Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Maria Curie-Skłodowska
Marie Curie-Sklodowska 19.–20. století
MARIE CURIE-SKLODOWSKÁ ( ) životopis
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Jaderná energie Objevitelé Jaderné elektrárny Jaderné zbraně
Jaderná energie.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Úvod do fyziky ionizujícího záření Doc. Ing. J. Heřmanská,CSc.
Vědecké objevy 2.poloviny 19.století
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
50. Jaderná fyzika II.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Radioaktivita – slavné osobnosti
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
10. IRENE JOLIOT- CURIE FREDERIC JOLIOT- CURIE
Maria Curie-Skłodowska
Významné osobnosti fyziky a chemie
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
REFERÁT na ZÁŘENÍ Kristina Kuboková 4.C.
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Jaderná energie.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Název projektu: Škola a sport
Jaderná Energie.
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Jaderná energie Radioaktivita.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Curieová Sklodowská Marie
PIERRE CURIE francouzský chemik a fyzik profesor na Sorboně
Antonie Henri Becquerel
RADIONUKLIDY Zlata Líznerová Michal Šmídek Nela Ornová Jaroslav Zeman
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Polovodičová spektroskopie
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Marie Currie-Sklodowská
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Původ Vesmíru Kde se vzala hmota? Proč jme zde? Kam směřujeme?
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Marie Curie-Sklodowská
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
50. Jaderná fyzika II.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_18_F9_Hanak TÉMA: Jaderná energie
Marie Curie Sklodowska
Atomová jádra, radioaktivita
Atomová jádra, radioaktivita
Atomová jádra, radioaktivita
Radioaktivita.
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Marie Curie Skłodowská Vytvořil V.Pawlas
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Marie Curie Sklodowska
Transkript prezentace:

Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková Tomáš Hovorka Zdeněk Macháček

Obsah Prezentace 1. Historie radioaktivity 2. Historie radioaktivity 2 3. Co je to radioaktivita 4. Jak poznáme radioaktivitu 5. Typy radiového záření 6. Tabulka záření 7. Schématický obrázek záření alfa a beta 8. Jak působí radioaktivní zářní na lidské tělo 9. Rentgenové záření 10. Jaderné zbraně 11. Životopis A.H. Becquerel 12. Životopis M.C. Sklodovské

Historie Radioaktivity Zájem o zkoumání jader atomů a vznik atomové fyziky podnítil objev francouského fyzika H. Becquerela, který si povšiml, že soli uranu vysílají záření podobných vlastností, jaké má rentgenové záření ( záření např : způsobilo zčernání fotografické desky zabalené do neprůhledného obalu, jestli že byl v blízkosti uranový zářič).

Historie radioaktivity Dalším příspěvkem k poznání tohoto prvního čistě jaderného jevu byly práce manželů M.Curie Sklodovské a P.Curie, kteří v roce 1898 z uranové rudy izolovali prvek vykazující intenzivnější vyzařování než uran a nazvali ho radium

Co je to radioaktivita Radioaktivita- je vlastnost některých atomů samovolně se rozpadat (přeměňovat) na atomy jednodušší, vysílat elektromagnetické záření nebo částice

Jak poznáme radioaktivitu Našimi lidskými smysly nepoznáme, je-li nějaká látka radioaktivní či ne; radioaktivitu zachytí pouze speciální měřící přístroje, detektory, nebo se pozná podle některých doprovodných jevů: například. Při silné ionizaci vzduchu se tvoří ozon, který zaznamenáváme čichem.

Typy radioaktivního záření Alfa- vyskytuje se u těžších atomů, jádro atomu vysílá dva protony a dva neutrony Beta- vyslání elektronu nebo pozitronu Gama- je elektro magnetické záření s krátkou vlnou

Typy radioaktivního záření

Schématický obrázek zář. alfa a beta

Jak působí radioaktivní záření na tělo V lidském těle dělá záření totéž, co v jakékoliv jiné látce. Ionizuje a tím ztrácí svojí energii. Proto je přirozenou mírou dávkou pohlceného záření energie zachycená v 1kg látky. V lidské tkáni tato energie částečně hřeje tkáň a částečně vyvolává různé reakce. Při dostatečně velkých dávkách vzniká nemoc z ozáření, která může končit i smrtí.

Rentgenové záření Je krátkovlnné elektromagnetické záření, které vzniká v elektronovém obalu buď zabržděním elektronu, nebo při interakci elektronu a elektrickým polem jádra nebo elektronovým obalem. používá se ve zdravotnictví na rentgenové snímky částí těla.

Jaderné zbraně Jaderná zbraň je zbraň hromadného ničení. Ničivé působení je dáno energií, která se uvolňuje při jaderném výbuchu, jehož základem je jaderná reakce. Rozdělují se na štěpné jaderné zbraně a termonukleární.

Antonie Henri Becquerel Antonie Henri Becquerel byl francouzský fyzik, žijící v letech 1852 - 1908. Byl objevitelem přirozené radioaktivity prvků (1896). Objevil ji při studiu fosforescence a fluorescence u solí uranu. Za objev nového druhu záření, které mělo ještě větší schopnost pronikat látkami, než záření objevené c roce 1894 Wilhelmem Conradem Roentgenem, obdržel spolu s Pierem Curiem a Marií Curieovou - Sklodowskou v roce 1903 Nobelovu cenu. Podle jména tohoto vědce byla také označena jednotka aktivity radioaktivní látky Bq

Marie Curie Sklodovská Marie Curie Sklodowská byla vědecká pracovnice polského původu, žijící v letech 1867 - 1934. Působila ve Francii, byla spolupracovnicí Henriho Becquerela a manželkou významného francouzského fyzika Pierra Curie. Byla první ženou působící jako profesorka na Sorbonně. Je považována za zakladatelku radiochemie, zároveň je dvojnásobnou nositelkou Nobelovy ceny z let 1903 (s H.Becquerelem a svým manželem za fyziku za výzkum záření - radioaktivity) a 1911 za chemii (za objev radia a polonia, za výzkum jejich vlastností a za jejich izolaci). Založila a vedla institut radia v Paříži a zasloužila se o využití radia v lékařství.