Ing. Jiří Zelenay, KÚ Středočeského kraje Odbor regionálního rozvoje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Advertisements

Aspekty kogenerační výroby z OZE
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Solární systémy pro aktivní topení
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Obnovitelné zdroje energie a krajské energetické koncepce Obsah prezentace Analytická část ÚEK Přístupy stanovení energetického potenciálu OZE v kraji.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Využití obnovitelných zdrojů energie, energeticky soběstačné obce
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Využívání druhotných zdrojů energie
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.
Magistrát města Zlína. CONCERTO inovace technologií integraci vlastních zdrojů obnovitelné zdroje snížení energetické.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Přístup města Zlína k OZE Ing. Zdeněk Urbanovský, Magistrát města Zlína.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Brand Energie CZT Brandýs nad Labem.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Aktuální využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny v ČR Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu , Praha.
Společnost Skanska je tu pro vás
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Operační program životní prostředí
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Transkript prezentace:

Územní energetická koncepce Středočeského kraje ve vazbě na aktualizovanou SEK Ing. Jiří Zelenay, KÚ Středočeského kraje Odbor regionálního rozvoje Seminář AEM - 16.11. 2004

Koncepce Území Energetika

… je na tom nejhůře Proto ani v ČR energie nemůže zlevňovat!

Energetická koncepce I Globální trendy – ochrana klimatu EU – politické dokumenty - direktivy SEK – státní energetická koncepce ÚEK – územní energetická koncepce EKSM – energ. koncepce stat. měst EKO – energetická koncepce obcí

Energetická koncepce II SEK – státní energetická koncepce Energetická politika - schválená usnesením vlády České republiky ze dne 12. ledna 2000 č. 50 SEK - schválená usnesením vlády České republiky č. 211 ze dne 10. března 2004 ÚEK – územní energetická koncepce ve smyslu zákona č. 406/2000 Sb. nařízení vlády ČR č. 195/2001 Sb. Energetická koncepce II - SEK –Realizace Státní energetické koncepce předpokládá splnění všech závazků ČR v ochraně životního prostředí podstatným snížením všech druhů emisí, pokles energetické náročnosti k roku 2030 na 37% oproti stavu v roce 2000 a ještě přijatelné zvýšení dovozní energetické závislosti ze současných cca 32%, na cca 58% v roce 2030.

Energetická koncepce III ÚEK – územní energetická koncepce Středočeského kraje Období zpracování 20 let SčK – Etapa I a Etapa II Programy Akční plán 5 let Dotace ČEA – Metodická příručka pro tvorbu akčních plánů zaměřených na realizaci územních energetických koncepcí. Výsledky 1. etapy – uvědomění, podmínky pro realizaci – rozdělení 20 leté etapy ÚEK do doněkolika kratších časových úseků (4-5) let. Ve 2. etapě tento požadavek akceptován a byla zpracovateli vypracována kapitola AP určení konkrétních projektů v oblasti energ. hospodářství. Zmíněný akční plán ja navržen na 5 let a je určitým přechodovým můstkem mezi koncepcí a konkrétními projekty.

Základní charakteristika kraje

Základní charakteristika kraje rozloha počet km2 obcí obyvatel Středočeský 11 015 1 148 1 115 038 ČR mimo Prahu 78 370 6 250 9 085 420

Základní charakteristika kraje podíl na celkové Rozloze ČR počtu obcí ČR počtu obyvatel ČR hustotě obyvatel ČR % ob/km2 14,1 18,4 12,3 101

Základní charakteristika kraje Srovnání Středočeský kraj a ČR: Rozloha - prvé místo (14,1 % území ČR),- Počet obcí - prvé místo (18,4 % z celkového počtu obcí ČR), Počet obyvatel - třetí místo (12,3 % z počtu obyvatel) a to za krajem Moravskoslezským (14,1 %) a Jihomoravským (12,5 %), Hustota obyvatel - v rámci 13 krajů (pokud se pomine hl.m. Praha) deváté místo. Z hlediska podmínek pro dodávky energie je důležitá velikostní struktura obcí. Ta je zřejmá z následující tabulky .

Základní charakteristika kraje počet do 199 od 200 do 499 od 500 do 999 od 1 000 do 1 999 od 2 000 do 4 999 od 5 000 do 9 999 10 000  obcí 318 425 231 97 45 13 19 1 148 obyvatel tis. 39 139 160 133 145 85 412 1 113 podíl (%) 3,5 12,5 14,4 12,0 13,0 7,6 37,0 100,0 Podíl 27,7 20,1 8,5 3,9 1,1 1,7

Základní charakteristika kraje

Základní charakteristika kraje

Energetika kraje 151 PJ 1 PJ (petajoule) 1 PJ = 1000 TJ 1 PJ = 1000 000 GJ 1 PJ = 278 GWh 151 PJ

Energetické vstupy

Celkový poměr plynofikovaných obcí ve Středočeském kraji

Hlavní spotřebitelé uhlí ve Středočeském kraji Roční spotřeba t % 1. Elektrárna Mělník 1 + 2 (ČEZ a.s.) 2 792 150 HU 40 2 Energotrans Mělník 1 361 000 HU 20 3. ECKG Kladno 671 100 ČU 503 400 HU 17 4. Spolana Neratovice 241 900 HU 3,5 5. Příbramská teplárenská 241 200 HU 6. Ško-energo Mladá Boleslav 173 800 ČU 2,5 7. Elektrárna Kolín 50 800 ČU 38 200 HU 1,2 8. ostatní spotřebitelé 820 700 12,3 celkem 6 839 343 100

OZE Dostupný potenciál využití biomasy výroba tepla by mohla k roku 2020 ve srovnání s rokem 2000 vzrůst až 15 krát tj. z cca 800 TJ/rok na 12 000 TJ/rok a elektřiny až na 350 GWh/rok. celý problém je však nutné posuzovat z hlediska: zvyšování energetické bezpečnosti kraje, zachování krajiny, sociální problematiky.

