, privatizace, transformace… Obnova, budování, dosídlováníObnova, budování, dosídlování KolektivizaceKolektivizace „Výkladní skříň socialismu“„Výkladní skříň socialismu“ Restituce, privatizace, transformace…Restituce, privatizace, transformace…

Venkov ve druhé polovině 20. století Chataření a chalupařeníChataření a chalupaření Venkov ve druhé polovině 20. století Chataření a chalupařeníChataření a chalupaření

Význam slova „venkov“ Krajina, rovinaKrajina, rovina Prostor mimo města, za hradbamiProstor mimo města, za hradbami ZemědělstvíZemědělství Krajina, rovinaKrajina, rovina Prostor mimo města, za hradbamiProstor mimo města, za hradbami ZemědělstvíZemědělství Význam slova „venkov“

Venkov je vnímán jako: Neměstský prostorNeměstský prostor KrajinaKrajina Prostor pro zemědělstvíProstor pro zemědělství Životní stylŽivotní styl Prostor rekreace a odpočinkuProstor rekreace a odpočinku Venkov je vnímán jako: Neměstský prostorNeměstský prostor KrajinaKrajina Prostor pro zemědělstvíProstor pro zemědělství Životní stylŽivotní styl Prostor rekreace a odpočinkuProstor rekreace a odpočinku

Výzkum „Obrazy venkova“ Realizován Sociologickou laboratoří v roce 2005 prostřednictvím agentury STEMRealizován Sociologickou laboratoří v roce 2005 prostřednictvím agentury STEM Osloveno respondentů z celé ČR (reprezentativní vzorek)Osloveno respondentů z celé ČR (reprezentativní vzorek) 3 bloky otázek3 bloky otázek –Co je spojováno s venkovem –S čím jsou spojovány určité výrazy –Vliv na venkov

Zemědělství 73 % respondentů uvedlo zemědělství jako jeden z pěti pojmů, které si s venkovem spojují nejsilněji73 % respondentů uvedlo zemědělství jako jeden z pěti pojmů, které si s venkovem spojují nejsilněji Jeho vliv na venkov je hodnocen pozitivněJeho vliv na venkov je hodnocen pozitivně Zemědělství dnes není hlavním zdrojem obživy obyvatel venkova (zaměstnává jen 10 % venkovanů), ale mnoho lidí má alespoň domácí hospodářstvíZemědělství dnes není hlavním zdrojem obživy obyvatel venkova (zaměstnává jen 10 % venkovanů), ale mnoho lidí má alespoň domácí hospodářství Kořeny tohoto spojení vycházejí z historieKořeny tohoto spojení vycházejí z historie

Bydlení, místo pro život, domov Na venkově žije pouze 26 % obyvatel ČR, ale „ideální místo pro život“ v něm vidí 46 % respondentů a „domov“ 32 % oslovených.Na venkově žije pouze 26 % obyvatel ČR, ale „ideální místo pro život“ v něm vidí 46 % respondentů a „domov“ 32 % oslovených. Odpovědi jsou závislé na velikosti současného bydlištěOdpovědi jsou závislé na velikosti současného bydliště

Příroda, krajina Jako jeden z pěti pojmů nejvíce spojovaných s venkovem uvedlo „přírodu“ 76 % respondentů, „volnou krajinu, prostor“ 69 % respondentů.Jako jeden z pěti pojmů nejvíce spojovaných s venkovem uvedlo „přírodu“ 76 % respondentů, „volnou krajinu, prostor“ 69 % respondentů. Jejich pořadí se mění spolu s velikostí bydliště.Jejich pořadí se mění spolu s velikostí bydliště. Do – – – – Nad Zemědělství PřírodaVolná krajina 2.TradicePříroda ZemědělstvíPříroda 3.PřírodaTradiceVolná krajina Zemědělství 4.Volná krajina TradiceChalupaření Pořadí prvních z pěti pojmů nejvíce spojovaných s venkovem podle velikosti bydliště

Tradice, „kořeny“ Tyto pojmy zahrnují jak lidové zvyky, tak i historii či vzpomínky na dětství. Jsou důležitější pro venkovany než pro obyvatele měst.Tyto pojmy zahrnují jak lidové zvyky, tak i historii či vzpomínky na dětství. Jsou důležitější pro venkovany než pro obyvatele měst. Do – – – – Nad Zemědělství PřírodaVolná krajina 2.TradicePříroda ZemědělstvíPříroda 3.PřírodaTradiceVolná krajina Zemědělství 4.Volná krajina TradiceChalupaření Pořadí prvních z pěti pojmů nejvíce spojovaných s venkovem podle velikosti bydliště

Rekreace, chalupaření, volný čas „Místem pro trávení volného času“ je pro 60 % respondentů venkov (město pouze pro 15 %).„Místem pro trávení volného času“ je pro 60 % respondentů venkov (město pouze pro 15 %). Rekrace a chalupaření (chataření) je důležitější pro obyvatele měst.Rekrace a chalupaření (chataření) je důležitější pro obyvatele měst.

Pojmy spojované -S VENKOVEM: 1. Příroda 2. Klid 3. Zdravý život 4. Sousedství, vzájemná pomoc 5. Tradice 6. Dřina, námaha 7. Dojíždění, vzdálenost 8. Prostor 9. Místo pro trávení volného času - S MĚSTEM: 1. Hluk 2. Kultura 3. Obchod 4. Vzdělání 5. Anonymita 6. Práce, zaměstnání 7. Podnikání 8. Nepořádek, špína 9. Bohatství

Závěry Obraz venkova se vyvíjí od historie a stále se mění, stejně jako venkov sámObraz venkova se vyvíjí od historie a stále se mění, stejně jako venkov sám I dnes jsou některé představy stále „zakořeněné“I dnes jsou některé představy stále „zakořeněné“

Děkuji za pozornost Ing. Pavlína Maříková