Klasické zdroje energie sítě – elektřina (STE) ztráty cca 12% za reálnou dobou životnosti cca 40% zařízení potřebné investice cca 5 mld Kč ročně pouze cca 400 mil. Kč sítě - plyn (SPP) plynofikováno 38% obcí počet přípojek 149 tis. z toho počet neaktivních přípojek 43 tis.

Podíl neaktivních přípojek

Příklad - Dostupnost ZP a CZT -ORP„Dobříš“

MODELOVÁNÍ ENERGETIKY scénář - stávající infrastruktura klasický tržní scénář ( scénář nezasahování – BAU „business as usual“) scénář rozvoje sítí (využití neaktivních přípojek ZP a vyšší zahuštění systému centrálního zásobování teplem) scénář intenzivní využití OZE modelová spotřeba energie kraje v roce 2020 v rozmezí od 200 PJ do 220 PJ intenzivní podporou rozvoje OZE může kraj snížit v té době svoji závislost na primárních zdrojích až o 10%.

MODELOVÁNÍ ENERGETIKY Scénáře  Referenční BAU Rozvoj sítí Programy OZE Neobnovitelné 210 360 202 070 201 308 191 075 Obnovitelné 8 377 8 620 8 612 13 528 celkem 218 737 210 690 209 920 204 603

STRATEGICKÉ CÍLE ÚEK výchova a vzdělávání podpory úspor energie a podpory obnovitelných zdrojů energie zvyšování spolehlivosti zásobování energií STRATEGICKÉ CÍLE ÚEK Bezpečnost nahrazena spolehlivostí

STRATEGICKÉ CÍLE AP VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ + PROGRAMY: TEPELNÁ OCHRANA BUDOV – 1000 projektů v domech soukromých vlastníků. PASIVNÍ, NÍZKOENERGETICKÉ DOMY - Výstavba alespoň 26 pasivních a 50 nízkoenergetických domů, zlepšení informovanosti. TEPLO SLUNCEM - 8 000 m2 solárních kolektorů = 8 MW instalovaného výkonu = 9 000 MWh/rok. TEPLO BIOMASOU - 1 000 malých kotlů do domácností = 10 MW instalovaného výkonu = 25 000 MWh/rok. BIOPLYNOVÉ STANICE - 10 stanic. KOGENERACE - Instalace 100 kogeneračních jednotek s celkovým instalovaným elektrickým výkonem cca 20 MWe s minimální účinností 70 %. REKUPERACE - nejméně 10 projektů. STRATEGICKÉ CÍLE ÚEK Bezpečnost nahrazena spolehlivostí

Schématické snížení potřeby fosilních paliv programem

Rozhodovací matice pro působení veřejného sektoru

Možná účast na financování programů strukturální fondy Evropské unie finanční prostředky z rozpočtu kraje finanční prostředky ze státního rozpočtu ČR mimorozpočtové fondy ČR: Státní fond životního prostředí finanční spoluúčast investora

Schéma začlenění Akčního plánu v EM kraje

Realizace programů a členění Akčního plánu v EM kraje

Energetické audity šablona databáze OZE obnovitelné zdroje energie úsporný energetický projekt stupeň energetické náročnosti dotace OZE – při zpracování EA vytvořena kapitola v EA – OZE – slunce, biomasa, TČ, KJ

Energetické audity Celkem 153 EA + 16 VEA = 169 objektů OZE – při zpracování EA vytvořena kapitola v EA – OZE – slunce, biomasa, TČ, KJ

Energetické audity OZE – při zpracování EA vytvořena kapitola v EA – OZE – slunce, biomasa, TČ, KJ

ENERGETICKY SOBĚSTAČNÁ OBEC Příklad obec Kněžice I PILOTNÍ PROJEKT STŘEDOČESKÉHO KRAJE ENERGETICKY SOBĚSTAČNÁ OBEC vliv VODA - OVZDUŠÍ - PŮDA ŽÁDNÉ INVESTICE DO VÝSTAVBY KANALIZACÍ Využití tekutého domovního odpadu ze tří obcí Kněžice, Chroustov, Chotěšice (3x IČO) + 7 místních částí (celkem 900 lidí) Využití odpadních produktů z živočišné výroby

Příklad obec Kněžice II PROJEKT ENERGETICKY SOBĚSTAČNÁ OBEC Využití fytomasy - dřevní odpad z výrob a lesů, odpadní fytomasa ze zemědělství a z veřejných prostranství, fytomasa cíleně pěstovaných bylin Výstavba CZT, BS – KJ, centrální výtopny na fytomasu, peletizační linka Výroba elektřiny, tepla, hygienizovaného tekutého hnojiva a pelet (pro místní části Dubečno, Osek)

Příklad obec Kněžice III Území zdrojů zelené a suché fytomasy pro SCZT + bioplyn s kogenerací + peletizace v Kněžicích (6x převyšující plánované kapacity zpracování) Dosah zpracování odpadu z jatek domovních odpadních žump zvířecích exkrementů území získávání fytomasy odbyt topných pelet Nymburk

Příklad obec Kněžice IV

Koncepce respektuje principy udržitelného rozvoje Závěr Koncepce respektuje principy udržitelného rozvoje Směry (zejména realizace AP) energetický management kraje informovanost energetický portál kraje technologie dotace

Středočeský kraj Krajský úřad kontakt: Ing. Jiří Zelenay tel.: 257 280 372 mobil: 603 213 887 fax: 257 280 592 e-mail: zelenay@kr-s.cz www: kr-stredocesky.cz